Novinky

Astronomové upírají pozornost k možné srážce černých děr

Černé díry patří mezi nejzáhadnější a nejzajímavější objekty ve vesmíru – křiví světlo i čas, z jejich středu se nedostane ven vůbec nic, ani gravitační vlna. Seznamuje nás s nimi seriál NEZkreslená věda. Garantem dílu o černých dírách je Jiří Svoboda z Astronomického ústavu AV ČR, který odpovídá na několik otázek.

Časopis Science nedávno publikoval studii astronomů, která předpokládá srážku dvou obřích černých děr. Jaká je podle Vás pravděpodobnost, že k události dojde a vědci ji vůbec poprvé budou mít možnost pozorovat?

Podle autorů studie jsou v galaxii vzdálené 1,2 miliardy světelných let od Země dvě superhmotné černé díry, které se k sobě přibližují. V pozorované galaxii docházelo v posledních třech letech k periodickému zjasňování a zeslabování záření. Nejpozoruhodnějším faktem je, že se perioda během této doby zkrátila z jednoho roku na měsíc. To by odpovídalo tomu, že se může jednat o systém dvou černých děr, které se k sobě přibližují. Pokud by se to potvrdilo, vědci by srážku děr očekávali již za sto až tři sta dnů. Pokud by se jednalo o srážku dvou černých děr, moment jejich splynutí by zřejmě doprovázelo velké zjasnění. Zatím pozorování naznačují, že navzdory zkracování periody zjasnění spíše slábnou. Je otázkou, jestli to není v rozporu s hypotézou srážky černých děr.

Další naleznete např. zde.