Knižní tipy

Výběr knih najdete vystavený v půjčovně vedle selfchecku, kde je zároveň možné si je rovnou vypůjčit domů.

Elektronická podoba knižních tipů je dostupná v Digitální knihovně AV ČR (na vyhrazených počítačích ve studovně knihovny).

Tip: Můžete využít formulář a navrhnout knihu, kterou bychom měli pořídit do našeho knihovního fondu.

string(533) "Co čekalo československé emigranty po roce 1948? Kniha nás seznamuje s touto málo známou kapitolou našich nedávných dějin. Svět na tyto uprchlíky nebyl připraven, a tak museli trávit určitý čas v lágrech, kde vydávali vlastní časopisy, organizovali divadlo nebo školní výuku. Autor se osobně sešel s pamětníky, jejich potomky a nasbíral cenné reálie té doby: dopisy, letáky, osobní doklady. Odkrývá tak mnohé souvislosti života československých emigrantů v těchto specifických podmínkách."

Claire Mádlová

Na cestě k "výborně zřízenému knihkupectví": protagonisté, podniky a sítě knižního trhu v Čechách (1749–1848)

Co čekalo československé emigranty po roce 1948? Kniha nás seznamuje s touto málo známou kapitolou našich nedávných dějin. Svět na tyto uprchlíky nebyl připraven, a tak museli trávit určitý čas v lágrech, kde vydávali vlastní časopisy, organizovali divadlo nebo školní výuku. Autor se osobně sešel s pamětníky, jejich potomky a nasbíral cenné reálie té doby: dopisy, letáky, osobní doklady. Odkrývá tak mnohé souvislosti života československých emigrantů v těchto specifických podmínkách.

Nakladatel: Academia, Ústav pro českou literaturu AV ČR, v. v. i., 2019

string(1083) "Suma teologie Tomáše Akvinského zastupuje to nejzásadnější a nejlepší co středověk v literatuře mohl nabídnout. Jedná se o jedno z velkých děl, které mělo význam a vliv nejen v době svého vzniku, ale i v dobách následujících. Přestože se slovo Suma stalo skoro synonymem Sumy teologie, ve středověku bylo různými autory sepsáno sum více. Sám Tomáš Akvinský je autorem hned dvou: vedle Sumy teologie je to Suma proti pohanům. Kniha je koncipována jako výklad těchto dvou Tomášových Sum. Čtenářsky přijatelný text je nezatížený poznámkovým aparátem, je doplněný o schematická či tabulková vyjádření Tomášových úvah a exkurzy objasňující některé v textu zmíněné pojmy, osobnosti či události, a především o co nejvíce úryvků, které čtenáře vedou od četby o Tomášovi k četbě Tomáše. Důležitým rozměrem knihy je rovněž obrazový doprovod, který jako by dával do souvislosti pravdu a dobro (o které v Sumách jde) s krásou, která je vždy, ať už viditelně, či skrytě, doprovází."

Tomáš Machula

Tomáš a jeho Sumy

Suma teologie Tomáše Akvinského zastupuje to nejzásadnější a nejlepší co středověk v literatuře mohl nabídnout. Jedná se o jedno z velkých děl, které mělo význam a vliv nejen v době svého vzniku, ale i v dobách následujících. Přestože se slovo Suma stalo skoro synonymem Sumy teologie, ve středověku bylo různými autory sepsáno sum více. Sám Tomáš Akvinský je autorem hned dvou: vedle Sumy teologie je to Suma proti pohanům. Kniha je koncipována jako výklad těchto dvou Tomášových Sum. Čtenářsky přijatelný text je nezatížený poznámkovým aparátem, je doplněný o schematická či tabulková vyjádření Tomášových úvah a exkurzy objasňující některé v textu zmíněné pojmy, osobnosti či události, a především o co nejvíce úryvků, které čtenáře vedou od četby o Tomášovi k četbě Tomáše. Důležitým rozměrem knihy je rovněž obrazový doprovod, který jako by dával do souvislosti pravdu a dobro (o které v Sumách jde) s krásou, která je vždy, ať už viditelně, či skrytě, doprovází.

Nakladatel: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, 2020

string(867) "Autor, švédskoamerický kosmolog, se v knize věnuje umělé inteligenci a jejímu dopadu na lidskou civilizaci. Popisuje možnost vzniku nové – technologické – formy života, takzvaného života 3.0, který má být schopen vylepšovat sám sebe. Erudovaně vysvětluje mechanismy učení a samostatného uvažování této umělé inteligence, hluboké a překotné změny, jichž jsme již nyní svědky. Neméně zásadní místo v knize mají předpovědi vlivu na lidstvo, včetně etického rozměru lidství. Uvažuje nad celou řadou možných variant, v závislosti na místu ve společnosti, jež tato inteligence zaujme, a schopnostech, jichž dosáhne. Zároveň nabízí sociologický, ekonomický a filozofický pohled na existenci a definici vědomí a dotýká se i klíčové role umělé inteligence při objevování a kolonizaci vesmíru."

Max Tegmark

Život 3.0: člověk v éře umělé inteligence

Autor, švédskoamerický kosmolog, se v knize věnuje umělé inteligenci a jejímu dopadu na lidskou civilizaci. Popisuje možnost vzniku nové – technologické – formy života, takzvaného života 3.0, který má být schopen vylepšovat sám sebe. Erudovaně vysvětluje mechanismy učení a samostatného uvažování této umělé inteligence, hluboké a překotné změny, jichž jsme již nyní svědky. Neméně zásadní místo v knize mají předpovědi vlivu na lidstvo, včetně etického rozměru lidství. Uvažuje nad celou řadou možných variant, v závislosti na místu ve společnosti, jež tato inteligence zaujme, a schopnostech, jichž dosáhne. Zároveň nabízí sociologický, ekonomický a filozofický pohled na existenci a definici vědomí a dotýká se i klíčové role umělé inteligence při objevování a kolonizaci vesmíru.

Nakladatel: Argo, Dokořán, 2020

string(577) "Život československých emigrantů v exilu po roce 1948 nebyl jednoduchý. Svět na tyto uprchlíky nebyl připraven, proto museli trávit určitý čas v lágrech, kde si však i přes nepřízeň osudu statečně vydávali vlastní časopisy, organizovali divadlo nebo školní výuku. Autor v knize odkrývá málo známé kapitoly našich nedávných dějin, které nasbíral na základě osobních setkání s pamětníky či jejich potomky. Seznamuje nás s cennými reálie: dopisy, letáky, osobními doklady, a odkrývá nové souvislosti této historické kapitoly."

Martin Nekola

Na cestě za svobodou: Češi v uprchlických táborech po únoru 1948

Život československých emigrantů v exilu po roce 1948 nebyl jednoduchý. Svět na tyto uprchlíky nebyl připraven, proto museli trávit určitý čas v lágrech, kde si však i přes nepřízeň osudu statečně vydávali vlastní časopisy, organizovali divadlo nebo školní výuku. Autor v knize odkrývá málo známé kapitoly našich nedávných dějin, které nasbíral na základě osobních setkání s pamětníky či jejich potomky. Seznamuje nás s cennými reálie: dopisy, letáky, osobními doklady, a odkrývá nové souvislosti této historické kapitoly.

Nakladatel: Euromedia Group, 2020

string(476) "Jakub Krčín z Jelčan proslul jako architekt rybniční sítě na Třeboňsku. Ve službách Rožmberků vybudoval některé z nejproslulejších a dodnes obdivovaných rybníků: Svět, a zejména největší z nich, Rožmberk. Kniha představuje jihočeského regenta jako zdatného hospodáře a sleduje jeho důkladně zdokumentovaný rodinný původ, kořeny i osobní život. Stranou pak nezůstává ani obraz překvapivě rozmanitého života slavného rybníkáře."

Jaroslav Čechura

Jakub Krčín z Jelčan: architekt jihočeských rybníků

Jakub Krčín z Jelčan proslul jako architekt rybniční sítě na Třeboňsku. Ve službách Rožmberků vybudoval některé z nejproslulejších a dodnes obdivovaných rybníků: Svět, a zejména největší z nich, Rožmberk. Kniha představuje jihočeského regenta jako zdatného hospodáře a sleduje jeho důkladně zdokumentovaný rodinný původ, kořeny i osobní život. Stranou pak nezůstává ani obraz překvapivě rozmanitého života slavného rybníkáře.

Nakladatel: Vyšehrad, 2020

string(891) "Kniha je rozdělena do tří sekcí. První je věnována fenoménu stáří z různých úhlů pohledu a v širších souvislostech. Bourá zaběhnuté mýty, zavádí nové pojmy a souvislosti a definuje koncepci geriatrické péče. Druhá sekce detailně rozebírá klíčové problémy stárnutí. U každého problému popisuje, proč a jak vzniká, jaké má dopady na praktický život seniora a jeho okolí, jak ho můžeme diagnostikovat a jaká opatření zavést. Nezapomíná ani na pečující, kteří jsou často opomíjení a téměř vždy nedocenění. Čtenáři zde najdou spoustu příkladů, skutečných situací a praktických tipů. Poslední, třetí sekce pak představuje první střípky aktivní gerontologie u nás a příklady dobré praxe. Cílem knihy je ukázat, že mnoha problémům lze předcházet a že i když nastanou, lze s nimi smysluplně žít."

Kateřina Macháčová, Iva Holmerová

Aktivní gerontologie aneb Jak stárnout dobře

Kniha je rozdělena do tří sekcí. První je věnována fenoménu stáří z různých úhlů pohledu a v širších souvislostech. Bourá zaběhnuté mýty, zavádí nové pojmy a souvislosti a definuje koncepci geriatrické péče. Druhá sekce detailně rozebírá klíčové problémy stárnutí. U každého problému popisuje, proč a jak vzniká, jaké má dopady na praktický život seniora a jeho okolí, jak ho můžeme diagnostikovat a jaká opatření zavést. Nezapomíná ani na pečující, kteří jsou často opomíjení a téměř vždy nedocenění. Čtenáři zde najdou spoustu příkladů, skutečných situací a praktických tipů. Poslední, třetí sekce pak představuje první střípky aktivní gerontologie u nás a příklady dobré praxe. Cílem knihy je ukázat, že mnoha problémům lze předcházet a že i když nastanou, lze s nimi smysluplně žít.

Nakladatel: Mladá fronta, 2019

string(1154) "Přibližně od druhé poloviny osmdesátých let minulého století se základní pilíře rakouské druhé republiky staly předmětem diskusí, reinterpretací a mnohdy též radikálního zpochybnění. Autoři vykreslují tento proces „ztráty starých jistot“ na příkladech pěti případových studií. Jednotlivé kapitoly knihy se tak zabývají diskusí o minulosti (teorie „oběti“), proměnami rakouské zahraniční politiky v nové Evropě, migrací jako silou, která si vynucuje nové porozumění kolektivním identitám, privatizačním procesem, jenž narušil tradičně silnou roli rakouského státu a politiky v hospodářství, a nakonec změnami v politice samotné, především v oblasti politické kultury a volebního chování. Překotný vývoj Rakouska ve sledovaném období vykazuje řadu paralel s transformačními procesy, kterými procházely ve stejné době i bývalé země socialistického tábora ve střední Evropě. Kniha tak chce obrátit pozornost i na „transformaci“ zemí „západní Evropy“, která dosud stojí ve stínu transformace jejich sousedů za bývalou „železnou oponou“."

Ota Konrád a kol.

Ztráta starých jistot: Rakousko 1986–2000

Přibližně od druhé poloviny osmdesátých let minulého století se základní pilíře rakouské druhé republiky staly předmětem diskusí, reinterpretací a mnohdy též radikálního zpochybnění. Autoři vykreslují tento proces „ztráty starých jistot“ na příkladech pěti případových studií. Jednotlivé kapitoly knihy se tak zabývají diskusí o minulosti (teorie „oběti“), proměnami rakouské zahraniční politiky v nové Evropě, migrací jako silou, která si vynucuje nové porozumění kolektivním identitám, privatizačním procesem, jenž narušil tradičně silnou roli rakouského státu a politiky v hospodářství, a nakonec změnami v politice samotné, především v oblasti politické kultury a volebního chování. Překotný vývoj Rakouska ve sledovaném období vykazuje řadu paralel s transformačními procesy, kterými procházely ve stejné době i bývalé země socialistického tábora ve střední Evropě. Kniha tak chce obrátit pozornost i na „transformaci“ zemí „západní Evropy“, která dosud stojí ve stínu transformace jejich sousedů za bývalou „železnou oponou“.

Nakladatel: NLN, 2020

string(507) "Humanizace je jedním z ústředních motivů českého porevolučního vězeňství. Jak o humanizaci vypovídají zaměstnanci věznic a vězněné osoby? Jak se humanizační tendence projevují v každodenní vězeňské praxi? Kniha Humanizace českého vězeňství očima jeho aktérů přináší popis různorodosti definic a přístupů aktérů světa za mřížemi českých věznic k procesu humanizace českého vězeňství na základě vlastního autorova dlouhodobého terénního výzkumu."

Lukáš Dirga

Humanizace českého vězeňství očima jeho aktérů

Humanizace je jedním z ústředních motivů českého porevolučního vězeňství. Jak o humanizaci vypovídají zaměstnanci věznic a vězněné osoby? Jak se humanizační tendence projevují v každodenní vězeňské praxi? Kniha Humanizace českého vězeňství očima jeho aktérů přináší popis různorodosti definic a přístupů aktérů světa za mřížemi českých věznic k procesu humanizace českého vězeňství na základě vlastního autorova dlouhodobého terénního výzkumu.

Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni, 2020

string(626) "Poslední kniha Františka Koukolíka vznikla jako záměr předat vlastní životní zkušenost svým vnoučatům. Autor se v ní pokusil zachytit, čím se zabývá přes půl století. Seskupil tu svá tradiční témata, zformuloval je však stručně a seřadil pro přehlednost podle abecedy. Knihu koncipoval jako mapu cesty za pochopením lidské nátury. Je plná faktů a souvislostí. Není to vždy veselé čtení, ale protože lidé vždy poslouchají raději to, co je příjemné a co chtějí slyšet, autor se snaží být věcný, dobře ví, že většina událostí v dějinách prostě příjemná není."

František Koukolík

O lidech a životě

Poslední kniha Františka Koukolíka vznikla jako záměr předat vlastní životní zkušenost svým vnoučatům. Autor se v ní pokusil zachytit, čím se zabývá přes půl století. Seskupil tu svá tradiční témata, zformuloval je však stručně a seřadil pro přehlednost podle abecedy. Knihu koncipoval jako mapu cesty za pochopením lidské nátury. Je plná faktů a souvislostí. Není to vždy veselé čtení, ale protože lidé vždy poslouchají raději to, co je příjemné a co chtějí slyšet, autor se snaží být věcný, dobře ví, že většina událostí v dějinách prostě příjemná není.

Nakladatel: Galén, 2018

string(1094) "Kniha portrétních studií romanistky Lucie Tučkové (1981) je osobitým vhledem do moderní české literatury s přesahy do 19. století a také do francouzské a italské oblasti. Autorka se přibližuje ke spisovatelům, kteří ji hluboce oslovují, a vybírá si podstatná témata, která nebývají v jejich díle na první pohled zřejmá, anebo se s nimi literární kritika doposud mnoho nezabývala. Texty přitom originálně osvětlují ve většině případů tvorbu spisovatelů, které řadíme mezi velikány naší literatury, mezi nimiž jsou i Julius Zeyer, Jakub Deml, Zbyněk Hejda, Pavel Zajíček anebo Bohumil Hrabal, z francouzské literatury např. Henri Pourrat či Marie Noël. Autorka podává svědectví o solitérech, kteří se psaní naplno vydali, a tím vyjevili podstatná svědectví o poslání nejen literatury, ale nahlédli i mnohá tajemství lidského života. Svěží, čtenářsky přístupnou a formulačně přesnou knihu dokresluje řada neznámých či dosud vzácně publikovaných fotografií a několik překladů coby ukázek z díla."

Lucie Tučková

Sítem slov

Kniha portrétních studií romanistky Lucie Tučkové (1981) je osobitým vhledem do moderní české literatury s přesahy do 19. století a také do francouzské a italské oblasti. Autorka se přibližuje ke spisovatelům, kteří ji hluboce oslovují, a vybírá si podstatná témata, která nebývají v jejich díle na první pohled zřejmá, anebo se s nimi literární kritika doposud mnoho nezabývala. Texty přitom originálně osvětlují ve většině případů tvorbu spisovatelů, které řadíme mezi velikány naší literatury, mezi nimiž jsou i Julius Zeyer, Jakub Deml, Zbyněk Hejda, Pavel Zajíček anebo Bohumil Hrabal, z francouzské literatury např. Henri Pourrat či Marie Noël. Autorka podává svědectví o solitérech, kteří se psaní naplno vydali, a tím vyjevili podstatná svědectví o poslání nejen literatury, ale nahlédli i mnohá tajemství lidského života. Svěží, čtenářsky přístupnou a formulačně přesnou knihu dokresluje řada neznámých či dosud vzácně publikovaných fotografií a několik překladů coby ukázek z díla.

Nakladatel: Novela bohemica, 2020