Nové knihy: leden–únor 2021

Nové přírůstky v Knihovně AV ČR – leden–únor

Nové přírůstky řazené podle oborů.

Můžete využít náš formulář k napsání návrhu na zakoupení knihy do fondu Knihovny AV ČR.

Výběr z novinek ve fondu za leden–únor 2021

Všechny vybrané knižní novinky jsou vystaveny v knihovně v půjčovně vedle selfchecku, kde je zároveň možné si je rovnou vypůjčit domů.

Novinky a další dokumenty vydané v ČR jsou do června 2021 plně k dispozici v Digitální knihovně AV ČR pro vědecké pracovníky ústavů AV ČR, pedagogické pracovníky a studenty VŠ a VOŠ. V Digitální knihovně AV ČR najdete přes 200 titulů časopisů a více než 5500 knih.

string(462) "Kniha představuje dějiny lidstva jako jeden rok, kde se písmo (i čtení) dostavuje až 20. prosince, od té doby se nás ale drží jako klíště. Publikace ukazuje, co všechno se na této kulturní prosincové párty událo, počínaje vynalezením písma a konče dobou digitální. Činí tak formou kalendária rozděleného do šesti historických epoch a mapujícího zhruba sedm set událostí, jež jsou v kontextu čtenářské kultury podstatné."

Jiří Trávníček

Kulturní vetřelec: dějiny čtení, kalendárium

Kniha představuje dějiny lidstva jako jeden rok, kde se písmo (i čtení) dostavuje až 20. prosince, od té doby se nás ale drží jako klíště. Publikace ukazuje, co všechno se na této kulturní prosincové párty událo, počínaje vynalezením písma a konče dobou digitální. Činí tak formou kalendária rozděleného do šesti historických epoch a mapujícího zhruba sedm set událostí, jež jsou v kontextu čtenářské kultury podstatné.

Nakladatel: Host, 2020

string(406) "Where have emoji come from? Why are they so popular? What do they tell us about the technology-enhanced state of modern society? Far from simply being an amusing set of colourful little symbols, emoji are in the front line of a revolution in the way we communicate. As a form of global, image-based communication, they're a perfect example of the ingenuity and creativity at the heart of human interaction."

Philip Seargeant

The emoji revolution: how technology is shaping the future of communication

Where have emoji come from? Why are they so popular? What do they tell us about the technology-enhanced state of modern society? Far from simply being an amusing set of colourful little symbols, emoji are in the front line of a revolution in the way we communicate. As a form of global, image-based communication, they're a perfect example of the ingenuity and creativity at the heart of human interaction.

Nakladatel: Cambridge University Press, 2019

string(692) "Kniha odkazuje k oficiálnímu pozdravu, který mezi sebou používali členové Klubu českých/ československých turistů, ale také ke knize Naprej! Česká sportovní architektura 1567–2012. Díky spolupráci na této knize se autorka dostala k rozsáhlému fondu KČST, který je uložen v Národním archivu v Praze. Část fondu obsahuje podrobnou plánovou i spisovou dokumentaci k jednotlivým turistickým stavbám i nerealizovaným projektům, k nimž se vyjadřovala stavební komise klubu ustanovená v roce 1919. Vzhledem k dochovaným projektům tak lze rekonstruovat stav těchto objektů, z nichž již nespočet neexistuje, nebo jsou pod nánosem přestaveb nečitelné."

Markéta Svobodová

Hore zdar!: stavební strategie Klubu českých/československých turistů [útulny a chaty]

Kniha odkazuje k oficiálnímu pozdravu, který mezi sebou používali členové Klubu českých/ československých turistů, ale také ke knize Naprej! Česká sportovní architektura 1567–2012. Díky spolupráci na této knize se autorka dostala k rozsáhlému fondu KČST, který je uložen v Národním archivu v Praze. Část fondu obsahuje podrobnou plánovou i spisovou dokumentaci k jednotlivým turistickým stavbám i nerealizovaným projektům, k nimž se vyjadřovala stavební komise klubu ustanovená v roce 1919. Vzhledem k dochovaným projektům tak lze rekonstruovat stav těchto objektů, z nichž již nespočet neexistuje, nebo jsou pod nánosem přestaveb nečitelné.

Nakladatel: Artefactum, 2020

string(719) "Historie potlačovacího aparátu nacistického Německa, soustředěného pod křídly organizace SS, se i mnoho desetiletí od skončení druhé světové války stále těší značnému zájmu odborné i laické veřejnosti. Jeho brutalita i výkonnost vyvolávají dodnes řadu otázek, dohadů a spekulací. Autoři ve svém výzkumu postupovali podle hierarchického členění potlačovacího aparátu a zaměřili se na špičky represivních složek v protektorátu Čechy a Morava. Práce popisuje osudy mužů ve funkcích velitelů bezpečnostní policie a bezpečnostní služby, pořádkové policie a Waffen-SS, které spolu s armádou představovaly skutečný pilíř německé vlády v protektorátu."

Jan Vajskebr, Petr Kaňák

Kariéry ve službách nacismu: nejvyšší velitelé německého potlačovacího aparátu v protektorátu Čechy a Morava

Historie potlačovacího aparátu nacistického Německa, soustředěného pod křídly organizace SS, se i mnoho desetiletí od skončení druhé světové války stále těší značnému zájmu odborné i laické veřejnosti. Jeho brutalita i výkonnost vyvolávají dodnes řadu otázek, dohadů a spekulací. Autoři ve svém výzkumu postupovali podle hierarchického členění potlačovacího aparátu a zaměřili se na špičky represivních složek v protektorátu Čechy a Morava. Práce popisuje osudy mužů ve funkcích velitelů bezpečnostní policie a bezpečnostní služby, pořádkové policie a Waffen-SS, které spolu s armádou představovaly skutečný pilíř německé vlády v protektorátu.

Nakladatel: NLN: Ústav pro studium totalitních režimů, 2020

string(408) "Výpravná publikace věnovaná jedné z nejvýznamnějších postav slovenských dějin vychází v knize, díky které může čtenář vzít do rukou 25 vložených dokumentů a blíže poznat život této osobnosti. Kniha představuje jednotlivé etapy Štefánikova života, jeho přátelé, lásky, profesionální život i osvobozenecké činnost až po způsoby, jakými se nakládalo s jeho odkazem."

Peter Macho

Milan Rastislav Štefánik ako symbol

Výpravná publikace věnovaná jedné z nejvýznamnějších postav slovenských dějin vychází v knize, díky které může čtenář vzít do rukou 25 vložených dokumentů a blíže poznat život této osobnosti. Kniha představuje jednotlivé etapy Štefánikova života, jeho přátelé, lásky, profesionální život i osvobozenecké činnost až po způsoby, jakými se nakládalo s jeho odkazem.

Nakladatel: Veda, vydavateľstvo SAV :, Historický ústav SAV, 2019

string(573) "Cestování bylo nedílnou součástí životního stylu šlechty. Zkušenosti získané v zahraničí se v mnoha případech také odrazily v pozdějších aktivitách osob, jimž v žilách kolovala modrá krev. Nejinak tomu bylo u výprav podniknutých v době pozdního osvícenství a počátků romantismu, kterým se kniha věnuje. Na co se urození během svých pobytů mimo vlast soustředili? Jakou roli v tomto ohledu sehrály právě osvícenství a romantismus? A v jakých oblastech je možné hledat dědictví a odkaz putování šlechticů a aristokratů?"

Filip Binder

Po stopách kultury, přírody i poznání: zahraniční cesty české a rakouské šlechty mezi osvícenstvím a romantismem a jejich důsledky

Cestování bylo nedílnou součástí životního stylu šlechty. Zkušenosti získané v zahraničí se v mnoha případech také odrazily v pozdějších aktivitách osob, jimž v žilách kolovala modrá krev. Nejinak tomu bylo u výprav podniknutých v době pozdního osvícenství a počátků romantismu, kterým se kniha věnuje. Na co se urození během svých pobytů mimo vlast soustředili? Jakou roli v tomto ohledu sehrály právě osvícenství a romantismus? A v jakých oblastech je možné hledat dědictví a odkaz putování šlechticů a aristokratů?

Nakladatel: NLN, 2020

string(468) "Dušnost patří mezi časté důvody pro návštěvu praktického lékaře nebo volání na tísňovou linku zdravotnické záchranné služby. Kniha kromě popisu nejčastějších příčin dušnosti u dospělých i dětí obsahuje postupy fyzikálního vyšetření, návrh léčby podle mezinárodních doporučených postupů, včetně základní farmakoterapie. Monografii doplňují kazuistiky z praxe praktického lékaře i zdravotnické záchranné služby."

David Peřan, Patrik Christian Cmornej, Marcel Nesvadba

Dušnost v prvním kontaktu

Dušnost patří mezi časté důvody pro návštěvu praktického lékaře nebo volání na tísňovou linku zdravotnické záchranné služby. Kniha kromě popisu nejčastějších příčin dušnosti u dospělých i dětí obsahuje postupy fyzikálního vyšetření, návrh léčby podle mezinárodních doporučených postupů, včetně základní farmakoterapie. Monografii doplňují kazuistiky z praxe praktického lékaře i zdravotnické záchranné služby.

Nakladatel: Grada Publishing, 2020

string(743) "Sebevražda je po dopravních nehodách druhou hlavní příčinou úmrtí lidí ve věku 16–25 let. Obecně se konfrontaci s touto smutnou realitou vyhýbáme, ale Boris Cyrulnik, francouzský etolog, neurolog, psychiatr a autor řady úspěšných titulů s psychologickou tematikou, nám dává naději, že můžeme podchytit spletitou situaci, která k tomuto konečnému činu vede, a předejít tragédii. Ukazuje nám, že v mozku jsou některé oblasti stimulované, nebo vyhaslé, podle toho, co jsme zakusili. Ovšem žádný příběh není nevyhnutelný, stejně jako nehoda není náhodná, pokud ji nějaké chování učiní pravděpodobnou. Existují totiž prvky účinné prevence, které v této knize autor předkládá."

Cyrulnik Boris

Když si dítě sáhne na život

Sebevražda je po dopravních nehodách druhou hlavní příčinou úmrtí lidí ve věku 16–25 let. Obecně se konfrontaci s touto smutnou realitou vyhýbáme, ale Boris Cyrulnik, francouzský etolog, neurolog, psychiatr a autor řady úspěšných titulů s psychologickou tematikou, nám dává naději, že můžeme podchytit spletitou situaci, která k tomuto konečnému činu vede, a předejít tragédii. Ukazuje nám, že v mozku jsou některé oblasti stimulované, nebo vyhaslé, podle toho, co jsme zakusili. Ovšem žádný příběh není nevyhnutelný, stejně jako nehoda není náhodná, pokud ji nějaké chování učiní pravděpodobnou. Existují totiž prvky účinné prevence, které v této knize autor předkládá.

Nakladatel: Triton, 2020

string(627) "Pražský groš je legendární stříbrná mince ražená v Českém království po dobu téměř 250 let. V první části knihy jsou čtenářům objasněny historické souvislosti okolo zahájení ražby pražského groše a technologické postupy používané ve středověké mincovně. Ve druhé části knihy vstupují na scénu další aktéři – četné stříbrné a zlaté mince ražené u nás souběžně s pražskými groši. Nedílnou součástí příběhu pražského groše jsou pak panovníci, jejichž jménem byly tyto mince raženy a jejichž jména, iniciály, někdy dokonce i podobizny mince nesly."

Jan Cihlář

Příběh pražského groše: stručný přehled historie a mincovnictví zemí Koruny české v době grošové (1300–1547)

Pražský groš je legendární stříbrná mince ražená v Českém království po dobu téměř 250 let. V první části knihy jsou čtenářům objasněny historické souvislosti okolo zahájení ražby pražského groše a technologické postupy používané ve středověké mincovně. Ve druhé části knihy vstupují na scénu další aktéři – četné stříbrné a zlaté mince ražené u nás souběžně s pražskými groši. Nedílnou součástí příběhu pražského groše jsou pak panovníci, jejichž jménem byly tyto mince raženy a jejichž jména, iniciály, někdy dokonce i podobizny mince nesly.

Nakladatel: NLN, 2020

string(627) "Osvícenská víra v rozum a vědu slibovala odtajnit svět a udělat z něj lepší místo pro život. Zkušenosti dvacátého století ukázaly, že racionální a technicistní přístup sice vede k efektivitě, ale už nikoli ke spravedlnosti či štěstí. Zkušenosti jednadvacátého století pak odhalují ještě něco jiného: technologie – satelity, neuronové sítě či algoritmy – nejenže nepomáhají vnášet do reality řád, ale naopak jí na přehlednosti ještě ubírají. Temné zítřky jsou příběhem o tom, jak jsme se odcizili vlastním technologiím a co to může znamenat pro svět zítřka."

James Bridle

Temné zítřky: technologie a konec budoucnosti

Osvícenská víra v rozum a vědu slibovala odtajnit svět a udělat z něj lepší místo pro život. Zkušenosti dvacátého století ukázaly, že racionální a technicistní přístup sice vede k efektivitě, ale už nikoli ke spravedlnosti či štěstí. Zkušenosti jednadvacátého století pak odhalují ještě něco jiného: technologie – satelity, neuronové sítě či algoritmy – nejenže nepomáhají vnášet do reality řád, ale naopak jí na přehlednosti ještě ubírají. Temné zítřky jsou příběhem o tom, jak jsme se odcizili vlastním technologiím a co to může znamenat pro svět zítřka.

Nakladatel: Host, 2020