Nové knihy: červenec–srpen 2021

Nové přírůstky v Knihovně AV ČR – červenec–srpen 2021

Nové přírůstky řazené podle oborů.

Můžete využít náš formulář k napsání návrhu na zakoupení knihy do fondu Knihovny AV ČR.

 

Výběr z novinek ve fondu za měsíc červenec–srpen 2021

Všechny vybrané knižní novinky jsou vystaveny ve studovně, kde je možné si je prohlédnout a případně ihned vypůjčit.

Elektronická podoba výběru z nových knih je dostupná v Digitální knihovně AV ČR (na vyhrazených počítačích ve studovně knihovny). Digitalizovanými knihami je možné listovat a případně si jejich části vytisknout.

string(847) "Odborná publikace se systematicky zabývá různými aspekty štěstí. Hledá odpovědi na otázky jako: Co je štěstí? Co nás dělá šťastnými? K čemu štěstí vede? Dá se štěstí zvýšit? Věnuje se různým pojetím štěstí, způsobům, jak štěstí měřit, faktorům štěstí (proměnným biologickým, genetickým, osobnostním, sociodemografickým – jako je pohlaví, věk, příjem či národnost –, v podobě aktivity a vztahů, v podobě náboženství a spirituality), efektům štěstí (např. na zdraví, kognitivní schopnosti, morální jednání) i strategiím zvyšování štěstí (v běžném životě i v terapii a poradenství). Kniha nenabízí rady, ale podává přehled snad všech dostupných výzkumů a poznatků týkajících se štěstí, je oceňována pro svou srozumitelnost a přehlednost."

Anton A. Bucher

Psychologie štěstí

Odborná publikace se systematicky zabývá různými aspekty štěstí. Hledá odpovědi na otázky jako: Co je štěstí? Co nás dělá šťastnými? K čemu štěstí vede? Dá se štěstí zvýšit? Věnuje se různým pojetím štěstí, způsobům, jak štěstí měřit, faktorům štěstí (proměnným biologickým, genetickým, osobnostním, sociodemografickým – jako je pohlaví, věk, příjem či národnost –, v podobě aktivity a vztahů, v podobě náboženství a spirituality), efektům štěstí (např. na zdraví, kognitivní schopnosti, morální jednání) i strategiím zvyšování štěstí (v běžném životě i v terapii a poradenství). Kniha nenabízí rady, ale podává přehled snad všech dostupných výzkumů a poznatků týkajících se štěstí, je oceňována pro svou srozumitelnost a přehlednost.

Nakladatel: Portál, 2021

string(537) "Vizuální kultura současnosti je přesycena sexem do té míry, že už nás jen tak něco nepřekvapí. Nad jistými díly výtvarného umění dob dávno minulých však přeci občas strne údivem. V pravěkých malbách na stěnách jeskyní, na egyptských papyrech, v antickém malířství i sochařství, na zdech středověkých chrámů i mezi uměleckými díly renesance totiž najdeme bezpočet motivů tak explicitně erotických, až se tají dech. Tato kniha vás s některými z nich a jejich interpretacemi seznámí."

Petr Horák

Sex a umění: pět výprav za erotickými motivy ve starších dějinách výtvarné kultury

Vizuální kultura současnosti je přesycena sexem do té míry, že už nás jen tak něco nepřekvapí. Nad jistými díly výtvarného umění dob dávno minulých však přeci občas strne údivem. V pravěkých malbách na stěnách jeskyní, na egyptských papyrech, v antickém malířství i sochařství, na zdech středověkých chrámů i mezi uměleckými díly renesance totiž najdeme bezpočet motivů tak explicitně erotických, až se tají dech. Tato kniha vás s některými z nich a jejich interpretacemi seznámí.

Nakladatel: Univerzita Pardubice, 2021

string(719) "Fotografie, které pořizujeme dnešní generací mobilních telefonů a digitálních fotoaparátů, vznikají způsobem, který se radikálně liší od tradičních fotografických principů. Jejich povaha je algoritmická: zmáčknutím spouště uvádíme do chodu množství komplikovaných výpočetních úkonů, jejichž samotná existence i funkce nám unikají. Aktivní lidský prvek hraje stále menší roli, narůstá význam umělé inteligence a sama vizualita začíná mít výpočetní povahu; do nové éry vstoupily i fotografické manipulace a jejich vnímání ve fotožurnalismu. Filip Láb tuto éru popisuje s nevšedním zaujetím, s citem pro technický detail i étos fotografické práce."

Filip Láb

Postdigitální fotografie

Fotografie, které pořizujeme dnešní generací mobilních telefonů a digitálních fotoaparátů, vznikají způsobem, který se radikálně liší od tradičních fotografických principů. Jejich povaha je algoritmická: zmáčknutím spouště uvádíme do chodu množství komplikovaných výpočetních úkonů, jejichž samotná existence i funkce nám unikají. Aktivní lidský prvek hraje stále menší roli, narůstá význam umělé inteligence a sama vizualita začíná mít výpočetní povahu; do nové éry vstoupily i fotografické manipulace a jejich vnímání ve fotožurnalismu. Filip Láb tuto éru popisuje s nevšedním zaujetím, s citem pro technický detail i étos fotografické práce.

Nakladatel: Karolinum, 2021

string(854) "Matematika je základem všeho, co děláme. Od způsobu, jakým komunikujeme, jak cestujeme a pracujeme až po způsob, jak odpočíváme. Autor poutavě osvětluje, jaké matematické principy formují naše každodenní životy, a zkoumá jejich mnohdy zásadní roli na příkladech skutečných událostí. Sledujeme nevinné oběti justičních omylů či softwarových chyb, pacienty zmrzačené vadnými geny nebo podnikatele zruinované nesprávnými algoritmy: to vše kvůli nepochopení matematiky. Kit Yates nám v této knize velmi srozumitelným způsobem ukáže, jak můžeme matematiku využít v náš prospěch. Jak nám matematika může změnit život k lepšímu, jak se vyvarovat omylů, jak zachraňovat životy nebo jak číst zprávy a odhalovat lži. Matematika je všude kolem nás, stačí se jen naučit jinak přemýšlet."

Kit Yates

Matematika pro život

Matematika je základem všeho, co děláme. Od způsobu, jakým komunikujeme, jak cestujeme a pracujeme až po způsob, jak odpočíváme. Autor poutavě osvětluje, jaké matematické principy formují naše každodenní životy, a zkoumá jejich mnohdy zásadní roli na příkladech skutečných událostí. Sledujeme nevinné oběti justičních omylů či softwarových chyb, pacienty zmrzačené vadnými geny nebo podnikatele zruinované nesprávnými algoritmy: to vše kvůli nepochopení matematiky. Kit Yates nám v této knize velmi srozumitelným způsobem ukáže, jak můžeme matematiku využít v náš prospěch. Jak nám matematika může změnit život k lepšímu, jak se vyvarovat omylů, jak zachraňovat životy nebo jak číst zprávy a odhalovat lži. Matematika je všude kolem nás, stačí se jen naučit jinak přemýšlet.

Nakladatel: Kniha Zlín, 2021

string(722) "Filozofický výklad společenských souvislostí vzniku tajných společností a jejich působení v minulosti i současnosti. Francouzský filozof vysvětluje potřebu výlučnosti některých lidí, kteří ji hledají v tajných společnostech. Podává přehled takových společností od starověku po současnost v Evropě, Africe i Asii a popisuje jejich obřady. Některé společnosti vycházejí z náboženských kultů dané oblasti. Kniha seznamuje s obřady svobodných zednářů, templářů, křesťanských sekt i s kulty organizací přírodních národů. Překlad knihy z roku 1963 je provázen autorovými poznámkami, černobílými obrázky a doplněn výkladovým slovníčkem použitých pojmů."

René Alleau

Tajné společnosti: jejich vznik a osudy

Filozofický výklad společenských souvislostí vzniku tajných společností a jejich působení v minulosti i současnosti. Francouzský filozof vysvětluje potřebu výlučnosti některých lidí, kteří ji hledají v tajných společnostech. Podává přehled takových společností od starověku po současnost v Evropě, Africe i Asii a popisuje jejich obřady. Některé společnosti vycházejí z náboženských kultů dané oblasti. Kniha seznamuje s obřady svobodných zednářů, templářů, křesťanských sekt i s kulty organizací přírodních národů. Překlad knihy z roku 1963 je provázen autorovými poznámkami, černobílými obrázky a doplněn výkladovým slovníčkem použitých pojmů.

Nakladatel: Malvern, 2021

string(680) "Alarmujícím svědectví o stavu planety od uznávaného přírodovědce a tváře populárních dokumentů BBC, které všichni známe z televizních obrazovek. David Attenborough je nejznámějším britským tvůrcem přírodovědných filmů. Ve své dosud nejosobnější a nejotevřenější zpovědi se ohlíží za svým životem a historií vývoje života na Zemi. S pomocí ohromujících statistik truchlí nad ztrátou divočiny a přichází s vlastní vizí budoucnosti. Kniha Život na naší planetě ale není jen zprávou o vymírání živočišných a rostlinných druhů, snaží se najít i způsoby, jak lidstvo může tento nepříznivý vývoj zvrátit."

David Attenborough, Jonnie Hughes

Život na naší planetě: mé svědectví a vize pro budoucnost

Alarmujícím svědectví o stavu planety od uznávaného přírodovědce a tváře populárních dokumentů BBC, které všichni známe z televizních obrazovek. David Attenborough je nejznámějším britským tvůrcem přírodovědných filmů. Ve své dosud nejosobnější a nejotevřenější zpovědi se ohlíží za svým životem a historií vývoje života na Zemi. S pomocí ohromujících statistik truchlí nad ztrátou divočiny a přichází s vlastní vizí budoucnosti. Kniha Život na naší planetě ale není jen zprávou o vymírání živočišných a rostlinných druhů, snaží se najít i způsoby, jak lidstvo může tento nepříznivý vývoj zvrátit.

Nakladatel: Práh, 2021

string(985) "Práce s lidmi v organizaci patří ke klíčovým oblastem managementu. Struktura zaměstnanců a kvalita jejich lidského kapitálu, úroveň jejich znalostí, schopností a dovedností, významně ovlivňují konkurenceschopnost organizace. Učebnice přináší pohled na základní personální činnosti. Shrnuje nejen základní teoretická východiska, ale upozorňuje také na nové trendy a postupy. Všechny kapitoly mají jednotnou strukturu. V úvodu je vždy vysvětlen cíl a jsou uvedena klíčová slova. Otázky a úkoly v závěru každé kapitoly jsou nejen nástrojem k ověření získaných znalostí, ale jejich cílem je také vyvolat hlubší zájem o danou problematiku a poskytnout možnost zamyslet se nad vybranými tématy. Text je bohatě doplněn obrázky, tabulkami a příklady z praxe. Knihu lze doporučit také personalistům, manažerům a dalším zájemcům, kteří se v rámci svých pracovních povinností věnují personálním činnostem."

Marcela Palíšková a kol.

Personální řízení: úvod do moderní personalistiky

Práce s lidmi v organizaci patří ke klíčovým oblastem managementu. Struktura zaměstnanců a kvalita jejich lidského kapitálu, úroveň jejich znalostí, schopností a dovedností, významně ovlivňují konkurenceschopnost organizace. Učebnice přináší pohled na základní personální činnosti. Shrnuje nejen základní teoretická východiska, ale upozorňuje také na nové trendy a postupy. Všechny kapitoly mají jednotnou strukturu. V úvodu je vždy vysvětlen cíl a jsou uvedena klíčová slova. Otázky a úkoly v závěru každé kapitoly jsou nejen nástrojem k ověření získaných znalostí, ale jejich cílem je také vyvolat hlubší zájem o danou problematiku a poskytnout možnost zamyslet se nad vybranými tématy. Text je bohatě doplněn obrázky, tabulkami a příklady z praxe. Knihu lze doporučit také personalistům, manažerům a dalším zájemcům, kteří se v rámci svých pracovních povinností věnují personálním činnostem.

Nakladatel: C. H. Beck, 2021

string(864) "Technologie nikdy nebyly neutrální a jejich sociální, politické i morální dopady dnes pociťujeme až příliš často. Až budou města sledovat kamery připojené k internetu, nejdůležitější rozhodnutí v zemi budou řídit algoritmy a zautomatizuje se doprava, práce, ba i válka, v sázce bude mnohem víc. Tolik potřebnou důvěru si však zatím technologický průmysl nezískal. Kniha vychází z dlouholetého výzkumu a poradenské činnosti autora a z moderní teorie etiky. Přináší praktické rady pro designéry, produktové manažery i softwarové inženýry. Autor se zaměřil na největší výzvy dnešního technologického průmyslu: nezamýšlené důsledky a algoritmickou předpojatost, znepokojivou moc takzvaných přesvědčivých technologií a dystopický svět sledování, autonomní války a automatizované práce."

Cennydd Bowles

Etika budoucnosti

Technologie nikdy nebyly neutrální a jejich sociální, politické i morální dopady dnes pociťujeme až příliš často. Až budou města sledovat kamery připojené k internetu, nejdůležitější rozhodnutí v zemi budou řídit algoritmy a zautomatizuje se doprava, práce, ba i válka, v sázce bude mnohem víc. Tolik potřebnou důvěru si však zatím technologický průmysl nezískal. Kniha vychází z dlouholetého výzkumu a poradenské činnosti autora a z moderní teorie etiky. Přináší praktické rady pro designéry, produktové manažery i softwarové inženýry. Autor se zaměřil na největší výzvy dnešního technologického průmyslu: nezamýšlené důsledky a algoritmickou předpojatost, znepokojivou moc takzvaných přesvědčivých technologií a dystopický svět sledování, autonomní války a automatizované práce.

Nakladatel: Academia, 2021

string(888) "This book presents the first detailed history of the modern passport and why it became so important for controlling movement in the modern world. It explores the history of passport laws, the parliamentary debates about those laws, and the social responses to their implementation. The author argues that modern nation-states and the international state system have 'monopolized the 'legitimate means of movement',' rendering persons dependent on states' authority to move about – especially, though not exclusively, across international boundaries. This new edition reviews other scholarship, much of which was stimulated by the first edition, addressing the place of identification documents in contemporary life. It also updates the story of passport regulations from the publication of the first edition, which appeared just before the terrorist attacks of 9/11, to the present day."

John Torpey

The invention of the passport: surveillance, citizenship and the state

This book presents the first detailed history of the modern passport and why it became so important for controlling movement in the modern world. It explores the history of passport laws, the parliamentary debates about those laws, and the social responses to their implementation. The author argues that modern nation-states and the international state system have 'monopolized the 'legitimate means of movement',' rendering persons dependent on states' authority to move about – especially, though not exclusively, across international boundaries. This new edition reviews other scholarship, much of which was stimulated by the first edition, addressing the place of identification documents in contemporary life. It also updates the story of passport regulations from the publication of the first edition, which appeared just before the terrorist attacks of 9/11, to the present day.

Nakladatel: Cambridge University Press, 2018

string(1003) "According to its Constitution, the mission of the World Health Organization (WHO) was nothing less than the 'attainment by all peoples of the highest possible level of health' without distinction of race, religion, political belief, economic status, or social condition. But how consistently and how well has the WHO pursued this mission since 1946? This comprehensive and engaging new history explores these questions by looking at its origins and its institutional antecedents, while also considering its contemporary and future roles. It examines how the WHO was shaped by the particular environments of the postwar period and the Cold War, the relative influence of the US and other approaches to healthcare, and its place alongside sometimes competing international bodies such as UNICEF, the World Bank, and the Gates Foundation. The authors re-evaluate the relative success and failure of critical WHO campaigns, from early malaria and smallpox eradication programs to struggles with Ebola today."

Marcos Cueto et al.

The World Health Organization: a history

According to its Constitution, the mission of the World Health Organization (WHO) was nothing less than the 'attainment by all peoples of the highest possible level of health' without distinction of race, religion, political belief, economic status, or social condition. But how consistently and how well has the WHO pursued this mission since 1946? This comprehensive and engaging new history explores these questions by looking at its origins and its institutional antecedents, while also considering its contemporary and future roles. It examines how the WHO was shaped by the particular environments of the postwar period and the Cold War, the relative influence of the US and other approaches to healthcare, and its place alongside sometimes competing international bodies such as UNICEF, the World Bank, and the Gates Foundation. The authors re-evaluate the relative success and failure of critical WHO campaigns, from early malaria and smallpox eradication programs to struggles with Ebola today.

Nakladatel: Cambridge University Press, 2019