Novinky

Výzkumný program Strategie AV21 - Vesmír pro lidstvo

Astronomický ústav AV ČR má široký záběr zájmů v oblasti kosmických projektů - sluneční fyzika, Sluneční soustava, exoplanety, galaxie a černé díry, gravitační vlny, pozorování Země. Ke každému tomuto tématu se váže několik misí. A práce bude dost i do budoucna, spolupracujeme na dlouhodobých projektech - např. u mise ATHENA je předpokládané vypuštění v roce 2031, mise LISA počítá s rokem startu 2034/5.

V současnosti pracujeme na 15 projektech se získanou finanční podporou 6 milionů EUR (kosmické technologie jsou extrémně drahé).

V rámci projektů na Akademii věd ČR jsme navázali velmi dobré vztahy s ostatními pracovišti AV ČR (např. ÚFA, TOPTEC, FZÚ, ÚT, ÚJF, ÚFCH JH), které se podílejí na vývoji vědeckých přístrojů pro kosmické mise.Na Astronomickém ústavu AV ČR jsme řešili a řešíme celou řadu společných projektů (mise Solar Orbiter, JUICE, Proba3, PLATO, ATHENA, eXTP, LISA,...). Součástí těchto projektů je jak vědecká účast na těchto misích, tak i vývoj hardwarového vybavení. Tyto projekty mají na starosti vědečtí pracovníci a k samotnému vývoji a následné výrobě zpravidla dochází na partnerských pracovištích, ať již v průmyslu nebo na jiných akademických ústavech.

No a zastřešení nám poskytuje právě program Strategie AV21 - Vesmír pro lidstvo, který dokonce koordinujeme - www.vesmirprolidstvo.cz.