official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2016  > červ-srp  > Výročí

CERGE-EI slaví 25 let od založení

Na počátku devadesátých let minulého století bylo v plném proudu hledání nové koncepce vysokoškolského vzdělávání a výzkumu v Československu, což pro obor ekonomie platilo dvojnásob. Stát nutně potřeboval ekonomy, kteří na trhu nebyli. V roce 1991 proto vzniká při Univerzitě Karlově Centrum pro ekonomický výzkum a doktorské studium (CERGE), první moderní výzkumně-vzdělávací instituce v regionu. Záhy vzniká v roce 1992 i Národohospodářský ústav AV ČR (Economics Institute, EI), který je dodnes jediným pracovištěm Akademie věd v oblasti ekonomického výzkumu. Od svého založení NHÚ a CERGE spolupracovaly, což vyústilo v roce 1999 v ustavení společného pracoviště CERGE-EI. Za čtvrtstoletí existence se ekonomický institut CERGE-EI etabloval mezi instituce poskytující ekonomický výzkum a vzdělávání na světové úrovni.

19_2.jpg
Všechna fota: Archiv CERGE-EI
Josef Zieleniec a Jan Švejnar při slavnostním projevu na oslavě 25. výročí založení CERGE-EI


Kvalitní výzkum byl vždy základním pilířem činnosti NHÚ. V dobách ekonomické transformace se výzkum soustředil na empirické a teoretické analýzy transformačních procesů zejména v postkomunistických zemích střední a východní Evropy. Za výsledky v oblasti ekonomie transformace NHÚ i společné pracoviště CERGE-EI vysoce hodnotily též mezinárodní instituce.

V současnosti se vědečtí pracovníci věnují téměř všem hlavním proudům moderní ekonomie jak v oblasti základního teoretického a empirického výzkumu, tak i aplikovaného výzkumu, který se uskutečňuje především v rámci projektu Institut pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA). Činnost think-tanku IDEA je dále posílena v rámci Strategie AV21, v níž NHÚ koordinuje výzkumný program Efektivní veřejné politiky a současná společnost a prostřednictvím pokročilých empirických výzkumů analyzuje systém výzkumu, vývoje a inovací v České republice.

19_3.jpg
Předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš předává Cenu Karla Engliše držiteli Nobelovy ceny za ekonomii a členovi Výkonného a dozorčího výboru CERGE-EI Christopheru Simsovi.

Vysokou kvalitu základního výzkumu NHÚ i CERGE-EI nejlépe dokazuje jejich mezinárodní hodnocení, úspěšnost v získávání výzkumných grantů a publikační činnost. V uplynulém roce uskutečnila Akademie věd mezinárodní hodnocení svých pracovišť za období 2010–2014, které bylo v ČR bezprecedentní rozsahem a kvalitou jeho přípravy a zajištění. Hodnoticí oborová komise, jež vysoce ocenila kvalitu NHÚ i jeho aktivit, ve své závěrečné zprávě označila NHÚ „[…] za pracoviště světové úrovně, jedno z vedoucích výzkumných center na evropském kontinentu s excelentním publikačním výkonem, širokým výzkumným portfoliem, s jasnou profilací týmu v souladu s nejlepšími pracovišti v Evropě a USA a s důrazem na kvalitu publikací před jejich kvantitou a s dvojúrovňovým systémem řízení kvality složeným z mezinárodního poradního sboru a z Výkonného a dozorčího výboru“.

Ačkoli instituce není velká, získali výzkumníci NHÚ mnoho českých grantů a slavili úspěchy i v 6. a 7. rámcovém programu EU a nyní v programu H2020. NHÚ řeší ESFRI (European Research Infrastructures) projekt SHARE, jehož cílem je analýza zaměstnanosti a zdravotního stavu starší evropské populace. Je zatím jedinou českou institucí, která získala prestižní European Research Council grant z ekonomie a je mezi prvními dvěma držiteli těchto grantů v oboru společenských věd. Začínající grant se zaměřuje na teorii racionální nepozornosti a její aplikace ve veřejných politikách i jiných oblastech chování jedinců.

Podle nejuznávanějšího mezinárodního srovnání zveřejňovaného Research Papers in Economics (RePEc) se CERGE-EI celosvětově řadí do 5. percentilu akademických ekonomických institucí. V dalším komplexním hodnocení, které provádí Social Science Research Network (SSRN), se umísťuje ve 2. percentilu mezi více než 1500 ekonomickými instituty a výzkumnými centry.

19_1.jpg
Držitel Nobelovy ceny za ekonomii z roku 2004 Finn Kydland při přednášce na CERGE-EI

Od založení CERGE-EI publikovali jeho výzkumníci přes 500 odborných článků v mezinárodních impaktovaných ekonomických odborných časopisech včetně 11 článků – z toho devět jen od roku 2010 – v nejprestižnějších časopisech „top five“. V České republice vyprodukovalo 76 % všech ekonomických publikací v nejvyšším decilu ekonomických časopisů s impakt faktorem.

Vzdělávání a popularizace výzkumu

Kromě výzkumné spolupráce v rámci CERGE-EI pracovníci participují i na výchově výzkumníků v rané fázi jejich vědecké kariéry. Doktorský program je akreditován nejen v ČR, ale na základě „absolute charter“ udělené Radou regentů státu New York má pracoviště právo udílet titul Ph.D., který je plně uznávaný v USA.
Od roku 1991 vychoval institut 157 doktorských a 536 M. A. absolventů pocházejících z celého postkomunistického regionu, kteří nacházejí uplatnění ve vědecko-výzkumných, veřejných i komerčních institucích v regionu i v západní Evropě a Severní Americe. Základním kamenem výchovy juniorních výzkumníků je samozřejmě kvalitní mezinárodní výzkumný tým: vědečtí a tvůrčí pracovníci se najímají na mezinárodním konkurenčním trhu při striktním zákazu „inbreedingu“.
Přirozeným aspektem je též popularizace výzkumu pořádáním výzkumně-vzdělávacích akcí pro akademiky, studenty i veřejnost. Jde například o více než 1000 výzkumných seminářů převážně zahraničních odborníků, desítky prestižních mezinárodních konferencí a veřejných přednášek významných osobností oboru včetně 15 držitelů Nobelovy ceny za ekonomii.

Klíčová podpora ze strany Akademie věd a Univerzity Karlovy

Od založení CERGE-EI se důležitost institucionální podpory Akademie věd a Univerzity Karlovy v Praze neustále zvyšovala. Tato skutečnost se jeví jako klíčová – a jak zdůrazňuje současný ředitel CERGE-EI doc. Michal Kejak, „žádný z těchto úspěchů by nebyl možný bez kontinuální podpory našich mateřských institucí“. V tomto směru je zvláště důležité, že AV ČR rozděluje institucionální podporu nejen na základě velmi nedokonalé vládní metodiky hodnocení výzkumu, ale i prostřednictvím vlastního hodnocení.

Více o CERGE-EI, včetně jeho poslání, možností studia a oblastí výzkumu, naleznete na www.cerge-ei.cz.

ONDŘEJ LUKÁŠ,
CERGE-EI, společné pracoviště Národohospodářského ústavu AV ČR, v. v. i. a Univerzity Karlovy