Genom hrachu v televizi, rozhlase i na internetu
Hrách se stal další plodinou s přečteným genomem, tedy kompletní dědičnou informací. Tento vědecký úspěch zaujal mnoho českých médií. Jistě i proto, že se na něm podíleli naši biologové z Olomouce.
Čtení hrachového genomu trvalo mezinárodnímu vědeckému konsorciu šest let. O jeho úspěšné zvládnutí se výrazně zasloužili odborníci z Centra strukturní a funkční genomiky rostlin.
To je jedním ze dvou olomouckých pracovišť našeho ústavu a zároveň je součástí Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum.
Hrách můžeme označit za opomíjenou superpotravinu našich předků. Má výborné nutriční vlastnosti, hlavně vysoký obsah bílkovin.
V českých zemích se pěstuje od pradávna, dnes je však dosti opomíjen. Zemědělci totiž dávají přednost finančně zajímavějším plodinám.
Olomoučtí vědci proto doufají, že díky rozluštění genomu bude možné vyšlechtit výnosnější a odolnější odrůdy hrachu. Pak se snad tato plodina na našich polích více rozšíří.
Profesor Jaroslav Doležel, vedoucí Centra strukturní a funkční genomiky rostlin, u průtokového cytometru. Tento přístroj se při výzkumu používal pro třídění chromozomů. Foto Miroslav Bednařík.
Zpráva o přečtení DNA hrachu vzbudila velký zájem médií. Z uveřejněných článků a reportáží vybíráme:
2. 9. 2019: Česká televize, hlavní zpravodajský pořad Události
2. 9. 2019: web ČT24
2. 9. 2019: ČeskéNoviny.cz
3. 9. 2019: Olomoucký deník
3. 9. 2019: SCIENCEmag.cz
4. 9. 2019: Český rozhlas Olomouc
4. 9. 2019: iDNES.cz
4. 9. 2019: web Radia Impuls
4. 9. 2019: Přerovský a hranický deník
4. 9. 2019: VědaVýzkum.cz
5. 9. 2019: MF Dnes
5. 9. 2019: Lidovky.cz
8. 9. 2019: Česká televize, stanice ČT24, pořad Věda 24
časopis Týden
Ilustrační foto: kvetoucí hrách setý. Zdroj Wikimedia Commons, autor AnRo0002, úpravy Jan Kolář, volné dílo / Public Domain.