Do speciálního výzkumu Potraviny 2020 zaměřeného zejména na plýtvání potravinami a nákupní a spotřební chování českých občanů zařadilo CVVM i velký blok otázek týkajících se lokálních potravin.
O téma lokálních potravin se v ČR zajímají tři desetiny (30 %) veřejnosti, naopak výrazná většina (69 %) se spíše či vůbec nezajímá.
Nejdůležitějším kritériem, které by podle české veřejnosti, mělo splňovat označení lokální potravina, je informace o místě, kde byla vyprodukována (20 %) a následně že by se mělo jednat o kvalitní potravinu (16 %).
Více než tři pětiny (62 %) dotázaných by daly přednost lokální potravině, i kdyby byla dražší.
Většina (61 %) české veřejnosti se domnívá, že v okolí jejich bydliště je nedostatek místních výrobců/zemědělců.
Podporu produkce lokálních potravin od EU, ČR, kraje i mikroregionu, ve kterém dotázaní žijí, vnímají většinově jako nedostatečnou.
- Celá tisková zpráva ke stažení zde: OR201120.pdf
- Všechny zprávy z tohoto výzkumu: Potraviny_2020