Vítejte na stránkách pro veřejnost a novináře
Myslíte si, že moderní věda je příliš složitá a nepochopitelná? A že její objevy nemají žádné praktické využití? Pak jste tady správně. Zde vás totiž vyvedeme z omylu.
V této sekci vám ukážeme, čím je náš výzkum zajímavý i užitečný. Zprávy jsou stručné, srozumitelné, ověřené – prostě věda z první ruky, přímo od profesionálů.
Pokud jste novinář(ka) a některé téma vás zaujme, kontaktujte pro další informace Mgr. Jana Koláře, Ph.D. (kolar@ueb.cas.cz), Ing. Radoslavu Kvasničkovou (kvasnickova@ueb.cas.cz, za výzkumný program Potraviny pro budoucnost Strategie AV21 a Centrum strukturní a funkční genomiky rostlin), nebo rovnou příslušné vědce.
Máte-li zájem o akce pro veřejnost, školní skupiny nebo pedagogy, spojte se s Mgr. Markétou Fílovou (filova@ueb.cas.cz).
Na této stránce přinášíme odkazy na nejnovější příspěvky z celé sekce Pro veřejnost a novináře. Mnohem více jich najdete v jednotlivých rubrikách.
Poslední novinky z Ústavu experimentální botaniky
O tom, že rostliny zpravidla provozují fotosyntézu, při níž vyrábějí cukry, asi víte. Jenže existují i výjimky, které si cukry opatřují jinak. Například tak, že je „ukradnou“ svým hostitelům…
Letošní léto je docela deštivé, takže se spoustě druhů rostlin včetně plevelů vcelku daří. Při našich procházkách po louce nad Prokopským údolím v Praze jsme narazili na tohoto krasavce, který také nestrádá…
Zajímá se vaše dítě o rostliny nebo přírodní vědy? Je-li mu 6-13 let, mohlo by navštěvovat náš kroužek, kde se bude moci naučit dovednosti skutečných vědců a vyzkoušet si jejich práci.
Kdo by neznal divizny? Jsou to statné rostliny s léčivými účinky, na něž odkazuje i české jméno rostliny. Rostlina uzdravuje, tedy divy činí. U nás roste devět druhů s několika poddruhy a několik kříženců, kteří mají sterilní pyl a nevytvářejí semena. Z nejznámějších jmenujme alespoň diviznu malokvětou, d. černou, d. knotovitou, d. sápovitou či d. velkokvětou, která se nejčastěji používá k léčbě průduškových onemocnění, při kašli či nachlazení pro své antibakteriální účinky.