New items: April 2021

New items in the LCAS:  April

New items sorted by subject.

You can use our form to suggest a book purchase for the Library of the Czech Academy of Sciences.

Selection of new items in the library collection April 2021

All the selected new arrivals are exhibited in the study, next to the selfcheck, where you can look over them and borrowed them at once.

Complete content of the Digital Library of the CAS for researchers, pedagogical staff and students of high schools and universities is available until 30 June 2021. At address https://kramerius-edu.lib.cas.cz/ you will find over 200 magazine titles and almost 6 000 books that you can read from your home. More information about The Digital library of the CAS.

string(966) "Azorské souostroví je sice odedávna portugalským územím, ale od evropského jádra státu se liší svým geografickým charakterem, pozdějším historickým vývojem a částečně i etnickými a kulturními specifiky. Všechny odlišnosti vyvolává a podtrhuje jeho poloha uprostřed Atlantiku. Lidé, kteří žili a pracovali na portugalských ostrovech, nikdy nebyli zcela izolovaní, protože oceán sloužil jako univerzální a neomezená cesta pro dopravu osob, zboží i myšlenek. Teprve rozvoj techniky a moderních komunikací ve 20. století však tyto části portugalského státu přiblížil ostatnímu světu na dosah. Dnes jsou Azorské ostrovy i Madeira lákavým cílem turistů, kteří přicházejí obdivovat jedinečnou přírodu, půvabné dědictví minulých dob i statečný a milý lid. Ostrovní součásti Portugalska si plně zaslouží zvláštní pozornost, kterou jim prokazuje i tento svazek věnovaný jejich dějinám."

Jan Klíma

Dějiny Azorských ostrovů a Madeiry

Azorské souostroví je sice odedávna portugalským územím, ale od evropského jádra státu se liší svým geografickým charakterem, pozdějším historickým vývojem a částečně i etnickými a kulturními specifiky. Všechny odlišnosti vyvolává a podtrhuje jeho poloha uprostřed Atlantiku. Lidé, kteří žili a pracovali na portugalských ostrovech, nikdy nebyli zcela izolovaní, protože oceán sloužil jako univerzální a neomezená cesta pro dopravu osob, zboží i myšlenek. Teprve rozvoj techniky a moderních komunikací ve 20. století však tyto části portugalského státu přiblížil ostatnímu světu na dosah. Dnes jsou Azorské ostrovy i Madeira lákavým cílem turistů, kteří přicházejí obdivovat jedinečnou přírodu, půvabné dědictví minulých dob i statečný a milý lid. Ostrovní součásti Portugalska si plně zaslouží zvláštní pozornost, kterou jim prokazuje i tento svazek věnovaný jejich dějinám.

Publisher: NLN, 2020

string(752) "Monografie se zabývá problematikou přechodu z výhradně rukopisné formy knihy ke knize tištěné a otázkami paralelní existence těchto dvou médií v počátečním období knihtisku v českých zemích. Stěžejními tématy jsou podoby a funkce rukopisné knihy po nástupu knihtisku, vývoj literárních textů a žánrů jako masového komunikačního prostředku, proměny výtvarné složky knih a také změny strategie jednotlivých aktérů podílejících se na vzniku, distribuci i recepci tohoto média. Zvláštní pozornost je věnována vztahu ke knize v nábožensky minoritních, ale po kulturní stránce výrazně a jedinečně profilovaných skupinách obyvatel českých zemí (jako byli Židé, Jednota bratrská apod.)."

Marta Hradilová, Andrea Jelínková, Lenka Veselá (eds.)

Paralelní existence: rukopisy a tisky v českých zemích raného novověku

Monografie se zabývá problematikou přechodu z výhradně rukopisné formy knihy ke knize tištěné a otázkami paralelní existence těchto dvou médií v počátečním období knihtisku v českých zemích. Stěžejními tématy jsou podoby a funkce rukopisné knihy po nástupu knihtisku, vývoj literárních textů a žánrů jako masového komunikačního prostředku, proměny výtvarné složky knih a také změny strategie jednotlivých aktérů podílejících se na vzniku, distribuci i recepci tohoto média. Zvláštní pozornost je věnována vztahu ke knize v nábožensky minoritních, ale po kulturní stránce výrazně a jedinečně profilovaných skupinách obyvatel českých zemí (jako byli Židé, Jednota bratrská apod.).

Publisher: Academia, Masarykův ústav a Archiv AV ČR, v.v.i., Knihovna AV ČR, v.v.i., 2020

string(425) "Bedřich Smetana. Antonín Dvořák. Leoš Janáček. Bohuslav Martinů. Čtyři velká jména české hudby, která se stala světovým fenoménem. Každý z nich představuje jinou generaci, jiný styl a osobitý hudební rukopis. Autoři publikace se zaměřili na důležité okamžiky života těchto osobností, podmínky tvorby, cesty, některá vybraná díla, inspirace, ale třeba i vztahy mezi nimi a jejich díly."

Sandra Bergmannová a kol.

Slavní čeští skladatelé

Bedřich Smetana. Antonín Dvořák. Leoš Janáček. Bohuslav Martinů. Čtyři velká jména české hudby, která se stala světovým fenoménem. Každý z nich představuje jinou generaci, jiný styl a osobitý hudební rukopis. Autoři publikace se zaměřili na důležité okamžiky života těchto osobností, podmínky tvorby, cesty, některá vybraná díla, inspirace, ale třeba i vztahy mezi nimi a jejich díly.

Publisher: Národní muzeum, 2020

string(894) "Ve středověku se podle oděvu obvykle na první pohled poznalo, ke které společenské vrstvě jeho majitel patří. Zda se jedná o osobu duchovní nebo světskou, tedy šlechtice, měšťana či vesničana. V období husitských válek by se dokonce mohlo podle určitých znaků poznat, zda se jedná o radikálního či umírněného husitu nebo katolíka. Oděv také mohl napovědět, jakému se kdo věnoval povolání. Vedle funkčnosti oděvů a doplňků hrála zkrátka móda svou podstatnou roli i v této době. Obsah knihy vychází z dlouholetých výzkumů a poskytuje vhled do podoby oděvní kultury. Obsahuje řadu podrobných návodů doplněných o detailní fotografie a nákresy, díky nimž si oděv, jaký nosili lidé v období 1. poloviny 15. století, mohou čtenáři sami zhotovit nebo jen vyzkoušet jednotlivé textilní techniky, které jsou k tomu potřeba."

Monika Feyfrlíková Černá

Móda a odívání v husitské době: materiály, textilní techniky, střihy a návody

Ve středověku se podle oděvu obvykle na první pohled poznalo, ke které společenské vrstvě jeho majitel patří. Zda se jedná o osobu duchovní nebo světskou, tedy šlechtice, měšťana či vesničana. V období husitských válek by se dokonce mohlo podle určitých znaků poznat, zda se jedná o radikálního či umírněného husitu nebo katolíka. Oděv také mohl napovědět, jakému se kdo věnoval povolání. Vedle funkčnosti oděvů a doplňků hrála zkrátka móda svou podstatnou roli i v této době. Obsah knihy vychází z dlouholetých výzkumů a poskytuje vhled do podoby oděvní kultury. Obsahuje řadu podrobných návodů doplněných o detailní fotografie a nákresy, díky nimž si oděv, jaký nosili lidé v období 1. poloviny 15. století, mohou čtenáři sami zhotovit nebo jen vyzkoušet jednotlivé textilní techniky, které jsou k tomu potřeba.

Publisher: Grada Publishing, 2020

string(715) "Kniha čtenáři předkládá ucelený přehled toho nejdůležitějšího z prvních sta let působení firmy Baťa v jednotlivých zemích světa a podává vysvětlení stěžejních témat spjatých s její globální expanzí. Úvodní kapitoly nastiňují vývoj firmy Baťa v souvislostech s celosvětovým děním, následuje soupis a detailní rozbor všech zemí, kde firma působila. Na celkem 276 stranách je zobrazeno 453 obrázků, mezi nimi jsou i některé vůbec prvně publikované. Téměř dvě stě map a tabulek dokresluje výklad a zlepšuje tak přehlednost a orientaci v jednotlivých skutečnostech. Knihu uzavírají kompletní seznamy baťovských sesterských společností a továren."

Zdeněk Pokluda, Jan Herman, Milan Balaban

Baťa na všech kontinentech

Kniha čtenáři předkládá ucelený přehled toho nejdůležitějšího z prvních sta let působení firmy Baťa v jednotlivých zemích světa a podává vysvětlení stěžejních témat spjatých s její globální expanzí. Úvodní kapitoly nastiňují vývoj firmy Baťa v souvislostech s celosvětovým děním, následuje soupis a detailní rozbor všech zemí, kde firma působila. Na celkem 276 stranách je zobrazeno 453 obrázků, mezi nimi jsou i některé vůbec prvně publikované. Téměř dvě stě map a tabulek dokresluje výklad a zlepšuje tak přehlednost a orientaci v jednotlivých skutečnostech. Knihu uzavírají kompletní seznamy baťovských sesterských společností a továren.

Publisher: UTB, 2020

string(657) "Předmětem monografie je stát jako právnická osoba, entity za stát jednající v soukromoprávním styku, definice majetku státu a jeho kategorizace, vztah zákona č. 219/2000 Sb., o majetku České republiky a jejím vystupování v právních vztazích, a zvláštních předpisů, základní principy nakládání s majetkem státu, obsah pojmů hospodaření a nakládání s majetkem státu, či s tím související odpovědnostní vztahy a kontrola. To vše za použití příkladů ze soudní praxe a s cílem srozumitelně vysvětlit teoretické základy tolik nezbytné pro praxi, jež čelí složité a roztříštěné právní úpravě."

Michal Štancl

Nakládání s majetkem státu

Předmětem monografie je stát jako právnická osoba, entity za stát jednající v soukromoprávním styku, definice majetku státu a jeho kategorizace, vztah zákona č. 219/2000 Sb., o majetku České republiky a jejím vystupování v právních vztazích, a zvláštních předpisů, základní principy nakládání s majetkem státu, obsah pojmů hospodaření a nakládání s majetkem státu, či s tím související odpovědnostní vztahy a kontrola. To vše za použití příkladů ze soudní praxe a s cílem srozumitelně vysvětlit teoretické základy tolik nezbytné pro praxi, jež čelí složité a roztříštěné právní úpravě.

Publisher: Wolters Kluwer, 2020

string(960) "Z úvodu autora: „Česká politická pravice musí mít svou „zelenou“ politiku. Poslední léta tento imperativ buď přehlíživě zanedbávala, anebo ho trestuhodně ignorovala. Podstatou zelené konzervativní politiky není stavět člověka proti přírodě, ani básnit o „Matce Zemi“, natož šířit pesimismus a apokalyptické pseudonáboženství, které zavrhuje civilizaci a odsuzuje lidstvo. Podle vědců v této publikaci žijeme v antropocénu, v éře člověka. Věříme, že člověk je schopen si s výzvami budoucnosti poradit. Náš program stojí na třech hodnotových pilířích: zemi a její zdroje máme jen ve správě, a musíme se k nim proto chovat s péčí odpovědného hospodáře; věříme, že lidská svoboda a ekonomický rozvoj nejsou s přírodou v rozporu, ale často k jejímu prospěchu; a máme na paměti i estetickou a emoční složku. Chceme snad ničit něco, co je tak krásné a co milujeme?“"

Alexandr Vondra

Musí být ekologie alarmistická?: Hledání realistických odpovědí

Z úvodu autora: „Česká politická pravice musí mít svou „zelenou“ politiku. Poslední léta tento imperativ buď přehlíživě zanedbávala, anebo ho trestuhodně ignorovala. Podstatou zelené konzervativní politiky není stavět člověka proti přírodě, ani básnit o „Matce Zemi“, natož šířit pesimismus a apokalyptické pseudonáboženství, které zavrhuje civilizaci a odsuzuje lidstvo. Podle vědců v této publikaci žijeme v antropocénu, v éře člověka. Věříme, že člověk je schopen si s výzvami budoucnosti poradit. Náš program stojí na třech hodnotových pilířích: zemi a její zdroje máme jen ve správě, a musíme se k nim proto chovat s péčí odpovědného hospodáře; věříme, že lidská svoboda a ekonomický rozvoj nejsou s přírodou v rozporu, ale často k jejímu prospěchu; a máme na paměti i estetickou a emoční složku. Chceme snad ničit něco, co je tak krásné a co milujeme?“

Publisher: Books & Pipes, 2020

string(997) "Podle údajů mezinárodních organizací je pouze zhruba třetina států světa hodnocena jako demokratická, přičemž podíl nedemokratických zemí se v posledním desetiletí zvyšuje. Kniha představuje pokus o mapování cesty, na jejímž počátku je hledání východiska pro pojetí politických režimů a pro vztah termínů a jejich obsahu. Počínaje charakteristikou pojmu politický režim přes vývoj hodnocení a typologií politických režimů až po úvahy o povaze demokracie a autoritativních režimů, si klade otázky o elementárním obsahu pojmů a jejich významu pro vytváření obecných kategorií a úvah. Tento význam je nadčasový v tom smyslu, že nám umožňuje být věcnými kritiky a rozpoznat, kdy je třeba ostražitosti před nebezpečím, a také to, abychom se mohli a uměli těšit ze svobody, pokroku a poznání. Cílem této knihy však není a priori obhajoba tezí, ale pokus o přispění k diskusi na téma „ústavní demokracie“."

Helena Hofmannová

Útěk před demokracií

Podle údajů mezinárodních organizací je pouze zhruba třetina států světa hodnocena jako demokratická, přičemž podíl nedemokratických zemí se v posledním desetiletí zvyšuje. Kniha představuje pokus o mapování cesty, na jejímž počátku je hledání východiska pro pojetí politických režimů a pro vztah termínů a jejich obsahu. Počínaje charakteristikou pojmu politický režim přes vývoj hodnocení a typologií politických režimů až po úvahy o povaze demokracie a autoritativních režimů, si klade otázky o elementárním obsahu pojmů a jejich významu pro vytváření obecných kategorií a úvah. Tento význam je nadčasový v tom smyslu, že nám umožňuje být věcnými kritiky a rozpoznat, kdy je třeba ostražitosti před nebezpečím, a také to, abychom se mohli a uměli těšit ze svobody, pokroku a poznání. Cílem této knihy však není a priori obhajoba tezí, ale pokus o přispění k diskusi na téma „ústavní demokracie“.

Publisher: Auditorium, 2020

string(771) "Autorka a docentka na katedře pedagogiky Teologické fakulty Jihočeské univerzity se v odborné studii věnuje významu literární výchovy a čtenářství pro lidský život v dnešním přetechnizovaném světě. Zabývá se hledáním nových možností, jak působit na čtenářství především dětí a mládeže, neboť právě u těchto věkových kategorií jsou momenty setkávání s knihou a nad knihami rozhodující. Literární výchova ve volném čase může přispívat ke komplexnímu rozvoji osobnosti a být chápána jako jedna z cest celoživotního vzdělávání. Kniha je doplněna o příklady výukových metod a forem práce v literární výchově ve volném čase. V závěru je obsáhlá bibliografická příloha k danému tématu."

Helena Zbudilová

Literární výchova ve volném čase

Autorka a docentka na katedře pedagogiky Teologické fakulty Jihočeské univerzity se v odborné studii věnuje významu literární výchovy a čtenářství pro lidský život v dnešním přetechnizovaném světě. Zabývá se hledáním nových možností, jak působit na čtenářství především dětí a mládeže, neboť právě u těchto věkových kategorií jsou momenty setkávání s knihou a nad knihami rozhodující. Literární výchova ve volném čase může přispívat ke komplexnímu rozvoji osobnosti a být chápána jako jedna z cest celoživotního vzdělávání. Kniha je doplněna o příklady výukových metod a forem práce v literární výchově ve volném čase. V závěru je obsáhlá bibliografická příloha k danému tématu.

Publisher: H&H, 2020

string(728) "Interdisciplinární kolektivní monografie si klade za cíl zčeřit poněkud stojaté vody při užívání pojmu impresionismus a přimět čtenáře k tomu, aby přijal odlišné, otevřenější a nepředpojaté uvažování. Na povrch společný všem kapitolám naší knihy vyplouvají především značné rozdíly mezi dobovým vnímáním impresionismu a jeho dnešním výkladem. Tváří v tvář literárnímu materiálu jsme nuceni klást si otázku, je-li v literární historii používání pojmu jako respektovaného -ismu vůbec adekvátní. Ovšem ani ve výtvarném umění není situace zdaleka tak jednoduchá a současní historici umění jsou v nakládání s pojmem impresionismus rovněž opatrní."

Erik Gilk

Impresionismus v české kultuře 1880–1920

Interdisciplinární kolektivní monografie si klade za cíl zčeřit poněkud stojaté vody při užívání pojmu impresionismus a přimět čtenáře k tomu, aby přijal odlišné, otevřenější a nepředpojaté uvažování. Na povrch společný všem kapitolám naší knihy vyplouvají především značné rozdíly mezi dobovým vnímáním impresionismu a jeho dnešním výkladem. Tváří v tvář literárnímu materiálu jsme nuceni klást si otázku, je-li v literární historii používání pojmu jako respektovaného -ismu vůbec adekvátní. Ovšem ani ve výtvarném umění není situace zdaleka tak jednoduchá a současní historici umění jsou v nakládání s pojmem impresionismus rovněž opatrní.

Publisher: Univerzita Palackého v Olomouci, Filozofická fakulta, 2020