Knižní tipy

Výběr knih najdete vystavený v půjčovně vedle selfchecku, kde je zároveň možné si je rovnou vypůjčit domů.

Digitalizované verze knih jsou dostupné v Digitální knihovně AV ČR pro vědecké pracovníky ústavů AV ČR, pedagogické pracovníky a studenty VŠ a VOŠ. (Výjimkou jsou dokumenty vydané mimo území ČR nebo takové, kde zveřejnění neumožnil vydavatel či jiný držitel autorských práv.)

Tip: Můžete využít formulář a navrhnout knihu, kterou bychom měli pořídit do našeho knihovního fondu.

string(932) "Mikrobi jsou našimi celoživotními partnery v nemoci i ve zdraví. Nejdůležitější jsou pro nás na začátku života a před jeho koncem. Autoři podávají přístupnou formou nejnovější zásadní vědecké informace o mikrobiomu lidského těla. Mikrobiom nazývají pramenem mládí. Podrobně popisují nejen ústní, kožní, střevní a žaludeční mikrobiom, ale i mikrobiom mozku, plic, močových cest či srdce. Zvláštní pozornost věnují vaginálnímu mikrobiomu a menopauze, svalově-kosternímu aparátu, imunitnímu systému a okolnostem podněcujícím rozvoj rakoviny. Ukazují, že pokud se o své životodárné mikroby nestaráme, koledujeme si o vznik srdečněcévních potíží, srdečních onemocnění, chřipek, zápalů plic, nádorů, obezity, astmatu, alergií, diabetu, demence, Alzheimerovy choroby, Parkinsonovy choroby, střevních zánětů či behaviorálních a duševních poruch."

B. Brett Finlay, Jessica M. Finlay

Mikrobiom lidského těla: jak spolupracovat s mikroby v těle a prostředí a žít déle a zdravěji

Mikrobi jsou našimi celoživotními partnery v nemoci i ve zdraví. Nejdůležitější jsou pro nás na začátku života a před jeho koncem. Autoři podávají přístupnou formou nejnovější zásadní vědecké informace o mikrobiomu lidského těla. Mikrobiom nazývají pramenem mládí. Podrobně popisují nejen ústní, kožní, střevní a žaludeční mikrobiom, ale i mikrobiom mozku, plic, močových cest či srdce. Zvláštní pozornost věnují vaginálnímu mikrobiomu a menopauze, svalově-kosternímu aparátu, imunitnímu systému a okolnostem podněcujícím rozvoj rakoviny. Ukazují, že pokud se o své životodárné mikroby nestaráme, koledujeme si o vznik srdečněcévních potíží, srdečních onemocnění, chřipek, zápalů plic, nádorů, obezity, astmatu, alergií, diabetu, demence, Alzheimerovy choroby, Parkinsonovy choroby, střevních zánětů či behaviorálních a duševních poruch.

Nakladatel: Triton, 2020

string(610) "Digitální transformace je jako hra, kterou musíte hrát. Dobrá zpráva zní: se správnými trumfy v rukou ji nelze prohrát. Ať už se zabýváte čímkoli, pravděpodobně existují technologie, které část práce zvládnou za vás. Rychleji, snadněji, levněji. A právě schopnost zapojit je do firemní komunikace, zpracování dat či inovace produktů rozhoduje o tom, zda vaši firmu čeká v budoucnu úspěch, nebo zánik. Autor vám ukazuje, jak a kde začít, podpoří vás příklady z praxe mnoha českých firem, naučí experimentovat, testovat, propojovat týmy a nacházet inspiraci."

Filip Dřímalka

HOT: jak uspět v digitálním světě

Digitální transformace je jako hra, kterou musíte hrát. Dobrá zpráva zní: se správnými trumfy v rukou ji nelze prohrát. Ať už se zabýváte čímkoli, pravděpodobně existují technologie, které část práce zvládnou za vás. Rychleji, snadněji, levněji. A právě schopnost zapojit je do firemní komunikace, zpracování dat či inovace produktů rozhoduje o tom, zda vaši firmu čeká v budoucnu úspěch, nebo zánik. Autor vám ukazuje, jak a kde začít, podpoří vás příklady z praxe mnoha českých firem, naučí experimentovat, testovat, propojovat týmy a nacházet inspiraci.

Nakladatel: Jan Melvil Publishing, 2020

string(1017) "Kolektivní monografie obsahuje čtyři vzájemně se doplňující studie k tématu soudobé hudby. Studie Vladimíra Tichého a Tomáše Krejči se soustředí na páteřní teoretické problémy hudby 20. a počátku 21. století: materiálové prvky (tónový a zvukový materiál) a strukturační principy. Tyto studie směřují převážně do oblasti kompoziční. K nim jsou připojeny dvě studie, které vytčenou problematiku reflektují z hlediska interpretačního a recepčního. Jiřina Dvořáková-Marešová předkládá svou vlastní koncepci analýzy interpretačního výkonu na osnově důkladného systematického pojednání klíčových otázek moderní teorie interpretace. Stať Jaromíra Havlíka doplňuje předchozí trojici zásadních teoretických studií o aspekt recepční, a to případovou studií aféry Vojcek, která může sloužit jako modelový doklad postojů české hudební veřejnosti vůči moderní atonální hudbě v polovině dvacátých let minulého století."

Jaromír Havlík, Vladimír Tichý, Jiřina Dvořáková-Marešová, Tomáš Krejča

Konstanty a proměny soudobé hudební řeči

Kolektivní monografie obsahuje čtyři vzájemně se doplňující studie k tématu soudobé hudby. Studie Vladimíra Tichého a Tomáše Krejči se soustředí na páteřní teoretické problémy hudby 20. a počátku 21. století: materiálové prvky (tónový a zvukový materiál) a strukturační principy. Tyto studie směřují převážně do oblasti kompoziční. K nim jsou připojeny dvě studie, které vytčenou problematiku reflektují z hlediska interpretačního a recepčního. Jiřina Dvořáková-Marešová předkládá svou vlastní koncepci analýzy interpretačního výkonu na osnově důkladného systematického pojednání klíčových otázek moderní teorie interpretace. Stať Jaromíra Havlíka doplňuje předchozí trojici zásadních teoretických studií o aspekt recepční, a to případovou studií aféry Vojcek, která může sloužit jako modelový doklad postojů české hudební veřejnosti vůči moderní atonální hudbě v polovině dvacátých let minulého století.

Nakladatel: Akademie múzických umění v Praze v Nakladatelství AMU, 2019

string(983) "Koncept dělby moci představuje jeden z výchozích stavebních prvků současných demokratických právních států. Jeho základní myšlenka založená na přesvědčení o tom, že koncentrovaná moc hrozí svým zneužitím, je stále platná, avšak postupy, jimiž se má takovému nežádoucímu stavu bránit, jsou proměnlivé. Funkční koncept dělby moci musí být tudíž dynamický. Prochází jednak spontánním vývojem, jednak jsou podoby dělby moci ovlivňovány řízenými společenskými procesy. Za základní charakteristiku těchto změn lze považovat měnící se přesvědčení o tom, kdo je nejlépe disponován čelit potenciálním snahám o uzurpaci většího dílu moci. Do koncepcí dělby moci se již nezapojují výlučně vnitrostátní orgány a další vnitrostátní aktéři. V nebývalé míře lze pozorovat ingerenci mezinárodních a nadnárodních organizací či vliv nestátního sektoru ať již ziskového nebo neziskového."

Jan Tryzna

Dělba moci a její proměny

Koncept dělby moci představuje jeden z výchozích stavebních prvků současných demokratických právních států. Jeho základní myšlenka založená na přesvědčení o tom, že koncentrovaná moc hrozí svým zneužitím, je stále platná, avšak postupy, jimiž se má takovému nežádoucímu stavu bránit, jsou proměnlivé. Funkční koncept dělby moci musí být tudíž dynamický. Prochází jednak spontánním vývojem, jednak jsou podoby dělby moci ovlivňovány řízenými společenskými procesy. Za základní charakteristiku těchto změn lze považovat měnící se přesvědčení o tom, kdo je nejlépe disponován čelit potenciálním snahám o uzurpaci většího dílu moci. Do koncepcí dělby moci se již nezapojují výlučně vnitrostátní orgány a další vnitrostátní aktéři. V nebývalé míře lze pozorovat ingerenci mezinárodních a nadnárodních organizací či vliv nestátního sektoru ať již ziskového nebo neziskového.

Nakladatel: Auditorium, 2019

string(707) "Na sociálních sítích dnes tráví svůj čas víc než polovina světa – lze tato rostoucí čísla využít ve svůj prospěch? Tato kniha vás přesvědčí, že ano. Naučí vás prodávat těm, kteří nepřišli nakupovat, a psát pro lidi, kteří nechtějí číst. Pochopíte, jak dát sítím řád, ovládnete jejich strategie, budete umět změřit, jestli kampaň funguje. A nebo chcete vědět, zda má vůbec smysl do sociálních sítí investovat peníze? A kolik? Ať už se o svět sociálních sítí zajímáte sami za sebe, za vaši komunitu či za firmu, máme dobrou zprávu – mohou vám opravdu výrazně pomoci, když víte, jak na ně. A mimochodem, taky se dost pobavíte."

Michelle Losekoot

Jak na sítě: ovládněte čtyři principy úspěchu na sociálních sítích

Na sociálních sítích dnes tráví svůj čas víc než polovina světa – lze tato rostoucí čísla využít ve svůj prospěch? Tato kniha vás přesvědčí, že ano. Naučí vás prodávat těm, kteří nepřišli nakupovat, a psát pro lidi, kteří nechtějí číst. Pochopíte, jak dát sítím řád, ovládnete jejich strategie, budete umět změřit, jestli kampaň funguje. A nebo chcete vědět, zda má vůbec smysl do sociálních sítí investovat peníze? A kolik? Ať už se o svět sociálních sítí zajímáte sami za sebe, za vaši komunitu či za firmu, máme dobrou zprávu – mohou vám opravdu výrazně pomoci, když víte, jak na ně. A mimochodem, taky se dost pobavíte.

Nakladatel: Jan Melvil Publishing, 2019

string(1072) "Název knihy z období druhé světové války je odvozen z článku XIX německo-francouzské smlouvy o příměří. Psalo se v něm, že Francouzi jsou povinni „na vyžádání vydat“ do Německa (či přesněji do Velkogermánské říše německého národa) kohokoli, zejména však německé občany židovského původu prchající z tehdejší říše před hitlerovským režimem. Americký novinář a humanitární pracovník Varian Fry působil ve vichistické Francii od srpna 1940 do září 1941. Během té doby se mu podařilo zachránit asi čtyři tisíce prchajících intelektuálů, sociálních demokratů, antifašistů a Židů. Byly mezi nimi i význačné osobnosti, jako Bohuslav Martinů, Marc Chagall, Claude Lévi-Strauss, Heinrich Mann či Lion Feuchtwanger. Za života se autorovi ve své zemi valného uznání nedočkal, ale v roce 1997 obdržel posmrtně od státu Izrael jako první Američan v dějinách titul Spravedlivý mezi národy. Podle jeho knihy byl v roce 2000 natočen kanadsko-britsko-americký film Varianova válka."

Varian Fry

Na vyžádání vydat!: Evropská inteligence na útěku před Hitlerem

Název knihy z období druhé světové války je odvozen z článku XIX německo-francouzské smlouvy o příměří. Psalo se v něm, že Francouzi jsou povinni „na vyžádání vydat“ do Německa (či přesněji do Velkogermánské říše německého národa) kohokoli, zejména však německé občany židovského původu prchající z tehdejší říše před hitlerovským režimem. Americký novinář a humanitární pracovník Varian Fry působil ve vichistické Francii od srpna 1940 do září 1941. Během té doby se mu podařilo zachránit asi čtyři tisíce prchajících intelektuálů, sociálních demokratů, antifašistů a Židů. Byly mezi nimi i význačné osobnosti, jako Bohuslav Martinů, Marc Chagall, Claude Lévi-Strauss, Heinrich Mann či Lion Feuchtwanger. Za života se autorovi ve své zemi valného uznání nedočkal, ale v roce 1997 obdržel posmrtně od státu Izrael jako první Američan v dějinách titul Spravedlivý mezi národy. Podle jeho knihy byl v roce 2000 natočen kanadsko-britsko-americký film Varianova válka.

Nakladatel: Triton, 2020

string(390) "Kniha představuje jedinečný pokus o rekonstrukci slovanské mytologie a slovanského náboženství. Giesztor v ní zkoumá panteon slovanských bohů, rituály spojené s jejich uctíváním, včetně střetávání se slovanských náboženství s křesťanstvím, jež ve svém důsledku vedlo k přetransformování pohanské slovanské mytologie do její pokřesťanštěné podoby."

Aleksander Gieysztor

Mytologie Slovanů

Kniha představuje jedinečný pokus o rekonstrukci slovanské mytologie a slovanského náboženství. Giesztor v ní zkoumá panteon slovanských bohů, rituály spojené s jejich uctíváním, včetně střetávání se slovanských náboženství s křesťanstvím, jež ve svém důsledku vedlo k přetransformování pohanské slovanské mytologie do její pokřesťanštěné podoby.

Nakladatel: Argo, 2020

string(1399) "Co má společného filosofie a jazykový vtip? A co G. W. F Hegel a Felix Holzmann? Na tyto otázky stručně, leč se vší akribií odpovídá tato kniha. Slouží tak jako úvod do filosofie a jejích problémů prostřednictvím jazykové komiky, ale předkládá také filosofický výklad humoru na bázi kontrastu a negativního pojetí zkušenosti. („I ta zlodějna musí bejt,“ řekl Švejk, ukládaje se na slamník, „jestli by to všichni lidi mysleli s druhými dobře, tak by se potloukli co nejdřív navzájem.“) Prostředkem k traktování obojího jsou jí kromě Hegelových spisů především scénky a dialogy Felixe Holzmanna. Noc, v níž lze spolu s Holzmannem pořádat medvědí hony na zajíce, je totiž noc, v níž jsou všechny krávy černé, tedy Hegelovo Absolutno. V něm mohou snadno zmizet všechny pojmové rozdíly, nejen ten mezi medvědem a zajícem, ale obecněji, mezi pravdivým a nepravdivým, krásným a ošklivým či dobrým a špatným, nedoceníme-li komplikovaný vztah jazyka a světa. Jazyk není totiž jen prostředkem arbitrárního pojmenování toho, jak se věci ve světě mají (Engelsovo: „Jestliže do jednoty savec zahrnu kartáč na boty, nedostane proto ještě kartáč mléčné žlázy.“), ale médiem jejich smyslu. Jazykový vtip nám tuto pravdu, která je vlastně pravdou o pravdě, zpřítomňuje a odkrývá."

Vojtěch Kolman

Noc, v níž se pořádají medvědí hony na zajíce: filosofický původ jazykové komiky

Co má společného filosofie a jazykový vtip? A co G. W. F Hegel a Felix Holzmann? Na tyto otázky stručně, leč se vší akribií odpovídá tato kniha. Slouží tak jako úvod do filosofie a jejích problémů prostřednictvím jazykové komiky, ale předkládá také filosofický výklad humoru na bázi kontrastu a negativního pojetí zkušenosti. („I ta zlodějna musí bejt,“ řekl Švejk, ukládaje se na slamník, „jestli by to všichni lidi mysleli s druhými dobře, tak by se potloukli co nejdřív navzájem.“) Prostředkem k traktování obojího jsou jí kromě Hegelových spisů především scénky a dialogy Felixe Holzmanna. Noc, v níž lze spolu s Holzmannem pořádat medvědí hony na zajíce, je totiž noc, v níž jsou všechny krávy černé, tedy Hegelovo Absolutno. V něm mohou snadno zmizet všechny pojmové rozdíly, nejen ten mezi medvědem a zajícem, ale obecněji, mezi pravdivým a nepravdivým, krásným a ošklivým či dobrým a špatným, nedoceníme-li komplikovaný vztah jazyka a světa. Jazyk není totiž jen prostředkem arbitrárního pojmenování toho, jak se věci ve světě mají (Engelsovo: „Jestliže do jednoty savec zahrnu kartáč na boty, nedostane proto ještě kartáč mléčné žlázy.“), ale médiem jejich smyslu. Jazykový vtip nám tuto pravdu, která je vlastně pravdou o pravdě, zpřítomňuje a odkrývá.

Nakladatel: Argo, 2020

string(1014) "Jedinečná publikace známého historika a publicisty Martina Kováře nabízí pohled na jednu z nejdramatičtějších událostí moderní doby – odchod Spojeného království z Evropské unie – z překvapivých perspektiv. Použijeme-li parafráze úvodních autorových slov, první část nastiňuje rámec soužití ostrovního státu s kontinentální Evropou od nástupu tudorovské dynastie do vrcholného období Velké Británie jako první světové velmoci na konci 19. století; druhá část zahrnuje britsko-evropské vztahy v bouřlivém století dvacátém; třetí partie je pak věnována „navýsost aktuálnímu příběhu brexitu“. Každá ze sedmi kapitol je doprovázena jedním „zastavením“, které přibližuje příznačný příběh příslušného časového úseku historie, a sumářem „Doba a její protagonisté“ s mimořádně zajímavými stručnými portréty osob, které zásadním způsobem – pozitivně či negativně – ovlivnily tuto dějinnou etapu."

Martin Kovář

Brexit: drama psané přes průliv

Jedinečná publikace známého historika a publicisty Martina Kováře nabízí pohled na jednu z nejdramatičtějších událostí moderní doby – odchod Spojeného království z Evropské unie – z překvapivých perspektiv. Použijeme-li parafráze úvodních autorových slov, první část nastiňuje rámec soužití ostrovního státu s kontinentální Evropou od nástupu tudorovské dynastie do vrcholného období Velké Británie jako první světové velmoci na konci 19. století; druhá část zahrnuje britsko-evropské vztahy v bouřlivém století dvacátém; třetí partie je pak věnována „navýsost aktuálnímu příběhu brexitu“. Každá ze sedmi kapitol je doprovázena jedním „zastavením“, které přibližuje příznačný příběh příslušného časového úseku historie, a sumářem „Doba a její protagonisté“ s mimořádně zajímavými stručnými portréty osob, které zásadním způsobem – pozitivně či negativně – ovlivnily tuto dějinnou etapu.

Nakladatel: HBT, 2020

string(1177) "Proč jsme přesvědčeni, že máme pravdu, když se zrovna tak můžeme mýlit? Proč se bojíme pavouka, i když na nás neútočí? Proč se bojíme mluvit před lidmi? Náš mozek musí čelit velmi různorodým situacím odehrávajícím se v často nepřehledném světě a za nejasných okolností. Díky jeho schopnostem umíme přežít. Protože dokáže všechny informace přijímat a pohotově zpracovávat, poskytuje nám navíc pocit, že to, co nás obklopuje, je jasné a logicky uspořádané, a tedy i poměrně bezpečné. Je ale dobré vědět, že mozek se přitom dopouští mnoha zjednodušení a zobecnění, a tím skutečnost často značně zkresluje. Autor představuje již známé i zcela aktuální poznatky z oblasti kognitivní neurovědy – a ačkoli v oblasti populárně naučných publikací jde o poměrně módní téma, tato kniha vyniká tím, jak přístupně a přehledně je problematika vysvětlena. Množství příkladů z každodenního života i zmiňované výsledky vědeckých výzkumů názorně doloží například i to, jak na náš mozek působí reklama nebo politická kampaň a jak snadno se necháme zmanipulovat."

Albert Moukheiber

Jak nás mozek klame: iluze našich jistot

Proč jsme přesvědčeni, že máme pravdu, když se zrovna tak můžeme mýlit? Proč se bojíme pavouka, i když na nás neútočí? Proč se bojíme mluvit před lidmi? Náš mozek musí čelit velmi různorodým situacím odehrávajícím se v často nepřehledném světě a za nejasných okolností. Díky jeho schopnostem umíme přežít. Protože dokáže všechny informace přijímat a pohotově zpracovávat, poskytuje nám navíc pocit, že to, co nás obklopuje, je jasné a logicky uspořádané, a tedy i poměrně bezpečné. Je ale dobré vědět, že mozek se přitom dopouští mnoha zjednodušení a zobecnění, a tím skutečnost často značně zkresluje. Autor představuje již známé i zcela aktuální poznatky z oblasti kognitivní neurovědy – a ačkoli v oblasti populárně naučných publikací jde o poměrně módní téma, tato kniha vyniká tím, jak přístupně a přehledně je problematika vysvětlena. Množství příkladů z každodenního života i zmiňované výsledky vědeckých výzkumů názorně doloží například i to, jak na náš mozek působí reklama nebo politická kampaň a jak snadno se necháme zmanipulovat.

Nakladatel: Kniha Zlín, 2020