Nové knihy: červen 2021

Nové přírůstky v Knihovně AV ČR – červen 2021

Nové přírůstky řazené podle oborů.

Můžete využít náš formulář k napsání návrhu na zakoupení knihy do fondu Knihovny AV ČR.

 

Výběr z novinek ve fondu za měsíc červen 2021

Všechny vybrané knižní novinky jsou vystaveny ve studovně, kde je možné si je prohlédnout a případně ihned vypůjčit.

Elektronická podoba výběru z nových knih je dostupná v Digitální knihovně AV ČR (na vyhrazených počítačích ve studovně knihovny). Digitalizovanými knihami je možné listovat a případně si jejich části vytisknout.

string(932) "Autor ve své poslední knize, určené opět širokému okruhu čtenářů, zkoumá řadu z největších záhad vesmíru, i potenciální problémy, kterým čelí nebo může čelit lidstvo na naší domovské planetě. Kniha rozebírá závažné otázky, například Existuje Bůh? Jak vlastně začala existence vesmíru? Co je uvnitř černé díry? Dokážeme předvídat budoucnost? Je možné cestovat v čase? Přežijeme na planetě Zemi? Existuje ve vesmíru inteligentní život? Měli bychom vesmír kolonizovat? Může nás umělá inteligence přechytračit? Jak utváříme budoucnost? V textu autor rozebírá mnohé obtíže, které mohou lidstvo ohrozit – jako je například klimatická změna, jaderná válka, rozvoj umělé inteligence, genetické modifikace člověka či střetnutí Země s asteroidem, a prosazuje názor, že důležitou úlohu při řešení problémů na planetě Zemi sehraje věda."

Stephen Hawking

Stručné odpovědi na velké otázky

Autor ve své poslední knize, určené opět širokému okruhu čtenářů, zkoumá řadu z největších záhad vesmíru, i potenciální problémy, kterým čelí nebo může čelit lidstvo na naší domovské planetě. Kniha rozebírá závažné otázky, například Existuje Bůh? Jak vlastně začala existence vesmíru? Co je uvnitř černé díry? Dokážeme předvídat budoucnost? Je možné cestovat v čase? Přežijeme na planetě Zemi? Existuje ve vesmíru inteligentní život? Měli bychom vesmír kolonizovat? Může nás umělá inteligence přechytračit? Jak utváříme budoucnost? V textu autor rozebírá mnohé obtíže, které mohou lidstvo ohrozit – jako je například klimatická změna, jaderná válka, rozvoj umělé inteligence, genetické modifikace člověka či střetnutí Země s asteroidem, a prosazuje názor, že důležitou úlohu při řešení problémů na planetě Zemi sehraje věda.

Nakladatel: Argo, Dokořán, 2021

string(1005) "V rámci Stanford Historical Society Oral History vznikly v roce 2017 nahrávky rozhovorů s předním současným psychologem Philipem Zimbardem (*1933). V nich vzpomíná na své drsné dětství za hospodářské krize v chudinském čtvrti New Yorku v rodině sicilských emigrantů, svou touhu studovat, která ho dostala z těchto poměrů až na vysokou školu, začátky psychologické praxe v laboratoři se zvířaty, přátelství se Stanley Milgramem. Velkou část věnuje vzpomínkám na atmosféru na univerzitě v 60. a 70. letech a na okolnosti, průběh a důsledky svého světoznámého Stanfordského experimentu. Dále se věnuje i následujícím projektům (zkoumání stydlivosti), svému angažmá ve zkoumání vězeňských systémů nebo aféře kolem věznice Abú Ghrajb. Kniha přináší nejen unikátní, živě líčené, a přitom obsahově nabité paměti výrazné osobnosti světové psychologie, ale podává i široký vhled do dějin celého oboru ve 20 století."

Daniel Hartwig

Philip Zimbardo: paměti psychologa

V rámci Stanford Historical Society Oral History vznikly v roce 2017 nahrávky rozhovorů s předním současným psychologem Philipem Zimbardem (*1933). V nich vzpomíná na své drsné dětství za hospodářské krize v chudinském čtvrti New Yorku v rodině sicilských emigrantů, svou touhu studovat, která ho dostala z těchto poměrů až na vysokou školu, začátky psychologické praxe v laboratoři se zvířaty, přátelství se Stanley Milgramem. Velkou část věnuje vzpomínkám na atmosféru na univerzitě v 60. a 70. letech a na okolnosti, průběh a důsledky svého světoznámého Stanfordského experimentu. Dále se věnuje i následujícím projektům (zkoumání stydlivosti), svému angažmá ve zkoumání vězeňských systémů nebo aféře kolem věznice Abú Ghrajb. Kniha přináší nejen unikátní, živě líčené, a přitom obsahově nabité paměti výrazné osobnosti světové psychologie, ale podává i široký vhled do dějin celého oboru ve 20 století.

Nakladatel: Portál, 2021

string(385) "The untold story of book collecting missions for intelligence gathering during World War II. Highlights the role of scholars, librarians, and archivists in finding and preserving books for national security, military planning, and postwar reconstruction. Written by the acclaimed author of American cultural history, who has an intriguing connection to the wartime collecting missions."

Kathy Peis

Information hunters: when librarians, soldiers, and spies banded together in World War II Europe

The untold story of book collecting missions for intelligence gathering during World War II. Highlights the role of scholars, librarians, and archivists in finding and preserving books for national security, military planning, and postwar reconstruction. Written by the acclaimed author of American cultural history, who has an intriguing connection to the wartime collecting missions.

Nakladatel: Oxford University Press, 2020

string(1122) "Jan Tschichold (1902–1974) je jedním z nejdůležitějších typografů 20. století. Jeho publikace Die Neue Typographie vyšla poprvé v Berlíně roku 1928 a ihned se stala jedním z úhelných textů, které konstituovaly teorii moderního typografického designu a systematizovaly principy modernistické tvorby. Ve své knize představuje nejnovější dobové technologie tisku a na základě myšlenek evropských konstruktivistů definuje klíčový pojem „nová typografie“, kterou demonstruje a obhajuje na četných příkladech, jež mají zároveň posloužit jako manuál pro praktikující designéry a tiskaře. V letech, které předcházely vydání Nové typografie, korespondoval Tschichold s čelnými představiteli evropských avantgard (Kurt Schwitters, El Lisickij, Moholy-Nagy, Herbert Bayer, Piet Zwart, Ladislav Sutnar aj.), od nichž získával řady ukázek jejich soudobé progresivní praxe, z nichž některé později vstoupily do obecného kulturního povědomí. První české vydání respektuje původní Tschicholdovu grafickou úpravu a je doplněno předmluvou Jana Rouse."

Jan Tschichold

Nová typografie

Jan Tschichold (1902–1974) je jedním z nejdůležitějších typografů 20. století. Jeho publikace Die Neue Typographie vyšla poprvé v Berlíně roku 1928 a ihned se stala jedním z úhelných textů, které konstituovaly teorii moderního typografického designu a systematizovaly principy modernistické tvorby. Ve své knize představuje nejnovější dobové technologie tisku a na základě myšlenek evropských konstruktivistů definuje klíčový pojem „nová typografie“, kterou demonstruje a obhajuje na četných příkladech, jež mají zároveň posloužit jako manuál pro praktikující designéry a tiskaře. V letech, které předcházely vydání Nové typografie, korespondoval Tschichold s čelnými představiteli evropských avantgard (Kurt Schwitters, El Lisickij, Moholy-Nagy, Herbert Bayer, Piet Zwart, Ladislav Sutnar aj.), od nichž získával řady ukázek jejich soudobé progresivní praxe, z nichž některé později vstoupily do obecného kulturního povědomí. První české vydání respektuje původní Tschicholdovu grafickou úpravu a je doplněno předmluvou Jana Rouse.

Nakladatel: UMPRUM, 2021

string(700) "Čas. Entita, která naše životy řídí a určuje od nepaměti. Jak se v průběhu doby proměnilo jeho vnímání a měření? Jak došlo k tomu, že „se během posledních dvou set padesáti let stal čas v našem životě tak převládající a naléhavou silou?“ Zajímá vás, jak vznik železnice revolučním způsobem proměnil měření času? Věděli jste, že Carl Linné v roce 1751 navrhl hodiny, jejichž obří ciferník byl tvořen z květin, které v průběhu celého dne, podle intenzity světla, rozkvétaly a tím ukazovaly, kolik je zrovna hodin? V jednotlivých kapitolách se autor zabývá nejrůznějšími aspekty času, přičemž je jeho záběr opravdu široký."

Simon Garfield

Hlídači času: jak svět začal být posedlý časem

Čas. Entita, která naše životy řídí a určuje od nepaměti. Jak se v průběhu doby proměnilo jeho vnímání a měření? Jak došlo k tomu, že „se během posledních dvou set padesáti let stal čas v našem životě tak převládající a naléhavou silou?“ Zajímá vás, jak vznik železnice revolučním způsobem proměnil měření času? Věděli jste, že Carl Linné v roce 1751 navrhl hodiny, jejichž obří ciferník byl tvořen z květin, které v průběhu celého dne, podle intenzity světla, rozkvétaly a tím ukazovaly, kolik je zrovna hodin? V jednotlivých kapitolách se autor zabývá nejrůznějšími aspekty času, přičemž je jeho záběr opravdu široký.

Nakladatel: Akropolis, 2021

string(763) "Přírodní zahrada využívá hlavně místní rostliny a vytváří prostředí, které svědčí lidem i přírodě. Kniha popisuje příběhy sedmi domácích přírodních zahrad a zaměřuje se i na praktické stránky – jak zahradu vytvořit a jak z ní udělat domov i pro motýly a ptáky. Zvláštní kapitola je věnovaná zahradám pro mateřské školy a otázce, proč děti potřebují bláto. Přírodní zahrady jsou současně východiskem pro terapeutické zahrady, které prokazatelně snižují například spotřebu léků a hojí tělo i duši. Kniha proto pokračuje zásadami tvorby léčivých zahrad, jejich psychologií a filozofií. V roli zahrady jako prostředí mezi člověkem a divočinou se totiž ocitá téměř celý svět."

Viktor Mačura a kol.

Stromy mě znají jménem: kniha o přírodních a léčivých zahradách

Přírodní zahrada využívá hlavně místní rostliny a vytváří prostředí, které svědčí lidem i přírodě. Kniha popisuje příběhy sedmi domácích přírodních zahrad a zaměřuje se i na praktické stránky – jak zahradu vytvořit a jak z ní udělat domov i pro motýly a ptáky. Zvláštní kapitola je věnovaná zahradám pro mateřské školy a otázce, proč děti potřebují bláto. Přírodní zahrady jsou současně východiskem pro terapeutické zahrady, které prokazatelně snižují například spotřebu léků a hojí tělo i duši. Kniha proto pokračuje zásadami tvorby léčivých zahrad, jejich psychologií a filozofií. V roli zahrady jako prostředí mezi člověkem a divočinou se totiž ocitá téměř celý svět.

Nakladatel: Dokořán, 2021

string(802) "This book provides a comprehensive overview of recent novel coronavirus (SARS-CoV-2) infection, their biology and associated challenges for their treatment and prevention of novel Coronavirus Disease 2019 (COVID-19). Discussing various aspects of COVID-19 infection, including global epidemiology, genome organization, immunopathogenesis, transmission cycle, diagnosis, treatment, prevention, and control strategies, it highlights host-pathogen interactions, host immune response, and pathogen immune invasion strategies toward developing an immune intervention or preventive vaccine for COVID-19. An understanding of the topics covered in the book is imperative in the context of designing strategies to protect the human race from further losses and harm due to SARS-CoV-2 infection causing COVID-19."

Shailendra K. Saxena

Coronavirus disease 2019 (COVID-19): epidemiology, pathogenesis, diagnosis, and therapeutics

This book provides a comprehensive overview of recent novel coronavirus (SARS-CoV-2) infection, their biology and associated challenges for their treatment and prevention of novel Coronavirus Disease 2019 (COVID-19). Discussing various aspects of COVID-19 infection, including global epidemiology, genome organization, immunopathogenesis, transmission cycle, diagnosis, treatment, prevention, and control strategies, it highlights host-pathogen interactions, host immune response, and pathogen immune invasion strategies toward developing an immune intervention or preventive vaccine for COVID-19. An understanding of the topics covered in the book is imperative in the context of designing strategies to protect the human race from further losses and harm due to SARS-CoV-2 infection causing COVID-19.

Nakladatel: Springer, 2020

string(659) "Kniha detailně mapuje tiskařskou činnost dědečka a tatínka básníka a písničkáře Karla Kryla v Novém Jičíně a Kroměříži. V duchovním prostředí této tiskárny Karel Kryl vyrůstal a knihy zde tištěných autorů utvářely jeho poetiku a obraznost. Podnítila také jeho vztah ke krásným tiskům, kvalitnímu papíru a výtvarné výzdobě knih. Vojtěch Klimt prostudoval v archivech a knihovnách stovky dokumentů, dopisů a jiných archiválií. Výsledkem je svazek, který přináší detailní vhled do mimořádně cenné kulturní práce, kterou Krylovi předkové vykonali. Jeho součástí je obsáhlá obrazová příloha."

Vojtěch Klimt

Poddat se nemíním: příběh knihtiskařů Krylových

Kniha detailně mapuje tiskařskou činnost dědečka a tatínka básníka a písničkáře Karla Kryla v Novém Jičíně a Kroměříži. V duchovním prostředí této tiskárny Karel Kryl vyrůstal a knihy zde tištěných autorů utvářely jeho poetiku a obraznost. Podnítila také jeho vztah ke krásným tiskům, kvalitnímu papíru a výtvarné výzdobě knih. Vojtěch Klimt prostudoval v archivech a knihovnách stovky dokumentů, dopisů a jiných archiválií. Výsledkem je svazek, který přináší detailní vhled do mimořádně cenné kulturní práce, kterou Krylovi předkové vykonali. Jeho součástí je obsáhlá obrazová příloha.

Nakladatel: Galén, 2019

string(876) "Vyplácí se spolupracovat a je důvěra v jiné lidi racionální? Je člověk homo economicus? Jak se vůbec mohla zrodit lidská komunikace? Produkuje evoluce zákonitě sobce? Účinným pomocníkem při hledání odpovědí na tyto otázky, které si kladou jak přírodovědci, tak filozofové, může být mimo jiné teorie her. Ta vznikla v polovině minulého století na půdě matematiky jako nástroj, jenž měl lidem pomoci se orientovat a rozhodovat ve složitých a zejména konfliktních situacích. Brzy si však našla uplatnění i daleko za hranicemi ekonomie, na niž se nejprve soustředila. Dnes proniká do sociologie, politologie i jiných společenských věd, do evoluční teorie a samozřejmě i do filozofie. Tato knížka se pokouší přístupným, nematematickým způsobem vysvětlit, jaké problémy nám tato teorie může pomoci objasnit."

Jaroslav Peregrin

Člověk v zrcadle teorie her: jak nám matematika a filozofie pomáhají zjišťovat, co jsme zač

Vyplácí se spolupracovat a je důvěra v jiné lidi racionální? Je člověk homo economicus? Jak se vůbec mohla zrodit lidská komunikace? Produkuje evoluce zákonitě sobce? Účinným pomocníkem při hledání odpovědí na tyto otázky, které si kladou jak přírodovědci, tak filozofové, může být mimo jiné teorie her. Ta vznikla v polovině minulého století na půdě matematiky jako nástroj, jenž měl lidem pomoci se orientovat a rozhodovat ve složitých a zejména konfliktních situacích. Brzy si však našla uplatnění i daleko za hranicemi ekonomie, na niž se nejprve soustředila. Dnes proniká do sociologie, politologie i jiných společenských věd, do evoluční teorie a samozřejmě i do filozofie. Tato knížka se pokouší přístupným, nematematickým způsobem vysvětlit, jaké problémy nám tato teorie může pomoci objasnit.

Nakladatel: Dokořán, 2021

string(609) "Nová kniha Františka Koukolíka je určena širšímu okruhu čtenářů. Je souborem padesáti drobných zamyšlení inspirovaných statěmi a články z významných světových časopiseckých zdrojů. Přístupnou formou zprostředkovává i obtížnější poznatky o lidském mozku, o vztahu mozku a mysli, vědomí a sebeuvědomění, a také zjištění vypovídající o nikoli snadno a přesně oddělitelné hranici mezi člověkem a jinými živými tvory, mezi člověkem a neuronálním objemem i těch nejnižších živočichů. Zasazuje člověka do celku evoluce přírody a evoluce kosmu."

František Koukolík

Chlap kousl psa: lidé v roce 2021

Nová kniha Františka Koukolíka je určena širšímu okruhu čtenářů. Je souborem padesáti drobných zamyšlení inspirovaných statěmi a články z významných světových časopiseckých zdrojů. Přístupnou formou zprostředkovává i obtížnější poznatky o lidském mozku, o vztahu mozku a mysli, vědomí a sebeuvědomění, a také zjištění vypovídající o nikoli snadno a přesně oddělitelné hranici mezi člověkem a jinými živými tvory, mezi člověkem a neuronálním objemem i těch nejnižších živočichů. Zasazuje člověka do celku evoluce přírody a evoluce kosmu.

Nakladatel: Nakladatelství Karolinum, 2021