Vítejte na stránkách pro veřejnost a novináře
Myslíte si, že moderní věda je příliš složitá a nepochopitelná? A že její objevy nemají žádné praktické využití? Pak jste tady správně. Zde vás totiž vyvedeme z omylu.
V této sekci vám ukážeme, čím je náš výzkum zajímavý i užitečný. Zprávy jsou stručné, srozumitelné, ověřené – prostě věda z první ruky, přímo od profesionálů.
Pokud jste novinář(ka) a některé téma vás zaujme, kontaktujte pro další informace Mgr. Jana Koláře, Ph.D. (kolar@ueb.cas.cz), Ing. Radoslavu Kvasničkovou (kvasnickova@ueb.cas.cz, za výzkumný program Potraviny pro budoucnost Strategie AV21 a Centrum strukturní a funkční genomiky rostlin), nebo rovnou příslušné vědce.
Máte-li zájem o akce pro veřejnost, školní skupiny nebo pedagogy, spojte se s Mgr. Markétou Fílovou (filova@ueb.cas.cz).
Na této stránce přinášíme odkazy na nejnovější příspěvky z celé sekce Pro veřejnost a novináře. Mnohem více jich najdete v jednotlivých rubrikách.
Poslední novinky z Ústavu experimentální botaniky
Letošní léto je docela deštivé, takže se spoustě druhů rostlin včetně plevelů vcelku daří. Při našich procházkách po louce nad Prokopským údolím v Praze jsme narazili na tohoto krasavce, který také nestrádá…
Zajímá se vaše dítě o rostliny nebo přírodní vědy? Je-li mu 6-13 let, mohlo by navštěvovat náš kroužek, kde se bude moci naučit dovednosti skutečných vědců a vyzkoušet si jejich práci.
Kdo by neznal divizny? Jsou to statné rostliny s léčivými účinky, na něž odkazuje i české jméno rostliny. Rostlina uzdravuje, tedy divy činí. U nás roste devět druhů s několika poddruhy a několik kříženců, kteří mají sterilní pyl a nevytvářejí semena. Z nejznámějších jmenujme alespoň diviznu malokvětou, d. černou, d. knotovitou, d. sápovitou či d. velkokvětou, která se nejčastěji používá k léčbě průduškových onemocnění, při kašli či nachlazení pro své antibakteriální účinky.
Dneska jsme si pro Vás připravili krátký popis metody dělení pylu, kterou využívá Laboratoř biologie pylu. Text a názorný obrázek pro Vás připravila Lenka Záveská Drábková.
Připravili jsme si pro Vás malou fotoreportáž z naší střížovické Stanice šlechtění jabloně na rezistenci k chorobám. Ukážeme Vám, jak se cíleně opylují jabloně za účelem vyšlechtění nových odrůd.