Nové knihy: prosinec 2021

Nové přírůstky v Knihovně AV ČR – prosinec 2021

Nové přírůstky řazené podle oborů.

Můžete využít náš formulář k napsání návrhu na zakoupení knihy do fondu Knihovny AV ČR.

 

Výběr z novinek ve fondu za měsíc prosinec 2021

Všechny vybrané knižní novinky jsou vystaveny ve studovně, kde je možné si je prohlédnout a případně ihned vypůjčit.

Elektronická podoba výběru z nových knih je dostupná v Digitální knihovně AV ČR (na vyhrazených počítačích ve studovně knihovny). Digitalizovanými knihami je možné listovat a případně si jejich části vytisknout.

string(862) "Kniha uceleným způsobem uvádí do teorie či psychologie obrazového znázorňování, zároveň přibližuje dílo a myšlenky E. H. Gombricha, jednoho z nejvlivnějších historiků umění 20. století. Autor ve své publikaci rozvíjí témata, kterým se Gombrich věnoval po celou dobu své vědecké dráhy – mezi ně patří např. filozofie obrazu, teorie vidění, vývoj iluzionistických zobrazovacích stylů a jejich opakované odmítání. Ve svém výkladu se neomezuje pouze na oblast dějin umění, argumentuje i poznatky z estetiky, filozofie či psychologie. Publikace se zabývá myšlenkami a teoriemi Gombrichových vídeňských současníků (Popper, Lorenz), nastiňuje Gombrichův intelektuální vývoj a stručně připomíná jeho životní osudy (vídeňská studia, odchod do Anglie či působení na Warburgově institutu)."

František Mikš

Gombrich – tajemství obrazu a jazyk umění: pozvání k dějinám a teorii umění

Kniha uceleným způsobem uvádí do teorie či psychologie obrazového znázorňování, zároveň přibližuje dílo a myšlenky E. H. Gombricha, jednoho z nejvlivnějších historiků umění 20. století. Autor ve své publikaci rozvíjí témata, kterým se Gombrich věnoval po celou dobu své vědecké dráhy – mezi ně patří např. filozofie obrazu, teorie vidění, vývoj iluzionistických zobrazovacích stylů a jejich opakované odmítání. Ve svém výkladu se neomezuje pouze na oblast dějin umění, argumentuje i poznatky z estetiky, filozofie či psychologie. Publikace se zabývá myšlenkami a teoriemi Gombrichových vídeňských současníků (Popper, Lorenz), nastiňuje Gombrichův intelektuální vývoj a stručně připomíná jeho životní osudy (vídeňská studia, odchod do Anglie či působení na Warburgově institutu).

Nakladatel: Books & Pipes, 2021

string(1015) "Portrét pozoruhodné dynastie, která, ať se nám to líbí nebo ne, ovlivnila charakter naší vlasti, Evropy i celého světa. Začátky Habsburků v 15. století byly skromné, ale už během pár dekád získali nadvládu nad podstatnou částí Evropy, od dnešního Slovenska až po Španělsko. Jejich říše coby zdánlivě nesourodý spletenec větších a menších území, s různými soustavami výsad a zákonů a množstvím jazyků, vždycky působila jako něco chaotického a provizorního. Martyn Rady ukazuje, v čem spočívala neskutečná odolnost habsburského rodu: v přesvědčení, že jejich osudem je být obránci římskokatolické církve, strážci míru a průkopníky vzdělanosti. Habsburští panovníci byli neuvěřitelně rozmanití: najdeme mezi nimi vojevůdce i intelektuály, vládce chytré i hloupé, lenivé i přehnaně činorodé, spojovala je však představa o poslání jejich rodu. Ve střední Evropě jejich dominanci ukončila až první světová válka."

Martyn Rady

Habsburkové: vzestup a pád světové velmoci

Portrét pozoruhodné dynastie, která, ať se nám to líbí nebo ne, ovlivnila charakter naší vlasti, Evropy i celého světa. Začátky Habsburků v 15. století byly skromné, ale už během pár dekád získali nadvládu nad podstatnou částí Evropy, od dnešního Slovenska až po Španělsko. Jejich říše coby zdánlivě nesourodý spletenec větších a menších území, s různými soustavami výsad a zákonů a množstvím jazyků, vždycky působila jako něco chaotického a provizorního. Martyn Rady ukazuje, v čem spočívala neskutečná odolnost habsburského rodu: v přesvědčení, že jejich osudem je být obránci římskokatolické církve, strážci míru a průkopníky vzdělanosti. Habsburští panovníci byli neuvěřitelně rozmanití: najdeme mezi nimi vojevůdce i intelektuály, vládce chytré i hloupé, lenivé i přehnaně činorodé, spojovala je však představa o poslání jejich rodu. Ve střední Evropě jejich dominanci ukončila až první světová válka.

Nakladatel: Slovart, 2021

string(327) "This book details the history of the drug thalidomide, the extent of its impact and the quest for justice of its survivors. „First comprehensive history of thalidomide. It demonstrates how many thousands of victims could have been spared very late in the day if Chemie Grünenthal had taken any notice of the early alarms“."

Martin Johnson et al.

The Thalidomide catastrophe: how it happened, who was responsible and why the search for justice continues after more than six decades

This book details the history of the drug thalidomide, the extent of its impact and the quest for justice of its survivors. „First comprehensive history of thalidomide. It demonstrates how many thousands of victims could have been spared very late in the day if Chemie Grünenthal had taken any notice of the early alarms“.

Nakladatel: Onwards and Upwards Publishers, 2018

string(817) "As Harriet Beecher Stowe’s novel Uncle Tom’s Cabin traveled around the world, it was molded by the imaginations and needs of international audiences. For over 150 years it has been coopted for a dazzling array of causes far from what its author envisioned. This book tells thirteen variants of Uncle Tom’s journey, explicating the novel’s significance for Canadian abolitionists and the Liberian political elite that constituted the runaway characters’ landing points; nineteenth-century French theatergoers; liberal Cuban, Romanian, and Spanish intellectuals and social reformers; Dutch colonizers and Filipino nationalists in Southeast Asia; Eastern European Cold War communists; Muslim readers and spectators in the Middle East; Brazilian television audiences; and twentieth-century German holidaymakers."

Tracy C. Davis and Stefka Mihaylova (eds.)

Uncle Tom's cabins: the transnational history of America's most mutable book

As Harriet Beecher Stowe’s novel Uncle Tom’s Cabin traveled around the world, it was molded by the imaginations and needs of international audiences. For over 150 years it has been coopted for a dazzling array of causes far from what its author envisioned. This book tells thirteen variants of Uncle Tom’s journey, explicating the novel’s significance for Canadian abolitionists and the Liberian political elite that constituted the runaway characters’ landing points; nineteenth-century French theatergoers; liberal Cuban, Romanian, and Spanish intellectuals and social reformers; Dutch colonizers and Filipino nationalists in Southeast Asia; Eastern European Cold War communists; Muslim readers and spectators in the Middle East; Brazilian television audiences; and twentieth-century German holidaymakers.

Nakladatel: Universtity of Michigan Press, 2020

string(528) "Publikace je založena na výběru několika specifických aspektů daného tématu, tj. jistého podílu zahraničních Čechů na bilaterálních vztazích, které mají z pochopitelných důvodů jiné akcenty např. v Kanadě a jiné na Ukrajině, avšak přesvědčivě z textu vyplývá hodnota a význam diaspory pro existenci státních útvarů na území českých zemí. Je pochopitelné, že se autoři ve značné míře vztahují především k podílu zahraničních Čechů na vzniku Československa v roce 1918."

Stanislav Brouček a kol.

Místo a úloha zahraničních Čechů v bilaterálních vztazích

Publikace je založena na výběru několika specifických aspektů daného tématu, tj. jistého podílu zahraničních Čechů na bilaterálních vztazích, které mají z pochopitelných důvodů jiné akcenty např. v Kanadě a jiné na Ukrajině, avšak přesvědčivě z textu vyplývá hodnota a význam diaspory pro existenci státních útvarů na území českých zemí. Je pochopitelné, že se autoři ve značné míře vztahují především k podílu zahraničních Čechů na vzniku Československa v roce 1918.

Nakladatel: Nová tiskárna Pelhřimov, spol. s r.o., 2021

string(632) "Jedna z nejvlivnějších knih dvacátého století, která odstartovala environmentální hnutí. Přicházející krize životního prostředí se ohlásila nenápadně – tichem. Tam, kde se po tisíciletí ozývaly spousty ptačích hlasů, najednou neznělo nic. Možná jen rachot práškovacího letadla. Píší se padesátá léta a američtí biologové začínají se znepokojením sledovat dopady průmyslu a intenzivního zemědělství na přírodu. Ubývá druhová pestrost, půda je nemocná, mnohé změny se zdají být nevratné. Nikdo netuší, co to bude znamenat pro příští generace a samotnou přírodu."

Rachel Carson

Tiché jaro

Jedna z nejvlivnějších knih dvacátého století, která odstartovala environmentální hnutí. Přicházející krize životního prostředí se ohlásila nenápadně – tichem. Tam, kde se po tisíciletí ozývaly spousty ptačích hlasů, najednou neznělo nic. Možná jen rachot práškovacího letadla. Píší se padesátá léta a američtí biologové začínají se znepokojením sledovat dopady průmyslu a intenzivního zemědělství na přírodu. Ubývá druhová pestrost, půda je nemocná, mnohé změny se zdají být nevratné. Nikdo netuší, co to bude znamenat pro příští generace a samotnou přírodu.

Nakladatel: Host, 2021

string(869) "Národ a národní stát jsou v módě stejně jako retro nábytek nebo falešné řasy. V diskusích o Evropě jsou Evropa a národ permanentně stavěny proti sobě. Národní stát musí v každém případě zůstat. Kdo se ho dotkne, kdo ho chce v zájmu Evropy „překonat“, sklidí posměch či zuřivý odpor. Jenže co máme na mysli, když hovoříme o „národu“? Je každému jasné, co se tím míní? Anebo znamená národ, respektive národní stát pro každého něco jiného? Kolik definic národa existuje a co je jejich obsahem? Mají o něm Francouzi nebo Poláci stejnou představu jako Němci? Obývají také Katalánsko, Skotsko nebo Tyrolsko svébytné národy? A mohla by se sama Evropa stát národem? Renomovaná německá myslitelka a politoložka hledá odpovědi a snaží se pojmy národ a Evropa zasadit do společného kontextu."

Ulrike Guérotová

Co je to národ? – Od Evropy národů k národu Evropanů

Národ a národní stát jsou v módě stejně jako retro nábytek nebo falešné řasy. V diskusích o Evropě jsou Evropa a národ permanentně stavěny proti sobě. Národní stát musí v každém případě zůstat. Kdo se ho dotkne, kdo ho chce v zájmu Evropy „překonat“, sklidí posměch či zuřivý odpor. Jenže co máme na mysli, když hovoříme o „národu“? Je každému jasné, co se tím míní? Anebo znamená národ, respektive národní stát pro každého něco jiného? Kolik definic národa existuje a co je jejich obsahem? Mají o něm Francouzi nebo Poláci stejnou představu jako Němci? Obývají také Katalánsko, Skotsko nebo Tyrolsko svébytné národy? A mohla by se sama Evropa stát národem? Renomovaná německá myslitelka a politoložka hledá odpovědi a snaží se pojmy národ a Evropa zasadit do společného kontextu.

Nakladatel: Prostor, 2021

string(627) "Kniha, sepsaná předním světovým odborníkem na kosmologická pozorování, je dech beroucím pohledem do vesmíru v jeho největších představitelných rozměrech. Autor popisuje nejen dosažené úspěchy kosmologických pozorování a měření, ale ukazuje i to, jak je lze všechny navzájem propojit do uceleného, jednotného obrazu světa, do takzvaného standardního kosmologického modelu. Mnohé však zůstává i nadále neznámé, a tato promyšlená kniha proto popisuje také pátrání po dalších, ještě hlubších poznatcích, jež právě nyní probíhá na samých hranicích soudobé kosmologie."

Lyman A. Page

Malá kniha kosmologie

Kniha, sepsaná předním světovým odborníkem na kosmologická pozorování, je dech beroucím pohledem do vesmíru v jeho největších představitelných rozměrech. Autor popisuje nejen dosažené úspěchy kosmologických pozorování a měření, ale ukazuje i to, jak je lze všechny navzájem propojit do uceleného, jednotného obrazu světa, do takzvaného standardního kosmologického modelu. Mnohé však zůstává i nadále neznámé, a tato promyšlená kniha proto popisuje také pátrání po dalších, ještě hlubších poznatcích, jež právě nyní probíhá na samých hranicích soudobé kosmologie.

Nakladatel: Matfyzpress, 2021

string(367) "Plastický a velice čtivě napsaný portrét zachycuje nejenom Leninovu životní pouť a osobnost, jeho lidsky lepší i stinné stránky, ale v kontextu také ruské dějiny poslední čtvrtiny 19. století a první čtvrtiny 20. století, tedy především postupný, ale hluboký rozklad carského režimu, bolševickou revoluci, občanskou válku a rudý teror."

Victor Sebestyen

Lenin: osobnost, ideologie, teror

Plastický a velice čtivě napsaný portrét zachycuje nejenom Leninovu životní pouť a osobnost, jeho lidsky lepší i stinné stránky, ale v kontextu také ruské dějiny poslední čtvrtiny 19. století a první čtvrtiny 20. století, tedy především postupný, ale hluboký rozklad carského režimu, bolševickou revoluci, občanskou válku a rudý teror.

Nakladatel: Maraton, 2021

string(715) "Francouzská historička Francois Thomová (1951) zkoumá genezi a historii putinismu. Analyzuje ruskou zahraniční politiku prostřednictvím tamního, domácího politického vývoje a upozorňuje na paradox ruské civilizace, která se obrací zády k Západu, skrývá nihilistickou vášeň a oživuje Kreml, ale má přitom škodlivý vliv na sebe sama. Autorka řeší také vliv KGB na myšlení mužů z Kremlu a na jejich způsob vlády, ale i to, zda může nastavený režim přežít svého v současnosti nejsilnějšího muže. Nezabývá se však jen mocnými postavami výkonné moci, zajímá ji i opozice, která se jeví slabá, roztříštěná a její neúspěchy jsou dnes do očí bijící."

Françoise Thom

Jak chápat putinismus

Francouzská historička Francois Thomová (1951) zkoumá genezi a historii putinismu. Analyzuje ruskou zahraniční politiku prostřednictvím tamního, domácího politického vývoje a upozorňuje na paradox ruské civilizace, která se obrací zády k Západu, skrývá nihilistickou vášeň a oživuje Kreml, ale má přitom škodlivý vliv na sebe sama. Autorka řeší také vliv KGB na myšlení mužů z Kremlu a na jejich způsob vlády, ale i to, zda může nastavený režim přežít svého v současnosti nejsilnějšího muže. Nezabývá se však jen mocnými postavami výkonné moci, zajímá ji i opozice, která se jeví slabá, roztříštěná a její neúspěchy jsou dnes do očí bijící.

Nakladatel: Pulchra, 2021