Intranet Areál web

Aktuality

PHD PROGRAMME 2022 (15.3. 2022)

Nábor Ph.D. studentů byl prodloužen do 31. března, aby se usnadnilo zapojení ukrajinských studentů. Více informací

Předání medailí J. E. Purkyně a oslava 70. výročí časopisu Physiological Research (3.3. 2022)

V úterý 1. března obdrželi Josef Zicha a Jan Kopecký z rukou P. Mareše a B. Ošťádala Čestné oborové medaile Jana Evangelisty Purkyně za zásluhy v biomedicínských vědách. Toto ocenění uděluje AV ČR již od roku 1965 jako ocenění vynikajících výsledků vědecké práce v biologii, především v oborech biologicko-lékařských. J. Zicha v rámci předávání zrekapituloval uplynulých sedmdesát let časopisu Physiological Research, dvouměsíčníku vydávaného Fyziologickým ústavem v anglickém jazyce, který v letošním roce slaví 70. výročí svého založení.

Zapojte mozek do akce (nejen) během Týdne mozku! (24.2. 2022)

V rámci Týdne mozku 2022 připravilo FGÚ možnost vyzkoušet si vybrané psychologické testy, které jsou používané ke zjištění postižení paměti a prostorové orientace u pacientů s Alzheimerovou chorobou, epilepsií nebo schizofrenií. Testy byly vyvinuté vědci z oddělení Neurofyziologie paměti, kteří zkoumají příčiny vzniku poruch paměti a orientace a zabývají se vývojem nových diagnostických testů využitelných v klinické́ praxi.

 

František Vyskočil získal stříbrnou pamětní medaili Univerzity Karlovy (3.2. 2022)

Ve čtvrtek 27. ledna ocenila Vědecká rada Univerzity Karlovy pamětní medailí osm významných osobností, jejichž profesní život je spojen s univerzitou. Prof. RNDr. František Vyskočil, DrSc. (PřF UK) získal stříbrnou pamětní medaili za významné celoživotní dílo v oboru fyziologie a dlouholetou vědeckou a pedagogickou činnost na Univerzitě Karlově. 

František Vyskočil se už od studentských let věnuje výzkumu neurofyziologie a biofyziky buněčných membrán. Jeho objevy zásadním způsobem prohloubily poznatky o přenosu nervových vzruchů a celkovém fungování nervové soustavy živočichů, včetně lidského mozku. Jeho první výzkumnou práci, do níž se pustil ještě jako student Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy a která se zabývala nervosvalovým spojením, uveřejnil jeden z nejprestižnějších vědeckých časopisů Nature. Mezinárodní pozornost si František Vyskočil získal i objevem a popsáním mechanismu takzvaného nekvantového vylučování neuropřenašečů na synapsích savců. Celkem je autorem 310 vědeckýh prací. Profesor Vyskočil svůj profesní život spojil s Fyziologickým ústavem Akademie věd ČR a dodnes přednáší na Přírodovědecké fakultě UK. Též je oblíbeným pedagogem a popularizátorem vědy, za což získal i řadu ocenění. 

Den fyziologie a medicíny pro vysokoškoláky - 24.2.2022 (26.1. 2022)

Studujete vysokou školu přírodovědeckého nebo medicínského zaměření? Připravili jsme pro vás speciální den otevřených dveří s nabídkou zajímavých témat pro vaši bakalářskou či magisterskou práci i témata pro studium PhD. Vědci z FGÚ vás s nimi seznámí v dopoledním bloku (prezenční i online formou) a odpoledne budete mít možnost nahlédnout přímo do jejich laboratoří. Těšíme se na vás:)

Více informací a registrace

Načíst další