Previous Next
Měšťák, kulak, kněz a Američan: emblémy světa, který škodí PETR A. BÍLEK Výzkum éry českého stalinismu, datované obvykle roky 1948 až 1956, ale označované někdy i vágněji, avšak...
Zpráva o konferenci Svatá Ludmila — Ženy v christianizaci střední Evropy Další pokračování nesmrtelného sporu o dataci Kristiánovy legendy VENDULA REJZLOVÁ 26. a 27. května 2021 proběhla...
Studentská literárněvědná konference 2021 TEREZA ROHÁČOVÁ Ve dnech 27.−29. dubna 2021 se uskutečnil devatenáctý ročník Studentské literárněvědné konference (dále...

Tradiční podzimní týden oslavující českou vědu změnil letos název a částečně i formát. Ústav pro českou literaturu AV ČR pro vás v rámci Týdne Akademie věd ČR od 1. do 7. listopadu připravil komentované literární vycházky Prahou, přednášky, soutěže na Facebooku či dušičkový kvíz.

 Týden Akademie věd ČR 2021

 

Pro Týden Akademie věd ČR Ústav pro českou literaturu přichystal program venkovní i vnitřní, online i offline.

Pokud epidemická situace dovolí, budete moci všechny tři přednášky navštívit i osobně v pražské budově ústavu Na Florenci 3, zároveň je budeme vysílat živě na našem YouTube kanálu.

Příznivci venkovních aktivit a milovníci literární historie a staré Prahy jistě ocení dvě komentované vycházky, které vás zavedou na Malou Stranu a do ulic Židovského města pražského. Každý všední den s námi můžete soutěžit na Facebooku a po celý týden se můžete vyzkoušet v našem dušičkovém kvízu, jestli čtete knihy pozorně až do konce.

 

program na stránkách Týdne Akademie věd ČR

 

1—7. 11. 2021

Po celý týden:

Dušičkový kvíz: Poslední slova aneb Konec knihy – Konec života?

online kvíz, ve kterém si ověříte, kolik knih jste opravdu dočetli do konce, a zjistíte, kolik konců pojednává o konci života

 

Dušičkový kvíz

 

 

Básníkům na stopě

– již brzy si budete moci stáhnout do mobilu naši novou stopovací hru Magic city poetismu, která vás provede místy, kde se psala literární historie. Své znalosti poetismu můžete otestovat už nyní v pěti online soutěžích, které budeme postupně zveřejňovat na facebookovém profilu Ústavu pro českou literaturu AV ČR.

 

Přednášky

(v dolním sále ÚČL AV ČR + online stream)

2. 11. 17.00 h

Lukáš M. Vytlačil: Staré písně v nové době

Řada současných kancionálů obsahuje množství repertoáru z různých reformačních etap. To je také případ evangelického kancionálu „Hrad přepevný“ vydaného roku 2018. Cílem přednášky je představit tento vydavatelský projekt, okolnosti jeho vzniku, strukturu repertoáru a zejména pak konkrétní ediční problémy a možnosti, jež byly řešeny právě v souvislosti s reformačním repertoárem z 15. až 17. století.

 

3. 11. 17.00 h

Gabriela Romanová: Čuňas, Nežárka a pan Průša – problematika pseudonymů v samizdatu

Co je to samizdat a jak se liší od oficiálních tiskovin? Jak se podepisovaly texty v samizdatových časopisech a sbornících? Jaký oříšek představují autorské pseudonymy a šifry pro dnešního bibliografa? Jaké jsou možnosti dešifrovat autory skryté pod pseudonymem a co se děje v případě, že bibliograf není s to pseudonym rozluštit?

O tom a o dalších případech, kdy je nutné dohledávat nakladatelské údaje, promluví Gabriela Romanová ze samizdatového týmu České literární bibliografie.

 

4. 11. 17.00 h

Pavla Hartmanová: Mapování českého literárního internetu

Na internetu se píše a diskutuje takřka o všem a literatura není výjimkou. Básně, povídky, literární recenze či články o literatuře se zde objevují na mnoha místech, v různé podobě a kvalitě. Dá se v tom množství informací vůbec zorientovat, či tento prostor dokonce zkoumat? Tuto otázku si položili bibliografové z Ústavu pro českou literatury AV ČR před pěti lety. Nyní se s vámi rádi podělí o své poznatky a tipy na literární servery.

 

Komentované literárněvědné vycházky Prahou

2. 11. od 15.00 h

Daniel Soukup: „Neviditelné ulice": Literárně-historická procházka po Židovském městě pražském

Při procházce se zamyslíme nad vztahem místa a textu, historie a paměti, nad historickými událostmi a osobnostmi spjatými s židovskou čtvrtí a jejich stopami v literatuře a písemných pramenech napříč staletími.

Sraz v parku u Staronové synagogy u sochy Mojžíše.

— rezervovat na webu Týdne Akademie věd ČR

 

4. 11. od 15.00 h

Barbora Čiháková, Petra Loučová: Malostranská zastavení aneb Po stopách Karla Pecky (komentovaná procházka)

Každý spisovatel hledá svůj domov a místo, kde by se mohl věnovat své tvůrčí práci. Pro spisovatele Karla Pecku (1928–1997) se takovým místem stala Malá Strana.

Vydejte se s námi na procházku po Malé Straně a poznejte místa, která ve svém díle Karel Pecka zobrazil.

Sraz na Loretánském náměstí.

rezervovat na webu Týdne Akademie věd ČR