Vyrobte si škrob
Škrob je zásobní látka, do které si rostliny ukládají energii. Uvnitř jejich buněk ho najdeme v podobě zrn různých velikostí a tvarů. Zkuste zrnka „osvobodit“ a připravit si tak čistý škrob.
Škrob je důležitým zdrojem energie nejen pro rostliny, ale i pro nás. Vyskytuje se totiž v mnoha potravinách rostlinného původu – třeba v bramborách, obilninách a luštěninách.
Z pohledu chemika jsou škrob vlastně dlouhé řetízky, složené z mnoha molekul cukru glukózy. V lidském trávicím ústrojí se řetízky postupně „rozstříhají“ až na glukózu, ze které pak buňky našeho těla získávají energii potřebnou pro své fungování.
Nejvíc škrobu bývá v semenech a různých zásobních orgánech rostlin. Klíčící semena nebo stonky rašící na jaře z hlíz či oddenků totiž potřebují spoustu energie (a stavebních látek) pro svůj rychlý růst.
Určitě už jste viděli v obchodech prodávat čistý škrob, třeba bramborový nebo kukuřičný. Zkuste si ho teď vyrobit doma!
Vhodné pro: předškoláky, mladší i starší školní děti. Menší děti pouze s asistencí dospělých!
Obtížnost: nízká
Náklady: nízké, odhadem desítky Kč
Návod na pokus si můžete stáhnout jako soubor ve formátu DOC nebo PDF.
Škrobová zrna v buňkách z hlízy bramboru. Mikroskopický snímek pořízený v polarizovaném světle. Zdroj Wikimedia Commons, autor MarekMiś, licence CC BY 4.0.