Knižní tipy

Výběr knih najdete vystavený v půjčovně vedle selfchecku, kde je zároveň možné si je rovnou vypůjčit domů.

Elektronická podoba knižních tipů je dostupná v Digitální knihovně AV ČR (na vyhrazených počítačích ve studovně knihovny).

Tip: Můžete využít formulář a navrhnout knihu, kterou bychom měli pořídit do našeho knihovního fondu.

string(548) "Publikace přináší informace o vývoji univerzitního studia v minulosti a analyzuje současnou situaci v univerzitním vzdělávání z globálního, evropského i českého pohledu. Je určena především vysokoškolským pedagogům a funkcionářům univerzit všech oborů univerzitního studia, dále veřejným institucím a podnikatelské sféře, tedy hlavním subjektům, zaměstnávajícím absolventy vysokých škol. Cenné informace poskytne i odborníkům, podílejícím se na akreditačním procesu v našem vysokém školství."

Jaroslav Mužík

Univerzitní vzdělávání v minulosti, současnosti a budoucnosti

Publikace přináší informace o vývoji univerzitního studia v minulosti a analyzuje současnou situaci v univerzitním vzdělávání z globálního, evropského i českého pohledu. Je určena především vysokoškolským pedagogům a funkcionářům univerzit všech oborů univerzitního studia, dále veřejným institucím a podnikatelské sféře, tedy hlavním subjektům, zaměstnávajícím absolventy vysokých škol. Cenné informace poskytne i odborníkům, podílejícím se na akreditačním procesu v našem vysokém školství.

Nakladatel: Professional Publishing, 2020

string(1232) "Manažerské činnosti se musí vždy přizpůsobit charakteristikám prostředí, ve kterém probíhají. Jsou ovlivňovány typem organizace (povahou její činnosti), její velikostí, organizační kulturou, strukturou financování, způsobem vlastnictví apod. Veřejná správa je souborem regulací, organizací, zaměstnanců, činností a procesů. Je prostředím, které vykazuje v porovnání se soukromým sektorem řadu zvláštností. Publikace přibližuje vybraná témata z oblasti managementu veřejné správy, mnohá z nich jsou v české odborné literatuře zpracována vůbec poprvé. Text je rozdělen do osmi základních kapitol: Public management a specifika veřejné správy, Správní reformy, jejich trendy a problémy, Odpovědnost veřejné správy a její složitost, problematika otevřenosti a průhlednosti, Nové trendy v organizacích veřejné správy a mechanismech poskytování veřejných služeb, Strategické řízení a jeho úskalí ve veřejné správě, Kvalita veřejných služeb a její řízení, Řízení lidských zdrojů, „performance management“ a hodnocení úředníků, Role a problémy elektronizace veřejné správy. Text je doplněn řadou tabulek a obrázků."

David Špaček

Public management: v teorii a praxi

Manažerské činnosti se musí vždy přizpůsobit charakteristikám prostředí, ve kterém probíhají. Jsou ovlivňovány typem organizace (povahou její činnosti), její velikostí, organizační kulturou, strukturou financování, způsobem vlastnictví apod. Veřejná správa je souborem regulací, organizací, zaměstnanců, činností a procesů. Je prostředím, které vykazuje v porovnání se soukromým sektorem řadu zvláštností. Publikace přibližuje vybraná témata z oblasti managementu veřejné správy, mnohá z nich jsou v české odborné literatuře zpracována vůbec poprvé. Text je rozdělen do osmi základních kapitol: Public management a specifika veřejné správy, Správní reformy, jejich trendy a problémy, Odpovědnost veřejné správy a její složitost, problematika otevřenosti a průhlednosti, Nové trendy v organizacích veřejné správy a mechanismech poskytování veřejných služeb, Strategické řízení a jeho úskalí ve veřejné správě, Kvalita veřejných služeb a její řízení, Řízení lidských zdrojů, „performance management“ a hodnocení úředníků, Role a problémy elektronizace veřejné správy. Text je doplněn řadou tabulek a obrázků.

Nakladatel: C. H. Beck, 2016

string(516) "Monografie věnující se velmi aktuální problematice objasňuje rané a předškolní vzdělávání v širším pohledu na životní etapu dětství. Propojuje teoretické poznatky z pedagogiky, psychologie, sociologie a dosavadní poznatky z oblasti pedagogické praxe, školské politiky a legislativy a citlivě analyzuje aktuální výzkumné poznatky. Kniha je určena všem, kteří se zajímají o daný obor a jeho kontext a chtějí být rovnocenným partnerem v diskuzi o předškolním vzdělávání."

Jan Průcha a kol.

Předškolní dítě a svět vzdělávání: přehled teorie, praxe a výzkumných poznatků

Monografie věnující se velmi aktuální problematice objasňuje rané a předškolní vzdělávání v širším pohledu na životní etapu dětství. Propojuje teoretické poznatky z pedagogiky, psychologie, sociologie a dosavadní poznatky z oblasti pedagogické praxe, školské politiky a legislativy a citlivě analyzuje aktuální výzkumné poznatky. Kniha je určena všem, kteří se zajímají o daný obor a jeho kontext a chtějí být rovnocenným partnerem v diskuzi o předškolním vzdělávání.

Nakladatel: Wolters Kluwer, 2016

string(1178) "Publikace poskytuje ucelený přehled o problematice rozvodu manželství. Je rozdělena do dvou částí. První část představuje praktický manuál určený zejména pro samotné manžely, kteří se rozhodli své manželství ukončit. Srozumitelným způsobem vysvětluje jednotlivé procesní kroky, které musí manželé podstoupit, a pomáhá řešit otázky, s nimiž se v souvislosti s rozvodem manželství setkávají. Publikace se zabývá také mimosoudním řešením sporů (mediací) a jeho využitím při rozvodu manželství. Cílem této části publikace je poskytnout manželům co nejkomplexnější souhrn informací tak, aby se mohli bezbolestně rozejít při zohlednění vhodné úpravy poměrů svých nezletilých dětí a minimalizace negativních dopadů do jejich budoucího života. Druhá část publikace se zabývá řízením o rozvod manželství, které podrobuje komplexní právní analýze určené zejména pro odbornou veřejnost. Cílem této části publikace je identifikovat problematické otázky jednotlivých ustanovení současné právní úpravy, pokusit se je správně interpretovat a učinit návrhy de lege ferenda."

Kateřina Mencnerová

Rozvod manželství

Publikace poskytuje ucelený přehled o problematice rozvodu manželství. Je rozdělena do dvou částí. První část představuje praktický manuál určený zejména pro samotné manžely, kteří se rozhodli své manželství ukončit. Srozumitelným způsobem vysvětluje jednotlivé procesní kroky, které musí manželé podstoupit, a pomáhá řešit otázky, s nimiž se v souvislosti s rozvodem manželství setkávají. Publikace se zabývá také mimosoudním řešením sporů (mediací) a jeho využitím při rozvodu manželství. Cílem této části publikace je poskytnout manželům co nejkomplexnější souhrn informací tak, aby se mohli bezbolestně rozejít při zohlednění vhodné úpravy poměrů svých nezletilých dětí a minimalizace negativních dopadů do jejich budoucího života. Druhá část publikace se zabývá řízením o rozvod manželství, které podrobuje komplexní právní analýze určené zejména pro odbornou veřejnost. Cílem této části publikace je identifikovat problematické otázky jednotlivých ustanovení současné právní úpravy, pokusit se je správně interpretovat a učinit návrhy de lege ferenda.

Nakladatel: C. H. Beck, 2020

string(804) "Britský historik Christopher Hibbert vykresluje rozporuplnou osobnost italského fašistického vůdce Benita Mussoliniho s mimořádnou pečlivostí. Mussolini se narodil v neděli odpoledne v roce 1888 ve středoitalské vesnici. V sobotu odpoledne v roce 1945 byl zastřelen komunistickými partyzány na břehu Comského jezera. Behem šedesáti dvou let mezi těmito dvěma osudovými odpoledni prožil italský duce život tak dramatický, že se mu v moderních dějinách málokdo vyrovná. Hibbert mapuje Mussoliniho nezastavitelnou cestu k moci a drobné nuance fašistické ideologie, již Mussolini stvořil. Zamýšlí se i nad stopami, které Mussolini zanechal v soudobém myšlení a ptá se, proč je tato osobnost v Itálii dodnes předmětem vypjatých vášní, zlořečení i úcty."

Christopher Hibbert

Mussolini: vzestup a pád Duceho

Britský historik Christopher Hibbert vykresluje rozporuplnou osobnost italského fašistického vůdce Benita Mussoliniho s mimořádnou pečlivostí. Mussolini se narodil v neděli odpoledne v roce 1888 ve středoitalské vesnici. V sobotu odpoledne v roce 1945 byl zastřelen komunistickými partyzány na břehu Comského jezera. Behem šedesáti dvou let mezi těmito dvěma osudovými odpoledni prožil italský duce život tak dramatický, že se mu v moderních dějinách málokdo vyrovná. Hibbert mapuje Mussoliniho nezastavitelnou cestu k moci a drobné nuance fašistické ideologie, již Mussolini stvořil. Zamýšlí se i nad stopami, které Mussolini zanechal v soudobém myšlení a ptá se, proč je tato osobnost v Itálii dodnes předmětem vypjatých vášní, zlořečení i úcty.

Nakladatel: Argo, 2020

string(837) "Bojkot nacistického Německa ze strany světové židovské komunity byl pokusem zejména o hospodářské oslabení, jež by nakonec vedlo k pádu Hitlerova režimu. Autoři monografie na základě zevrubného výzkumu v odborné literatuře, dobovém tisku a v archivech německých, britských, amerických, českých, polských a rakouských ukazují, že bojkot se více či méně projevil ve většině zemí, kde se v minulosti Židé usídlili, a zasáhl i oblast kultury a sportu. Zejména v počátcích vzbudil velkou pozornost a také obavy na straně nacistů, kteří zavedli řadu protiopatření. Bojkot nakonec nedosáhl z různých důvodů svého cíle, ale ve své době poměrně výrazně postihl německý zahraniční obchod a přitáhl větší pozornost k tomu, co se v nacistickém Německu skutečně dělo."

Tomáš Jiránek a kol.

Židovský bojkot nacistického Německa 1933–1941

Bojkot nacistického Německa ze strany světové židovské komunity byl pokusem zejména o hospodářské oslabení, jež by nakonec vedlo k pádu Hitlerova režimu. Autoři monografie na základě zevrubného výzkumu v odborné literatuře, dobovém tisku a v archivech německých, britských, amerických, českých, polských a rakouských ukazují, že bojkot se více či méně projevil ve většině zemí, kde se v minulosti Židé usídlili, a zasáhl i oblast kultury a sportu. Zejména v počátcích vzbudil velkou pozornost a také obavy na straně nacistů, kteří zavedli řadu protiopatření. Bojkot nakonec nedosáhl z různých důvodů svého cíle, ale ve své době poměrně výrazně postihl německý zahraniční obchod a přitáhl větší pozornost k tomu, co se v nacistickém Německu skutečně dělo.

Nakladatel: Univerzita Pardubice, 2020

string(661) "Publikace si klade za cíl vymezit podstatu a význam logistiky v procesech obchodu a zaměřit se na logistické přístupy a metody, aktuálně využívané v obchodování podniků nejen v prostředí tuzemských, ale i mezinárodních trhů. Předložená publikace tak řeší logistické nástroje používané v zásobovací a distribuční části dodavatelských řetězců. Jejich znalost by měla v obchodní praxi napomoci nejen tyto logistické přístupy a metody identifikovat a charakterizovat, ale také jim rozumět a v neposlední řadě je v případě potřeby umět využívat ve složitém prostředí současných globalizovaných trhů."

Xenie Lukoszová

Logistika pro obchod a marketing

Publikace si klade za cíl vymezit podstatu a význam logistiky v procesech obchodu a zaměřit se na logistické přístupy a metody, aktuálně využívané v obchodování podniků nejen v prostředí tuzemských, ale i mezinárodních trhů. Předložená publikace tak řeší logistické nástroje používané v zásobovací a distribuční části dodavatelských řetězců. Jejich znalost by měla v obchodní praxi napomoci nejen tyto logistické přístupy a metody identifikovat a charakterizovat, ale také jim rozumět a v neposlední řadě je v případě potřeby umět využívat ve složitém prostředí současných globalizovaných trhů.

Nakladatel: Ekopress, 2020

string(1415) "Rychlý rozvoj informačních technologií a související automatizace procesů na pracovišti umožňují snadné monitorování výkonu zaměstnance, sledování toho, kdy čerpá pauzy a jak je tráví, jak spolupracuje s ostatními zaměstnanci nebo jak využívá svěřené prostředky. K popularitě tématu v poslední době přispěla rovněž nová regulace ochrany osobních údajů obecným nařízením o ochraně osobních údajů (GDPR). V první části se autor zabývá právním rámcem a prameny analyzované problematiky, a dále popisuje obecná východiska pro zkoumání ochrany osobnosti. Ve druhé části se věnuje ochraně osobnosti a soukromí zaměstnanců včetně rozboru relevantní judikatury. Soustředí se na specifika vztahů mezi zaměstnanci a zaměstnavateli, na ochranu zaměstnanců před a po skončení pracovního poměru či na možnosti sledování zaměstnanců. Ve třetí části zkoumá regulaci ochrany osobních údajů, zejména právní základy pro zpracování osobních údajů, související práva zaměstnanců, možnosti zpracování jednotlivých údajů apod. Čtvrtá část obsahuje analýzu vybraných aplikačních otázek, vztahujících se především k jednotlivým nástrojům monitoringu nejčastěji využívaným zaměstnavateli v praxi. Autor nabízí rovněž úvahy de lege ferenda a pohled na vybrané zahraniční právní úpravy."

Jaroslav Zahradníček

Ochrana osobnosti v pracovněprávních vztazích

Rychlý rozvoj informačních technologií a související automatizace procesů na pracovišti umožňují snadné monitorování výkonu zaměstnance, sledování toho, kdy čerpá pauzy a jak je tráví, jak spolupracuje s ostatními zaměstnanci nebo jak využívá svěřené prostředky. K popularitě tématu v poslední době přispěla rovněž nová regulace ochrany osobních údajů obecným nařízením o ochraně osobních údajů (GDPR). V první části se autor zabývá právním rámcem a prameny analyzované problematiky, a dále popisuje obecná východiska pro zkoumání ochrany osobnosti. Ve druhé části se věnuje ochraně osobnosti a soukromí zaměstnanců včetně rozboru relevantní judikatury. Soustředí se na specifika vztahů mezi zaměstnanci a zaměstnavateli, na ochranu zaměstnanců před a po skončení pracovního poměru či na možnosti sledování zaměstnanců. Ve třetí části zkoumá regulaci ochrany osobních údajů, zejména právní základy pro zpracování osobních údajů, související práva zaměstnanců, možnosti zpracování jednotlivých údajů apod. Čtvrtá část obsahuje analýzu vybraných aplikačních otázek, vztahujících se především k jednotlivým nástrojům monitoringu nejčastěji využívaným zaměstnavateli v praxi. Autor nabízí rovněž úvahy de lege ferenda a pohled na vybrané zahraniční právní úpravy.

Nakladatel: Leges, 2019

string(1078) "V druhé polovině padesátých let 20. století bylo stále více zřejmé, že stalinistickému modelu budování socialismu jako specifickému modernizačnímu projektu dochází dech. Tato skutečnost se projevila v řadě krizí, kterými jednotlivé země východního bloku procházely, silně však rezonovala rovněž v marxistickém myšlení. Československá stranická inteligence si začala uvědomovat, že problémem dne není oficiálně ohlašovaný přechod od socialismu ke komunismu, ale především reformulace celého projektu socialistické modernity. Poststalinští intelektuálové opustili schémata marxistické ortodoxie a zahájili hledání nových interpretací (nejen) Marxových spisů, jež by poskytly adekvátní koncepty pro řešení aktuálních problémů. Heslo „Rehabilitovat Marxe!“ tedy neznamenalo jen očistit marxismus od dogmatických nánosů, ale především jej pozvednout na výši doby a prokázat jeho filozofickou převahu. Kniha představuje historickou a kritickou analýzu tohoto myšlenkově bohatého projektu."

Jan Mervart, Jiří Růžička

"Rehabilitovat Marxe!": československá stranická inteligence a myšlení poststalinské modernity

V druhé polovině padesátých let 20. století bylo stále více zřejmé, že stalinistickému modelu budování socialismu jako specifickému modernizačnímu projektu dochází dech. Tato skutečnost se projevila v řadě krizí, kterými jednotlivé země východního bloku procházely, silně však rezonovala rovněž v marxistickém myšlení. Československá stranická inteligence si začala uvědomovat, že problémem dne není oficiálně ohlašovaný přechod od socialismu ke komunismu, ale především reformulace celého projektu socialistické modernity. Poststalinští intelektuálové opustili schémata marxistické ortodoxie a zahájili hledání nových interpretací (nejen) Marxových spisů, jež by poskytly adekvátní koncepty pro řešení aktuálních problémů. Heslo „Rehabilitovat Marxe!“ tedy neznamenalo jen očistit marxismus od dogmatických nánosů, ale především jej pozvednout na výši doby a prokázat jeho filozofickou převahu. Kniha představuje historickou a kritickou analýzu tohoto myšlenkově bohatého projektu.

Nakladatel: NLN, 2020

string(887) "Kniha vznikla v návaznosti na projekt konference Program Václava Havla pro lidská práva a diplomacii na Floridské mezinárodní univerzitě ve spolupráci s českou neziskovou organizací Post Bellum a Knihovnou Václava Havla. Základním tématem je paměť, lidská schopnost podržet v mysli a znovu zpřítomnit minulé události, ať už měly své místo v životě individuálním, či se týkaly zkušeností učiněných kolektivně, v rámci národního společenství, jehož je životní příběh každého z nás součástí. Kniha vychází z diskuze skupiny lidí (jaro a podzim 2017) zabývajících se tímto tématem buď „teoreticky“ jako předmětu obecné úvahy v rámci svých společenskovědních oborů, nebo střetávajících se s ním ve svém praktickém životě, v rámci historické zkušenosti svého národa, v tomto případě kubánského."

Martin Palouš, Glenn Hughes

Přítomnost minulosti: Eseje o paměti, konfliktu a usmíření

Kniha vznikla v návaznosti na projekt konference Program Václava Havla pro lidská práva a diplomacii na Floridské mezinárodní univerzitě ve spolupráci s českou neziskovou organizací Post Bellum a Knihovnou Václava Havla. Základním tématem je paměť, lidská schopnost podržet v mysli a znovu zpřítomnit minulé události, ať už měly své místo v životě individuálním, či se týkaly zkušeností učiněných kolektivně, v rámci národního společenství, jehož je životní příběh každého z nás součástí. Kniha vychází z diskuze skupiny lidí (jaro a podzim 2017) zabývajících se tímto tématem buď „teoreticky“ jako předmětu obecné úvahy v rámci svých společenskovědních oborů, nebo střetávajících se s ním ve svém praktickém životě, v rámci historické zkušenosti svého národa, v tomto případě kubánského.

Nakladatel: Nakladatel Ústav pro studium totalitních režimů, Post Bellum, 2020