Previous Next
Workshop k projektu Umění — gesto — argument LUKÁŠ HOLEČEK Může být meziválečná umělecká situace stále ještě výzvou pro komplexně zaměřený vědecký výzkum? Jaká...
Metodika literární bibliografie JAROMÍR KUBÍČEK V každém čísle časopisu Česká literatura najdeme na konci poměrně obsáhlý oddíl nazvaný Z přírůstků...
Křižovatka bez dopravního značení LADISLAV FUTTERA Jaká kritéria by měla splňovat práce, která má ambice stát se učebnicovým textem, tedy jednou ze...

Katedra bohemistiky Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci ve spolupráci s Ústavem pro českou literaturu AV ČR připravují Cenovou bilanci 2019–2020, seminář nad českými a slovenskými literárními díly vydanými v letech 2019 a 2020.

 

Termín a forma konání: 23. 6. 2021, online

 

Bilanční reflexe aktuální beletrie, kterou naše pracoviště společně pořádají od roku 2014, se podobně jako řada jiných akcí sice vloni nekonala, což ale neznamená, že bychom zcela upustili od záměru organizovat diskusní semináře navazující na První bilance, pořádané Ústavem pro českou literaturu AV ČR obvykle na konci kalendářního roku.

Cenová bilance usiluje vytvářet prostor a příležitost k vyhledávání, prověřování a potvrzování hodnot současné české i slovenské literatury. Stejně jako dříve hodláme do tohoto procesu přispívat především důkladnými analyticko-interpretačními reflexemi literárních děl, tentokrát vydanými během let 2019 a 2020, která následně obdržela nějaké ocenění, popřípadě ho měla obdržet. Opět se tedy můžeme společně zamýšlet, nakolik šlo o ocenění podložené, či naopak problematické, anebo zda nějaké pozoruhodné dílo poroty nepřehlédly. Účastníci semináře se mohou zabývat rovněž skutečností, zda výsledky literárních cen a mechanismy jejich udílení nějak odrážejí aktuální trendy literárního dění, popřípadě stav jeho odborné reflexe i čtenářské percepce.

Vynucená pauza nám pomohla vyřešit problémy, které jsme měli s publikováním výstupů z našich seminářů. Takže po čtyřech knižních ročenkách jsme příspěvky spojené s Cenovou bilancí 2017 a Cenovou bilancí 2018 vydali jako zvláštní číslo recenzovaného časopisu Bohemica Olomucensia 3/2020, jehož pdf verzi si pro lepší poznání naší akce anebo také pro inspiraci můžete prolistovat online. Tímto způsobem budeme zveřejňovat výsledky Cenových bilancí i v budoucnu.

Doufáme ale, že naše pozvánka najde dostatek adresátů, s nimiž se v předposledním letošním červnovém týdnu na semináři v Olomouci setkáme, abychom stejně jako dříve mohli uskutečnit akci s přitažlivým a přínosným programem a posléze připravit též reprezentativní a podnětný publikační výstup.

 

Do programu semináře můžete přihlásit referát (20 minut) nebo diskusní příspěvek (10 minut). Vyplněné přihlášky posílejte do 14. 6. 2021 Mgr. Tereze Roháčové (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.).

Přihláška ke stažení (docx)

 

Pozvánka na Cenovou bilanci 2019–2020 (pdf)