Nové knihy: září 2021

Nové přírůstky v Knihovně AV ČR – září 2021

Nové přírůstky řazené podle oborů.

Můžete využít náš formulář k napsání návrhu na zakoupení knihy do fondu Knihovny AV ČR.

 

Výběr z novinek ve fondu za měsíc září 2021

Všechny vybrané knižní novinky jsou vystaveny ve studovně, kde je možné si je prohlédnout a případně ihned vypůjčit.

Elektronická podoba výběru z nových knih je dostupná v Digitální knihovně AV ČR (na vyhrazených počítačích ve studovně knihovny). Digitalizovanými knihami je možné listovat a případně si jejich části vytisknout.

string(1098) "Pocity úzkosti a strachu nás doprovázejí celým životem, někdy však mohou nabýt podoby nemoci. Chorobné úzkostné stavy se vyskytují v populaci mnohem častěji, než lékaři předpokládají. Nejenže zhoršují kvalitu života nemocných, ale nepříznivě ovlivňují i průběh ostatních chorob a celkový zdravotní stav. Jejich terapie není proto otázkou etickou, ale kategorickým imperativem správné terapie. Úzkost není projevem nedostatku vůle či jiné morální slabosti, chorobná úzkost je nemoc jako každá jiná. Jejími příčinami mohou být nejrůznější rizikové faktory, počínaje genetickými, přes nepříznivé vlivy během vývoje, závažné životní události až po diskrétní poruchy »mozkové chemie. Jeden z našich předních odborníků-psychiatrů v této knížce předkládá své zkušenosti z praxe, uvádí, s jakými příznaky přicházejí úzkostní pacienti nejčastěji k praktickému lékaři, jak lze rozpoznat poruchy hypochondrické, fobii, úzkostnou poruchu, depresi nebo obsedantně kompulzivní a panické poruchy."

Radkin Honzák

Úzkostný pacient

Pocity úzkosti a strachu nás doprovázejí celým životem, někdy však mohou nabýt podoby nemoci. Chorobné úzkostné stavy se vyskytují v populaci mnohem častěji, než lékaři předpokládají. Nejenže zhoršují kvalitu života nemocných, ale nepříznivě ovlivňují i průběh ostatních chorob a celkový zdravotní stav. Jejich terapie není proto otázkou etickou, ale kategorickým imperativem správné terapie. Úzkost není projevem nedostatku vůle či jiné morální slabosti, chorobná úzkost je nemoc jako každá jiná. Jejími příčinami mohou být nejrůznější rizikové faktory, počínaje genetickými, přes nepříznivé vlivy během vývoje, závažné životní události až po diskrétní poruchy »mozkové chemie. Jeden z našich předních odborníků-psychiatrů v této knížce předkládá své zkušenosti z praxe, uvádí, s jakými příznaky přicházejí úzkostní pacienti nejčastěji k praktickému lékaři, jak lze rozpoznat poruchy hypochondrické, fobii, úzkostnou poruchu, depresi nebo obsedantně kompulzivní a panické poruchy.

Nakladatel: Galén, 2020

string(900) "Snaha dosáhnout spravedlivé rovnováhy mezi zájmy jednotlivých subjektů participujících v systému autorského práva limitací garantovaných výlučných práv je historicky pozorovatelná od počátku jeho existence a úzce souvisí se samotným účelem a sociálním rozměrem autorského práva. Expanze autorskoprávní ochrany a její vymáhání technickými prostředky v reakci na technický vývoj ovšem představuje zásadní hrozbu pro toto chtěné vyvažování. Monografie se věnuje roli a zájmům uživatelů autorskoprávně chráněných statků, vybraným limitům autorského práva, specifickým problémům, kterým systém výjimek a omezení aktuálně čelí, jakož i návrhům de lege ferenda jak tyto adresovat a odpovídá tak na základní výzkumnou otázku, jak přizpůsobit systém výjimek a omezení autorského práva prostředí digitálních sítí."

Matěj Myška

Výjimky a omezení autorského práva v prostředí digitálních sítí

Snaha dosáhnout spravedlivé rovnováhy mezi zájmy jednotlivých subjektů participujících v systému autorského práva limitací garantovaných výlučných práv je historicky pozorovatelná od počátku jeho existence a úzce souvisí se samotným účelem a sociálním rozměrem autorského práva. Expanze autorskoprávní ochrany a její vymáhání technickými prostředky v reakci na technický vývoj ovšem představuje zásadní hrozbu pro toto chtěné vyvažování. Monografie se věnuje roli a zájmům uživatelů autorskoprávně chráněných statků, vybraným limitům autorského práva, specifickým problémům, kterým systém výjimek a omezení aktuálně čelí, jakož i návrhům de lege ferenda jak tyto adresovat a odpovídá tak na základní výzkumnou otázku, jak přizpůsobit systém výjimek a omezení autorského práva prostředí digitálních sítí.

Nakladatel: Wolters Kluwer, 2020

string(437) "A unique exploration into the politics of motherhood within the disciplines of politics and international relations. The first book-length treatment to provide a comprehensive interrogation of motherhood and maternality. Utilizes an intersectional lens to problematize and destabilize the institution of motherhood, and examine how it is gendered, (hetero)sexed, raced, and classed in the context of twenty-first century global politics."

Lucy B. Hall et al.

Troubling motherhood: maternality in global politics

A unique exploration into the politics of motherhood within the disciplines of politics and international relations. The first book-length treatment to provide a comprehensive interrogation of motherhood and maternality. Utilizes an intersectional lens to problematize and destabilize the institution of motherhood, and examine how it is gendered, (hetero)sexed, raced, and classed in the context of twenty-first century global politics.

Nakladatel: Oxford University Press, 2020

string(777) "Soubor úsměvných historek vypovídá o první republice, její politické a společenské atmosféře. Karel Engliš popisuje mnohé významné osobnosti politického života, například Tomáše Garrigua Masaryka, Antonína Švehlu, či Jana Malypetra, i řadu událostí první republiky s vtipem a elegantním nadhledem. Kniha vychází v roce 2021, kdy si připomínáme šedesát let od úmrtí profesora JUDr. Karla Engliše (1880–1961), zakladatele a prvního rektora Masarykovy univerzity, blízkého spolupracovníka Tomáše Garrigua Masaryka, šestinásobného ministra financí, guvernéra Národní banky Československé, rektora Univerzity Karlovy, vědce, univerzitního profesora, politika, národohospodáře, filosofa a člověka, který se rád smál."

Karel Engliš a kol.

Tož poslouchejte, jak jsme budovali republiku

Soubor úsměvných historek vypovídá o první republice, její politické a společenské atmosféře. Karel Engliš popisuje mnohé významné osobnosti politického života, například Tomáše Garrigua Masaryka, Antonína Švehlu, či Jana Malypetra, i řadu událostí první republiky s vtipem a elegantním nadhledem. Kniha vychází v roce 2021, kdy si připomínáme šedesát let od úmrtí profesora JUDr. Karla Engliše (1880–1961), zakladatele a prvního rektora Masarykovy univerzity, blízkého spolupracovníka Tomáše Garrigua Masaryka, šestinásobného ministra financí, guvernéra Národní banky Československé, rektora Univerzity Karlovy, vědce, univerzitního profesora, politika, národohospodáře, filosofa a člověka, který se rád smál.

Nakladatel: Masarykova univerzita, 2021

string(1136) "Lidskému životu nikdy plně neporozumíme, pokud nebudeme brát v úvahu nejvyšší aspirace člověka. Růst, sebeaktualizace, usilování o zdraví, hledání identity a autonomie, touha po dokonalosti (a další způsoby, jak vyjádřit směřování „vzhůru“) je třeba brát jako široce rozšířené a snad i univerzální lidské sklony. Autor představuje systematickou teorii a aplikaci motivace a osobnosti, kterou vyvodil ze syntézy tří přístupů: holistického, dynamického a kulturního. Nabízí rozšíření našeho chápání lidské osobnosti pohledem do „vyšších“ úrovní lidské podstaty. Jeho teorie je dnes citována nejen v psychologii, ale také ve vzdělávání, managementu, sociologii a mnoha dalších humanitních oborech. Její znalost patří k základům poznání o lidských potřebách a hodnotách, které člověku „umožňují být dostatečně silný a lidský, aby převzal kontrolu nad svým osudem“. Abraham H. Maslow byl americký psycholog, představitel humanistické psychologie jako třetího proudu v psychologii a holistického přístupu ke studiu osobnosti."

Abraham Harold Maslow

Motivace a osobnost

Lidskému životu nikdy plně neporozumíme, pokud nebudeme brát v úvahu nejvyšší aspirace člověka. Růst, sebeaktualizace, usilování o zdraví, hledání identity a autonomie, touha po dokonalosti (a další způsoby, jak vyjádřit směřování „vzhůru“) je třeba brát jako široce rozšířené a snad i univerzální lidské sklony. Autor představuje systematickou teorii a aplikaci motivace a osobnosti, kterou vyvodil ze syntézy tří přístupů: holistického, dynamického a kulturního. Nabízí rozšíření našeho chápání lidské osobnosti pohledem do „vyšších“ úrovní lidské podstaty. Jeho teorie je dnes citována nejen v psychologii, ale také ve vzdělávání, managementu, sociologii a mnoha dalších humanitních oborech. Její znalost patří k základům poznání o lidských potřebách a hodnotách, které člověku „umožňují být dostatečně silný a lidský, aby převzal kontrolu nad svým osudem“. Abraham H. Maslow byl americký psycholog, představitel humanistické psychologie jako třetího proudu v psychologii a holistického přístupu ke studiu osobnosti.

Nakladatel: Portál, 2021

string(755) "Korupce patří mezi klíčová témata politické diskuze. Protikorupční rétorika pomáhá politikům nejen zvyšovat vlastní symbolický kapitál, ale v mnoha případech též útočit na politické oponenty. Podobné jevy je možné pozorovat i v české politice. Cílem knihy je analyzovat vzorce využívání korupce jako tématu v rámci komunikace vybraných českých politických aktérů v období posledních třiceti let. Publikace ukazuje například to, jakým způsobem se (z kvalitativního i kvantitativního hlediska) proměnila protikorupční rétorika českých politiků, jakým způsobem téma korupce využívají populisté nebo to, nakolik je protikorupční rétorika řady politických aktérů obsahově vyprázdněná."

Vladimír Naxera

Od kritiky postsocialistické privatizace po nástup protikorupčních hnutí: téma korupce v komunikaci aktérů polistopadové české politiky

Korupce patří mezi klíčová témata politické diskuze. Protikorupční rétorika pomáhá politikům nejen zvyšovat vlastní symbolický kapitál, ale v mnoha případech též útočit na politické oponenty. Podobné jevy je možné pozorovat i v české politice. Cílem knihy je analyzovat vzorce využívání korupce jako tématu v rámci komunikace vybraných českých politických aktérů v období posledních třiceti let. Publikace ukazuje například to, jakým způsobem se (z kvalitativního i kvantitativního hlediska) proměnila protikorupční rétorika českých politiků, jakým způsobem téma korupce využívají populisté nebo to, nakolik je protikorupční rétorika řady politických aktérů obsahově vyprázdněná.

Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni, 2021

string(754) "V příspěvcích osmi autorů ze tří zemí střední Evropy se z různých pohledů vypráví o byrokratizaci a deformaci provozu vědeckého bádání a univerzit od devadesátých let 20. století. Pozornost se soustřeďuje na patologické proměny, které vyvolala snaha uplatnit neoliberální dogmata v této oblasti, a jak se ve jménu omezení zásahu státu do oblasti vědy a vzdělání podporoval rozvoj klientelismu a korupce, jak se opatření, která měla pluralizovat možnosti a podpořit iniciativu jednotlivých vědců a badatelských kolektivů změnila v prostředky oligarchizace, atd. Kniha optimisticky považuje období tvrdé vlády neoliberálních přístupů za odbyté a uvažuje o výhledech pro přicházející dobu."

Marek Hrubec, Martin Kopecký

Nová vědecká éra? – Od byrokratické komerce ke kreativitě ve veřejném zájmu

V příspěvcích osmi autorů ze tří zemí střední Evropy se z různých pohledů vypráví o byrokratizaci a deformaci provozu vědeckého bádání a univerzit od devadesátých let 20. století. Pozornost se soustřeďuje na patologické proměny, které vyvolala snaha uplatnit neoliberální dogmata v této oblasti, a jak se ve jménu omezení zásahu státu do oblasti vědy a vzdělání podporoval rozvoj klientelismu a korupce, jak se opatření, která měla pluralizovat možnosti a podpořit iniciativu jednotlivých vědců a badatelských kolektivů změnila v prostředky oligarchizace, atd. Kniha optimisticky považuje období tvrdé vlády neoliberálních přístupů za odbyté a uvažuje o výhledech pro přicházející dobu.

Nakladatel: Epocha, 2021

string(1411) "Dějiny Běloruska zaujímají v širším historickém povědomí českého čtenáře docela okrajové místo. Často se navíc překrývají s dějinami Polska, Litvy nebo Ruska, s nimiž Bělorusko sdílí společnou, často nedobrovolnou minulost. Přesto však jsou dějiny tohoto východoevropského státu zcela unikátní a zachovávají výraznou osobitost. S českými dějinami toho navíc mají společného více, než se může na první pohled zdát. Zejména mají Bělorusové stejnou zkušenost totalitarismu, politických a ideologických represí a života v socialistickém státu východního bloku. Současně prožívají i stejné zvraty a otřesy, které symptomaticky vznikají v každé společnosti, která nastoupí na cestu post-socialistického rozvoje a demokratizace. Kniha poskytuje ucelený přehled historického rozvoje běloruských zemí od nejstarších dob až do současnosti. Zvláštní pozornost je přitom věnovaná některým zásadním mezníkům běloruských dějin, jako například politickému a hospodářskému rozvoji běloruských zemí ve Velkoknížectví litevském, zápasu o vlastní státnost v průběhu 19. a 20. století, mechanismům nastolení sovětské nadvlády v meziválečném období, přelomovému období devadesátých let 20. století po pádu Sovětského svazu a dramatickému rozvoji Běloruska plnému zvratů v současnosti."

Alena Marková a kol.

Dějiny Běloruska

Dějiny Běloruska zaujímají v širším historickém povědomí českého čtenáře docela okrajové místo. Často se navíc překrývají s dějinami Polska, Litvy nebo Ruska, s nimiž Bělorusko sdílí společnou, často nedobrovolnou minulost. Přesto však jsou dějiny tohoto východoevropského státu zcela unikátní a zachovávají výraznou osobitost. S českými dějinami toho navíc mají společného více, než se může na první pohled zdát. Zejména mají Bělorusové stejnou zkušenost totalitarismu, politických a ideologických represí a života v socialistickém státu východního bloku. Současně prožívají i stejné zvraty a otřesy, které symptomaticky vznikají v každé společnosti, která nastoupí na cestu post-socialistického rozvoje a demokratizace. Kniha poskytuje ucelený přehled historického rozvoje běloruských zemí od nejstarších dob až do současnosti. Zvláštní pozornost je přitom věnovaná některým zásadním mezníkům běloruských dějin, jako například politickému a hospodářskému rozvoji běloruských zemí ve Velkoknížectví litevském, zápasu o vlastní státnost v průběhu 19. a 20. století, mechanismům nastolení sovětské nadvlády v meziválečném období, přelomovému období devadesátých let 20. století po pádu Sovětského svazu a dramatickému rozvoji Běloruska plnému zvratů v současnosti.

Nakladatel: NLN, 2021

string(711) "In Under a White Sky, authors takes a hard look at the new world we are creating. Along the way, she meets biologists who are trying to preserve the world's rarest fish; engineers who are turning carbon emissions to stone in Iceland; Australian researchers who are trying to develop a 'super coral' that can survive on a hotter globe; and physicists who are contemplating shooting tiny diamonds into the stratosphere to cool the earth, changing the sky from blue to white. One way to look at human civilisation, says Kolbert, is as a ten-thousand-year exercise in defying nature. By turns inspiring, terrifying and darkly comic, Under a White Sky is an utterly original examination of the challenges we face."

Elizabeth Kolbert

Under a white sky: the nature of the future

In Under a White Sky, authors takes a hard look at the new world we are creating. Along the way, she meets biologists who are trying to preserve the world's rarest fish; engineers who are turning carbon emissions to stone in Iceland; Australian researchers who are trying to develop a 'super coral' that can survive on a hotter globe; and physicists who are contemplating shooting tiny diamonds into the stratosphere to cool the earth, changing the sky from blue to white. One way to look at human civilisation, says Kolbert, is as a ten-thousand-year exercise in defying nature. By turns inspiring, terrifying and darkly comic, Under a White Sky is an utterly original examination of the challenges we face.

Nakladatel: The Bodley Head, 2021

string(516) "This fascinating and timely book examines the distressing psychological syndrome of 'cabin fever' in the wake of the coronavirus pandemic and the greatest confinement of people to their homes in history, offering antidotes for it. Exploring the definitions and social and cultural history of cabin fever, a condition provoked by prolonged isolation, the book will be of interest to anyone concerned about the impact of current or any future pandemic lockdowns, prison life, remote living, or even travelling to Mars."

Paul Crawford, Jamie Orion Crawford

Cabin fever: surviving lockdown in the coronavirus pandemic

This fascinating and timely book examines the distressing psychological syndrome of 'cabin fever' in the wake of the coronavirus pandemic and the greatest confinement of people to their homes in history, offering antidotes for it. Exploring the definitions and social and cultural history of cabin fever, a condition provoked by prolonged isolation, the book will be of interest to anyone concerned about the impact of current or any future pandemic lockdowns, prison life, remote living, or even travelling to Mars.

Nakladatel: Emerald Publishing, 2021