Previous Next
Kazateľstvo v čase krízy — mezinárodní konference Kázne a reči II. DANIEL SOUKUP Když se na podzim roku 2017 konala v rámci Mezinárodního sympózia literárněvědné slovakistiky v Bratislavě...
Antika v době proměn JAN M. HELLER V publikaci Daniely Čadkové Oslněni hellénským sluncem: Recepce antiky v české literatuře 1880–1914 se...
Múza bez lyry KLÁRA SOUKUPOVÁ Jako dárek k pětašedesátým narozeninám vydalo nakladatelství Karolinum polskému bohemistovi, překladateli...

Srdečně zveme na představení šestice knih, na jejichž vzniku se podíleli odborníci z oddělení 20. století a literatury současné. O knihách pohovoří v úterý 14. září od 17 h v dolním sále Ústavu pro českou literaturu AV ČR autoři a editoři jednotlivých svazků.

 

V první části se více dozvíte o kolektivní monografii Všechny vody Čech tečou do Německa? Studie k literatuře a kultuře protektorátu, dále o publikaci Listopadové proměny. Česká a slovenská literatura v kontextu roku 1989 a v závěru o novém svazku spisů Vladimíra Macury Občan Monte Christo a další prózy.

 

Čtení Jiřího Černého z her Konrada Bayera idiot a Oswalda Wienera PURIM uvede druhou část večera, která bude věnována knižním výstupům Týmu pro výzkum moderního českého divadla.

 

Trojice knih vyšla ve dvou nových edicích vydávaných ve spolupráci s nakladatelstvím Academia. Řadu Theatrologica budou tvořit odborné publikace z oblasti teorie a dějin českého i světového divadla a dramatu. Prvním svazkem edice je kolektivní monografie Text a divadlo, druhým kniha Zuzany Augustové Experiment jako kritika nacismu. Ediční řada Drama čtenářům zpřístupní nakladateli běžně opomíjené významné divadelní a rozhlasové hry z různých historických etap – prvním počinem je obsáhlá antologie Expresionistické drama z českých zemí.

 

V rámci prezentace zmíníme i další publikace, které oddělení v tuto chvíli připravuje. Představované knihy bude možné zakoupit.

 

Tisková zpráva a podrobnější informace o jednotlivých knihách

 

Od Kafkova dramatu k Listopadu (pozvánka)