Nejen včelky opylují jabloně

Připravili jsme si pro Vás malou fotoreportáž z naší střížovické Stanice šlechtění jabloně na rezistenci k chorobám. Ukážeme Vám, jak se cíleně opylují jabloně za účelem vyšlechtění nových odrůd.

|
Pohled na šlechtitelskou stanici ve Střížovicích u Pěnčína. |

|
Když na jaře jabloně rozkvetou, tak se na stanici rozjede „opylovací maratón“. |

|
V přírodě opyluje jabloně nejrůznější hmyz. U nás na stanici jejich práci nahrazují u některých květů lidé, aby se zajistilo cílené křížení mezi konkrétními odrůdami. |

|
Pyl, kterým se květy opylují, se získává z neotevřených poupat, která se předem utrhnou a usuší. |

|
Na tomto snímku můžete vidět čerstvě utržená poupata vlevo dole a pak poupata usušená cca po 3 dnech. |

|
Jakmile jsou poupata úplně suchá, vyklepává se z nich ručně pyl. Usušené poupě se pomocí pinzety otevře, aby se z něho dal pyl vyklepat. |

|
Pyl se vyklepává na sklíčko pomocí úderů pinzety o stojánek. |

|
Když se pozorně podíváte na obrázek, můžete vidět drobná žlutá zrníčka, což je vyklepaný pyl, který se pak pomocí štětečku přenáší na bliznu květu, který chceme opylovat. |

|
Vlevo vidíte květ, který je dostatečně dobře vyvinutý a připravený na opylení, jen se před vlastním opylením musejí z květu odstranit všechny prašníky s pylem. Květ vpravo už je na opylení nevhodný, protože je příliš starý. |

|
Pomocí pinzety se z květu odstraní všechny prašníky. V podstatě jde o „kastraci“ květu, kdy jsou z květu odstraněny samčí orgány a zůstane tam jen orgán samičí (pestík). |

|
Detail květu s odstraněnými samčími orgány (prašníky s pylem). |

|
Pomocí štětečku se na „vykastrovaný“ květ přenese pyl jiné odrůdy a cílené opylení je hotové. |

|
Květy, které chceme cíleně opylovat, musíme mít zabalené v síťovině, aby k nim nemohly včely a nedošlo k nechtěnému opylení jiným „tatínkem“. Květy se do sítě balí ještě než rozkvetou, na cílené opylení se rychle rozbalí a pak se zase zabalí zpět. |

|
Na podzim se plody z cíleného křížení posbírají a semena vysejí. Tím však celá práce nekončí, ale teprve začíná – následuje dalších zhruba 15-20 let intenzivní práce, než se plody nové odrůdy dostanou k Vám na stůl. Vypěstovat novou jabloň je snadné. Naproti tomu vyšlechtit novou odrůdu, která bude mít lepší vlastnosti než její předci a bude o ní na trhu zájem, již nikoliv. |
Reportáž ve formátu pdf zde.
