Hlavní obsah

Koronavirus - nejdůležitější informace: Co s covidem doma, v práci, testy, očkování, školy

10. 9. 2020 12:41
aktualizováno • včera 19:30

Odpovědi na základní otázky, které hledáte v souvislosti s novou vlnou koronavirové epidemie. Podívejte se na aktuální informace k novému typu koronaviru covid-19 od Seznam Zpráv.

Článek

Cestování do zahraničí

Za jakých podmínek můžete vycestovat do zahraničí? Podívejte se na přehled aktuálně platných podmínek vstupu pro turisty, které zavedly jednotlivé evropské země ZDE.

Testování ve firmách

Povinnost testování platí i pro nejmenší firmy, neziskovky a živnostníky. Tato povinnost pro ně začala platit od 6. dubna. Které firmy a od kdy musí začít testovat a co to obnáší? Podívejte se na otázky a odpovědi k testování ve firmách. Vláda odsouhlasila povinné testování zatím do konce června.

Finanční kompenzace

Na jakou pomoc mají podnikatelé kvůli koronaviru nárok? Vláda zvýšila kompenzační bonus na dvojnásobek. Staré covidové programy nahrazují dva nové: Covid - 2021 a Covid - Nepokryté náklady, podnikatelé si budou moci vybrat jeden z nich.

Návrat žáků do škol

Od pondělí 10. května otevřou školky v plném rozsahu bez roušek a testů. Do lavic se vrací i žáci druhého stupně základních škol či nižší stupně víceletých gymnázií v rotační formě ve všech zbývajících krajích (Ústeckém, Olomouckém, Jihomoravském, Moravskoslezském kraji, Zlínském, Jihočeském kraji a na Vysočině). Více čtěte ZDE.

Opatření a jejich rozvolňování

Kompletní přehled všech platných koronavirových opatření naleznete ZDE. Pro rozvolňování vláda připravila šest balíčků. Určující bude počet nakažených. Uvolnění bude upřesňovat vždy v pondělí, ve čtvrtek ho bude potvrzovat. Jak balíčky vypadají se podívejte ZDE.

Vakcinace v České republice

Kde a jak se registrovat, co online registrace obnáší a především, jaké skupiny se mohou registrovat a otázky a odpovědi k vakcíně naleznete ZDE. Jak probíhá očkování proti covidu-19 v České republice a ve světě? To naleznete v přehledu.

Kde se nechat otestovat

Pokud cítíte příznaky nemoci covid-19, můžete využít jedno z desítek odběrových míst (MAPA) po celé České republice, kde vás otestují.

Co dělat po testu

Máme pro vás návod, jak postupovat v případě, že je výsledek testu pozitivní a jak postupovat, když je výsledek testu negativní, ale stále pociťujete určité příznaky.

Pokud byl váš výsledek testu pozitivní, vyplňte sebereportující formulář, ulehčíte práci hygieně.

Dění kolem koronavirové epidemie v Česku sledujeme každý den v online zpravodajství.

Na další informace, které by vás mohly zajímat, se podívejte zde:

Počty nakažených

Kapacity konkrétního typu péče

Co je covid-19, jeho mutace a jak se šíří v ČR a ve světě

Aktuální opatření, nouzový stav, pandemický zákon

Finanční náhrady, půjčky a pomoci pro podnikatele

Návrat žáků do škol

Jaké jsou příznaky a jak postupovat

Testování a seznam odběrových míst

Očkování a vakcína

Prevence a ochrana

Léčba a kapacita nemocnic

Karanténa, chytrá karanténa – jaký byl její vývoj?

Aplikace

Nový typ koronaviru se poprvé objevil v Číně ve městě Wu-chan, které se nachází v provincii Chu-pej, v prosinci 2019. Začátkem roku 2020 se začal koronavirus SARS-CoV-2 šířit do celého světa a začátkem února 2020 získal jméno covid-19.

Infolinka ke koronaviru 1221 je k dispozici každý den. V pracovních dnech od 8:00 do 19:00 a o víkendech od 9:00 do 16:30.

Sdílejte článek

Reklama

10. 9. 2020 12:41
aktualizováno • včera 19:30

Doporučené