Kapky a žížaly z pektinu

   

Tento hravý pokus ocení hlavně děti. Potravinářská surovina jménem pektin se vám před očima změní z rozpuštěné látky na gel. Stačí k tomu roztok kyseliny citronové a trochu třpytek pro obarvení.

   

S pektinem jste se už jistě potkali, dokonce jste ho nejspíš i jedli. Pektin získávaný z citrusových plodů nebo jablek se totiž přidává do džemů, aby lépe tuhly. V přírodě je nesmírně důležitý jako jedna z hlavních složek, které tvoří stěny rostlinných buněk.

Chemicky je pektin směs několika složitých polysacharidů, jejichž řetězce jsou poskládané z různých jednoduchých cukrů. Zajímavé je, že roztok pektinu ve vodě můžeme snadno změnit na tuhou hmotu – takzvaný gel.

   

Vhodné pro: předškoláky, mladší i starší školní děti, studenty středních škol, dospělé. Menší děti pouze s asistencí dospělých!

Obtížnost: nízká

Náklady: střední, zhruba 200–300 Kč

   

Návod na pokus si můžete stáhnout jako soubor ve formátu DOC nebo PDF.

   

Pektinové „žížaly“ obarvené různobarevnými třpytkami. Foto Jan Kolář.