Previous Next
Měšťák, kulak, kněz a Američan: emblémy světa, který škodí PETR A. BÍLEK Výzkum éry českého stalinismu, datované obvykle roky 1948 až 1956, ale označované někdy i vágněji, avšak...
Zpráva o konferenci Svatá Ludmila — Ženy v christianizaci střední Evropy Další pokračování nesmrtelného sporu o dataci Kristiánovy legendy VENDULA REJZLOVÁ 26. a 27. května 2021 proběhla...
Studentská literárněvědná konference 2021 TEREZA ROHÁČOVÁ Ve dnech 27.−29. dubna 2021 se uskutečnil devatenáctý ročník Studentské literárněvědné konference (dále...

V další přednášce z cyklu Literárněvědné fórum bude Aleš Opekar z Ústavu dějin umění AV ČR v úterý 9. listopadu od 17 hodin hovořit o knize E. F. Buriana Jazz z roku 1928. Jak byla kniha přijata a jak pomohla šíření tohoto nového fenoménu?

 

Anotace přednášky

První ohlasy jazzu a jazzem ovlivněné taneční hudby v meziválečné československé kultuře vyvolávaly kategorické soudy jejich odpůrců i zastánců. Jedna z prvních knížek o jazzu na světě pochází z pera E. F. Buriana, který v ní propojil emocionální zaujetí s teoretickým nadhledem: „A pokusil jsem se vypsat jazz. Pravím vypsat, neboť jazz je víra, jako je nemoc prokletí nebo láska život“. Odpůrce neumlčela, ale zastáncům poskytla cenné informace a argumenty a pomohla novému umění a zábavě získat ve společnosti větší respekt.

 

Přednáška se uskuteční v horním sále pražské budovy Ústavu pro českou literaturu AV ČR, sledovat ji můžete i na našem YouTube kanálu, kde pak bude k dispozici záznam.

 

Přednáška Aleše Opekara Kniha E. F. Buriana Jazz

 

Při akcích konaných prezenčně dodržujeme platná vládní epidemická opatření. Děkujeme za pochopení.

 

Podzimní cyklus Literárněvědného fóra nabízí od září 2021 až do ledna 2022 několik přednášek vztahujících se k problematice zasahování umění do veřejného prostoru v období tzv. první republiky. Umění lze totiž chápat nejen jako výsledek, ale i jako svébytného hybatele a ukazatele společenských procesů. Přednášky se na příkladech konkrétních děl, reprezentací a uměleckých událostí dotýkají otázek spojených s reprezentačními strategiemi, politickým diskurzem, politizací umění či způsobem ovlivňování veřejného mínění a hodnotových postojů společnosti.

Témata přednášek vycházejí z interdisciplinárního výzkumného projektu Umění, gesto, argument (umění a veřejný prostor v meziválečném Československu), který je realizován v Oddělení 20. století a literatury současné.