Vítejte na stránkách pro veřejnost a novináře
Myslíte si, že moderní věda je příliš složitá a nepochopitelná? A že její objevy nemají žádné praktické využití? Pak jste tady správně. Zde vás totiž vyvedeme z omylu.
V této sekci vám ukážeme, čím je náš výzkum zajímavý i užitečný. Zprávy jsou stručné, srozumitelné, ověřené – prostě věda z první ruky, přímo od profesionálů.
Pokud jste novinář(ka) a některé téma vás zaujme, kontaktujte pro další informace Mgr. Jana Koláře, Ph.D. (kolar@ueb.cas.cz), Ing. Radoslavu Kvasničkovou (kvasnickova@ueb.cas.cz, za výzkumný program Potraviny pro budoucnost Strategie AV21 a Centrum strukturní a funkční genomiky rostlin), nebo rovnou příslušné vědce.
Máte-li zájem o akce pro veřejnost, školní skupiny nebo pedagogy, spojte se s Mgr. Markétou Fílovou (filova@ueb.cas.cz).
Na této stránce přinášíme odkazy na nejnovější příspěvky z celé sekce Pro veřejnost a novináře. Mnohem více jich najdete v jednotlivých rubrikách.
Poslední novinky z Ústavu experimentální botaniky
Rostliny rýže se ve věku zhruba dvou týdnů (pěstovány při 27 °C přes den / 25 °C v noci) stresují chladem (5 °C po dobu 24 hod.), přičemž některé rostliny jsou předem aklimatizovány (předem přivyknuty na mírnější chlad 15 °C přes noc). Stres chladem je aplikován buď na celou rostlinu nebo pouze na nadzemní či podzemní část. Sleduje se míra stresu, hormonální odpověď, zastavení růstu a schopnost rostlin stres kompenzovat.
Celou reportáží nás provedla Jana Jarošová z Laboratoře hormonálních regulací u rostlin.
V rámci Týdne Akademie věd ČR jsme si pro Vás připravili on-line soutěž. Jejím tématem budou podzimní plody a listí. Po dobu jednoho měsíce každý pátek zveřejníme sadu soutěžních úkolů.
Možná jste někde v české přírodě narazili na masožravou rosnatku. U masožravek sice zůstaneme, ale poputujeme do Severní Ameriky, odkud pocházejí různé druhy špirlic…
Stejně jako v loňském roce jsme i tento rok v létě pořádali tábory pro děti našich zaměstnanců. Jelikož zájem byl velký, tak jsme letos měli jeden turnus v červenci a druhý v srpnu. Na táborech se děti věnovaly pokusům, výtvarným činnostem a také trochu sportovaly. Letos jsme poprvé zařadili celodenní výlet do Průhonického parku a zámku. Jak jsme si tábory užily si můžete prohlédnout v naší fotogalerii. Všichni už se těšíme, jak si to příští léto zopakujeme...
Poslední dobou se namísto mouky z klasické pšenice seté (Triticum aestivum) užívají občas i různé alternativy, například mouka z pšenice špaldy (Triticum spelta) nebo ze žita setého (Secale cereale). Z botanického pohledu patří všechny zmiňované druhy obilovin do čeledi lipnicovitých (Poaceae). Jenže existují i obdobně používané plody rostlin z dalších čeledí…