Knižní tipy: Týden mozku 2022

Ve dnech 14. až 22. března 2022 se koná 23. ročník festivalu Týden mozku, týden plný nejnovějších objevů a trendů ve výzkumu mozku a neurovědách, který je součástí Brain Awareness Week (BAW) – celosvětové kampaně na zvýšení povědomí veřejnosti o úspěších a přínosech v této oblasti. Týdenní program je plný přednášek, interaktivních expozic a workshopů, na kterých se dozvíte spoustu zajímavostí a zároveň procvičíte mysl i tělo.

K příležitosti této akce jsme připravili tematický výběr nejnovějších knih z našeho fondu. Získáte komplexní představu o tom, co se děje uvnitř vaší hlavy, jaké vědomé i nevědomé pochody v mozku probíhají, jak funguje paměť a zapomínání, jak náš mozek ovlivňují digitální média, spánek nebo stárnutí, kam mozek ukládá vzpomínky a proč nás mozek klame.

Výběr knih jsme vystavili u východu ze studovny, abyste si je mohli v klidu prohlédnout. Pokud Vás některá z nich zaujme, můžete si ji ve vteřině vypůjčit u samoobslužného výpůjčního kiosku, nebo vám ji vypůjčí knihovníci u výpůjčního pultu.

Více informací včetně programu naleznete na oficiální stránce festivalu.

string(461) "Publikace přináší koncentrovaný pohled na široké spektrum témat a otázek současného zkoumání mozku a mysli. Klíčové tematické okruhy se týkají nového poznání vztahu mozku a mysli, biologie chování, prožívání a vnímání podstaty sexuality a evolučních kořenů našich partnerských vztahů, mechanismu účinku psychoaktivních látek a problematiky duševních poruch, včetně současných názorů na příčiny jejich vzniku."

Jiří Horáček, Ladislav Kesner, Cyril Höschl, Filip Španiel a kol.

Mozek a jeho člověk, mysl a její nemoc

Publikace přináší koncentrovaný pohled na široké spektrum témat a otázek současného zkoumání mozku a mysli. Klíčové tematické okruhy se týkají nového poznání vztahu mozku a mysli, biologie chování, prožívání a vnímání podstaty sexuality a evolučních kořenů našich partnerských vztahů, mechanismu účinku psychoaktivních látek a problematiky duševních poruch, včetně současných názorů na příčiny jejich vzniku.

Nakladatel: Galén, 2016

string(687) "The authors explain that our brains are limited in their ability to pay attention. We don't really multitask but rather switch rapidly between tasks. Distractions and interruptions, often technology-related – referred to by the authors as “interference” – collide with our goal-setting abilities. Gazzaley and Rosen offer practical strategies, backed by science, to fight distraction. We can change our brains with meditation, video games, and physical exercise; we can change our behavior by planning our accessibility and recognizing our anxiety about being out of touch even briefly. They don't suggest that we give up our devices, but that we use them in a more balanced way."

Adam Gazzaley and Larry D. Rosen

The distracted mind: ancient brains in a high-tech world

The authors explain that our brains are limited in their ability to pay attention. We don't really multitask but rather switch rapidly between tasks. Distractions and interruptions, often technology-related – referred to by the authors as “interference” – collide with our goal-setting abilities. Gazzaley and Rosen offer practical strategies, backed by science, to fight distraction. We can change our brains with meditation, video games, and physical exercise; we can change our behavior by planning our accessibility and recognizing our anxiety about being out of touch even briefly. They don't suggest that we give up our devices, but that we use them in a more balanced way.

Nakladatel: London : MIT Press, 2016

string(691) "Principy, metody a cvičení pro využití a rozvoj paměti. V zaměstnání i v osobním životě neustále využíváme paměť. Co dělat, když pocítíme nějaký její nedostatek nebo dojde k výpadku? Kniha umožňuje každému poučit se o paměti a současně zhodnotit a zdokonalit své schopnosti. Čtenář si může otestovat svou paměť, seznámit se se svým intelektuálním profilem a osvojit si metody práce, které nejlépe odpovídají jeho založení. Přístupný, zábavný výklad s množstvím příkladů z běžného života, rozmanitá cvičení, testy, grafy i humorné ilustrace činí z této knihy praktického rádce pro zdokonalování vlastní osobnosti."

Sylvie Lairová

Trénink paměti: principy, metody a cvičení pro využití a rozvoj paměti

Principy, metody a cvičení pro využití a rozvoj paměti. V zaměstnání i v osobním životě neustále využíváme paměť. Co dělat, když pocítíme nějaký její nedostatek nebo dojde k výpadku? Kniha umožňuje každému poučit se o paměti a současně zhodnotit a zdokonalit své schopnosti. Čtenář si může otestovat svou paměť, seznámit se se svým intelektuálním profilem a osvojit si metody práce, které nejlépe odpovídají jeho založení. Přístupný, zábavný výklad s množstvím příkladů z běžného života, rozmanitá cvičení, testy, grafy i humorné ilustrace činí z této knihy praktického rádce pro zdokonalování vlastní osobnosti.

Nakladatel: Portál, 2015

string(575) "Čtenář v této publikaci najde stručný přehled nejčastějších metod, které lidský mozek zkoumají ve zdraví i v nemoci. Cílem je přístupně a čtivě představit možnosti soudobého vyšetření mozku, aby si čtenář udělal jasnou představu, ale přitom nebyl zahlcen technickými či medicínskými podrobnostmi. Po seznámení s principy stavby a funkce mozku následují kapitoly věnované konkrétním vyšetřovacím metodám – strukturálním (RTG, CT, MR apod.) i funkčním (EEG, PET, SPECT, fMR aj.), vše v propojení s psychologickou praxí."

Miroslav Orel, Roman Procházka a kol.

Vyšetření a výzkum mozku: pro psychology, pedagogy a další nelékařské obory

Čtenář v této publikaci najde stručný přehled nejčastějších metod, které lidský mozek zkoumají ve zdraví i v nemoci. Cílem je přístupně a čtivě představit možnosti soudobého vyšetření mozku, aby si čtenář udělal jasnou představu, ale přitom nebyl zahlcen technickými či medicínskými podrobnostmi. Po seznámení s principy stavby a funkce mozku následují kapitoly věnované konkrétním vyšetřovacím metodám – strukturálním (RTG, CT, MR apod.) i funkčním (EEG, PET, SPECT, fMR aj.), vše v propojení s psychologickou praxí.

Nakladatel: Grada, 2017

string(900) "Proč je potřeba kritické myšlení? A jak si s námi zahrává mozek? To jsou jen některé z aktuálních otázek, na které najdete odpovědi v této knize. V první části knihy odhalíte zákonitosti našeho chování a rozhodování. Zjistíte, proč naše přání tak často formují budoucnost, pochopíte, jak nás ovlivňuje naše vlastní iracionalita, proč podléháme skupinové hlouposti a jak snadno se dopouštíme myšlenkových chyb. Druhá část knihy se věnuje žhavé současnosti. Zaměřuje se na běžně užívané argumentační fauly a na odhalení manipulativních a propagandistických postupů v politice i médiích. Poznáte zákulisí mediálního průmyslu a výroby zpráv i techniky, jak námi média mohou manipulovat. A v neposlední řadě porozumíte tomu, jak odhalovat falešné zprávy, poznat pravdu od lži a nepodlehnout konspiračnímu myšlení."

Petr Nutil

Média, lži a příliš rychlý mozek: průvodce postpravdivým světem

Proč je potřeba kritické myšlení? A jak si s námi zahrává mozek? To jsou jen některé z aktuálních otázek, na které najdete odpovědi v této knize. V první části knihy odhalíte zákonitosti našeho chování a rozhodování. Zjistíte, proč naše přání tak často formují budoucnost, pochopíte, jak nás ovlivňuje naše vlastní iracionalita, proč podléháme skupinové hlouposti a jak snadno se dopouštíme myšlenkových chyb. Druhá část knihy se věnuje žhavé současnosti. Zaměřuje se na běžně užívané argumentační fauly a na odhalení manipulativních a propagandistických postupů v politice i médiích. Poznáte zákulisí mediálního průmyslu a výroby zpráv i techniky, jak námi média mohou manipulovat. A v neposlední řadě porozumíte tomu, jak odhalovat falešné zprávy, poznat pravdu od lži a nepodlehnout konspiračnímu myšlení.

Nakladatel: Grada, 2018

string(788) "Kahneman s kolegy analyzoval stovky studií týkajících se rozhodování a ve svém společném díle vás přesvědčí, že i když máme tendenci své mentální schopnosti přeceňovat, jsme jako lidé velmi omylní. I model nás samých činí přesnější úsudky než my! Což není naší chybou, spíše přirozeností kauzálního myšlení a složitostí světa, chybou by však bylo ignorovat protiopatření. V knize vám hvězdný tým autorů vysvětlí příčiny vzniku šumu, jeho kategorie, odliší jej od zkreslení, naučí měřit jeho vliv, ale především ukáže, jak s těmito zjištěními naložit v praxi. Tedy jaké kroky po auditu šumu v rámci šesti pravidel rozhodovací hygieny podniknout. Pro lepší, spravedlivější, méně zašuměný svět."

Daniel Kahneman, Olivier Sibony, Cass R. Sunstein

Šum: o chybách v lidském úsudku

Kahneman s kolegy analyzoval stovky studií týkajících se rozhodování a ve svém společném díle vás přesvědčí, že i když máme tendenci své mentální schopnosti přeceňovat, jsme jako lidé velmi omylní. I model nás samých činí přesnější úsudky než my! Což není naší chybou, spíše přirozeností kauzálního myšlení a složitostí světa, chybou by však bylo ignorovat protiopatření. V knize vám hvězdný tým autorů vysvětlí příčiny vzniku šumu, jeho kategorie, odliší jej od zkreslení, naučí měřit jeho vliv, ale především ukáže, jak s těmito zjištěními naložit v praxi. Tedy jaké kroky po auditu šumu v rámci šesti pravidel rozhodovací hygieny podniknout. Pro lepší, spravedlivější, méně zašuměný svět.

Nakladatel: Jan Melvil Publishing, 2021

string(827) "This book explores the interplay of memory stored in the brain (internal memory) and outside of the brain (external memory), providing a thorough interdisciplinary review of the current literature, including relevant theoretical frameworks from across a variety of disciplines in the sciences, arts, and humanities. It also presents the findings of a rich and novel empirical data set, based on a comprehensive survey on the shifting interplay of internal and external memory in the 21st century. Results reveal a growing symbiosis between the two forms of memory in our everyday lives. The book presents a new theoretical framework for understanding the interplay of internal and external memory, and their complementary strengths. It concludes with a guide to important dimensions, questions, and methods for future research."

Jason R. Finley, Farah Naaz, Francine W. Goh

Memory and Technology: how we use information in the brain and the world

This book explores the interplay of memory stored in the brain (internal memory) and outside of the brain (external memory), providing a thorough interdisciplinary review of the current literature, including relevant theoretical frameworks from across a variety of disciplines in the sciences, arts, and humanities. It also presents the findings of a rich and novel empirical data set, based on a comprehensive survey on the shifting interplay of internal and external memory in the 21st century. Results reveal a growing symbiosis between the two forms of memory in our everyday lives. The book presents a new theoretical framework for understanding the interplay of internal and external memory, and their complementary strengths. It concludes with a guide to important dimensions, questions, and methods for future research.

Nakladatel: Springer, 2018

string(1110) "Monografie je zaměřena na různorodé problémy dětské řeči, které jsou dány porušeným raným vývojem. Úvodní část popisuje anatomické a fyziologické aspekty a procesy, které se podílejí na vývoji nejen řeči a jazyka, ale i mozku. Nejsou opomenuta ani jazykovědná hlediska. Obecná část se věnuje klasifikaci, etiologii, diagnostice a terapii vývojových poruch řeči. Ve speciální části publikace jsou pak prezentovány všechny základní oblasti vývojových poruch řeči a jazyka: především vývojová dysfázie, ale i vývojová dysartrie, dyspraxie, dyslalie, pervazivní vývojové poruchy řeči, poruchy u postižení dalších důležitých oblastí CNS a oblasti otoorofaciální, včetně chromosomálních a vrozených metabolických vad. Význam monografie zvyšuje skutečnost, že poznatky a názory z vlastní dlouholeté klinické zkušenosti a výzkumu autorky jsou doplněny mezioborově a pohled na vývoj řeči a jeho poruchy je zpracován z hlediska dětské neurologie, klinické psychologie, klinické logopedie, foniatrie i dětské psychiatrie."

Olga Dlouhá a kol.

Poruchy vývoje řeči

Monografie je zaměřena na různorodé problémy dětské řeči, které jsou dány porušeným raným vývojem. Úvodní část popisuje anatomické a fyziologické aspekty a procesy, které se podílejí na vývoji nejen řeči a jazyka, ale i mozku. Nejsou opomenuta ani jazykovědná hlediska. Obecná část se věnuje klasifikaci, etiologii, diagnostice a terapii vývojových poruch řeči. Ve speciální části publikace jsou pak prezentovány všechny základní oblasti vývojových poruch řeči a jazyka: především vývojová dysfázie, ale i vývojová dysartrie, dyspraxie, dyslalie, pervazivní vývojové poruchy řeči, poruchy u postižení dalších důležitých oblastí CNS a oblasti otoorofaciální, včetně chromosomálních a vrozených metabolických vad. Význam monografie zvyšuje skutečnost, že poznatky a názory z vlastní dlouholeté klinické zkušenosti a výzkumu autorky jsou doplněny mezioborově a pohled na vývoj řeči a jeho poruchy je zpracován z hlediska dětské neurologie, klinické psychologie, klinické logopedie, foniatrie i dětské psychiatrie.

Nakladatel: Galén, 2017

string(239) "Balancing theory and application, Understanding Memory provides an engaging and comprehensive understanding of human memory with a focus on current models of memory systems and how these models are relevant to our everyday lives.  "

Carolyn Ensley

Understanding memory

Balancing theory and application, Understanding Memory provides an engaging and comprehensive understanding of human memory with a focus on current models of memory systems and how these models are relevant to our everyday lives.  

Nakladatel: Oxford University Press, 2020

string(613) "Kniha představuje ucelený přehled informací o základních strukturách centrálního nervového systému a jejich funkčního spojení. Text je členěn do 11 kapitol a je určen především pro studenty pregraduálního studia medicíny. Každá kapitola obsahuje textovou část, originální schématické obrázky a přehledné tabulky, které umožňují lépe se orientovat ve složité stavbě mozku a míchy člověka. Součástí textu jsou klinické poznámky, které vhodným způsobem zdůrazňují význam znalosti stavby centrálního nervstva pro lepší pochopení jeho funkce a jeho poruch."

Pavel Fiala, Jiří Valenta

Přehled anatomie centrálního nervového systému

Kniha představuje ucelený přehled informací o základních strukturách centrálního nervového systému a jejich funkčního spojení. Text je členěn do 11 kapitol a je určen především pro studenty pregraduálního studia medicíny. Každá kapitola obsahuje textovou část, originální schématické obrázky a přehledné tabulky, které umožňují lépe se orientovat ve složité stavbě mozku a míchy člověka. Součástí textu jsou klinické poznámky, které vhodným způsobem zdůrazňují význam znalosti stavby centrálního nervstva pro lepší pochopení jeho funkce a jeho poruch.

Nakladatel: Univerzita Karlova, nakladatelství Karolinum, 2020

string(396) "Brain Death provides a practical, comprehensive, clinical resource for practitioners seeing patients with acute catastrophic neurologic disorders evolving to brain death and all its ramifications. The clinical diagnosis of brain death has tremendous implications: its main purpose is to bring closure, but it often results in organ and tissue transplantation questions which need to be addressed."

Eelco F. M. Wijdicks

Brain death

Brain Death provides a practical, comprehensive, clinical resource for practitioners seeing patients with acute catastrophic neurologic disorders evolving to brain death and all its ramifications. The clinical diagnosis of brain death has tremendous implications: its main purpose is to bring closure, but it often results in organ and tissue transplantation questions which need to be addressed.

Nakladatel: Oxford University Press, 2017

string(693) "Publikace, která je určená neurologům, psychiatrům, geriatrům, psychologům, patologům a dalším zájemcům o problematiku neurodegenerativních onemocnění. V úvodní části jsou představeny obecné etiopatogenetické principy neurodegenerativních procesů. Pozornost je věnována obecným terapeutickým přístupům společným pro projevy demence a parkinsonismu i specifickým přístupům u jednotlivých nemocí. Jsou diskutovány neuropsychiatrické projevy demencí a možnosti jejich ovlivnění. Součástí knihy je i problematika právní a etická, zahrnující sdělování diagnózy, otázku řidičských průkazů, informované souhlasy i právní způsobilost."

Robert Rusina a Radoslav Matěj

Neurodegenerativní onemocnění

Publikace, která je určená neurologům, psychiatrům, geriatrům, psychologům, patologům a dalším zájemcům o problematiku neurodegenerativních onemocnění. V úvodní části jsou představeny obecné etiopatogenetické principy neurodegenerativních procesů. Pozornost je věnována obecným terapeutickým přístupům společným pro projevy demence a parkinsonismu i specifickým přístupům u jednotlivých nemocí. Jsou diskutovány neuropsychiatrické projevy demencí a možnosti jejich ovlivnění. Součástí knihy je i problematika právní a etická, zahrnující sdělování diagnózy, otázku řidičských průkazů, informované souhlasy i právní způsobilost.

Nakladatel: Mladá fronta, 2019

string(361) "Using the latest cutting-edge neuroscience, Gina Rippon unpacks the stereotypes that bombard us from our earliest moments and shows how these messages mould our ideas of ourselves and even shape our brains. Rigorous, timely and liberating, The Gendered Brain has huge repercussions for women and men, for parents and children, and for how we identify ourselves."

Gina Rippon

The gendered brain: the new neuroscience that shatters the myth of the female brain

Using the latest cutting-edge neuroscience, Gina Rippon unpacks the stereotypes that bombard us from our earliest moments and shows how these messages mould our ideas of ourselves and even shape our brains. Rigorous, timely and liberating, The Gendered Brain has huge repercussions for women and men, for parents and children, and for how we identify ourselves.

Nakladatel: The Bodley Head, 2019

string(461) "What if our ability to make decisions was more a matter of chance than a rational process? It has long been recognized that the mind decides, the body obeys. However, as the author of this book argues, in reality it might just be the opposite. The decision-making process is produced by cerebral matter. It is a random phenomenon that results from competing processes within a network whose architecture has changed little since the first vertebrates.  "

Thomas Boraud

How the brain makes decisions

What if our ability to make decisions was more a matter of chance than a rational process? It has long been recognized that the mind decides, the body obeys. However, as the author of this book argues, in reality it might just be the opposite. The decision-making process is produced by cerebral matter. It is a random phenomenon that results from competing processes within a network whose architecture has changed little since the first vertebrates.  

Nakladatel: Oxford University Press, 2020

string(446) "V knize Psychopat v mém mozku se prolíná autorovo zamyšlení nad neurologickým a genetickým základem a příčinami psychopatie s vyznáním popisujícím, co všechno se o sobě dozvěděl od svých kolegů a rodinných příslušníků, i zamyšlením nad tím, zda lze psychopaty změnit a čím mohou takoví lidé prospět světu. James H. Fallon je profesor v oboru neurověd působící 40 let na Kalifornské univerzitě."

James H. Fallon

Psychopat v mém mozku: neurovědcova cesta k odhalení jeho temného já

V knize Psychopat v mém mozku se prolíná autorovo zamyšlení nad neurologickým a genetickým základem a příčinami psychopatie s vyznáním popisujícím, co všechno se o sobě dozvěděl od svých kolegů a rodinných příslušníků, i zamyšlením nad tím, zda lze psychopaty změnit a čím mohou takoví lidé prospět světu. James H. Fallon je profesor v oboru neurověd působící 40 let na Kalifornské univerzitě.

Nakladatel: Portál, 2019

string(540) "Dlouho přehlížený, přitom tak významný – rytmus těla, který řídí vše. Seznamte se s tím, jak funguje, jak provázané jsou funkce našich orgánů a jak si nerespektováním našich vnitřních hodin můžeme škodit. Avšak stačí malé změny ve spánkových zvyklostech, stravovacích i pracovních návycích, učení, cvičení i osvětlení – a vaše zdraví se zlepší v mnoha ohledech. Přínos takových změn bude dokonce mnohem účinnější a dlouhodobější než jakákoliv medikace či speciální dieta."

Satchin Panda

Cirkadiánní kód: využijte přirozený rytmus svého těla pro zdraví, výkon a zhubnutí

Dlouho přehlížený, přitom tak významný – rytmus těla, který řídí vše. Seznamte se s tím, jak funguje, jak provázané jsou funkce našich orgánů a jak si nerespektováním našich vnitřních hodin můžeme škodit. Avšak stačí malé změny ve spánkových zvyklostech, stravovacích i pracovních návycích, učení, cvičení i osvětlení – a vaše zdraví se zlepší v mnoha ohledech. Přínos takových změn bude dokonce mnohem účinnější a dlouhodobější než jakákoliv medikace či speciální dieta.

Nakladatel: Jan Melvil Publishing, 2020

string(677) "Monografie uceleně mapuje problematiku poruch spánku i bdění a obsáhle informuje o pokroku ve fyziologii spánku a snění, vyšetřovacích metodách, etiologii a patogenezi, diagnostice a léčbě jednotlivých spánkových poruch. Publikace vychází po třinácti letech jako zcela přepracované vydání, doplněné o nejnovější poznatky a postupy, a ukazuje na dynamický rozvoj oboru spánkové medicíny. Je určena nejen pro úzce specializované zájemce o spánkovou problematiku, ale pro svůj interdisciplinární ráz a nové klasifikační pojetí je využitelná k postgraduálnímu vzdělávání lékařů všech specializací, ale také psychologů."

Soňa Nevšímalová a Karel Šonka

Poruchy spánku a bdění

Monografie uceleně mapuje problematiku poruch spánku i bdění a obsáhle informuje o pokroku ve fyziologii spánku a snění, vyšetřovacích metodách, etiologii a patogenezi, diagnostice a léčbě jednotlivých spánkových poruch. Publikace vychází po třinácti letech jako zcela přepracované vydání, doplněné o nejnovější poznatky a postupy, a ukazuje na dynamický rozvoj oboru spánkové medicíny. Je určena nejen pro úzce specializované zájemce o spánkovou problematiku, ale pro svůj interdisciplinární ráz a nové klasifikační pojetí je využitelná k postgraduálnímu vzdělávání lékařů všech specializací, ale také psychologů.

Nakladatel: Galén, 2020

string(598) "Odborná monografie se zabývá problematikou ucelené rehabilitace osob v seniorském věku s ohledem na kognitivní deficity způsobené procesem stárnutí a rozvojem patologických změn, především při Alzheimerově nemoci. Autorský kolektiv se zaměřil na vliv lékařských, psychologických, sociologických, edukačních a ergoterapeutických faktorů na průběh stárnutí, péči a kvalitu života lidí. Důraz je kladen na rozpracování přístupů k podpoře a rozvoji kognitivních funkcí seniorů a využití alternativních prvků v rámci terapie a rehabilitace.  "

Michal Vostrý a Jaroslav Veteška

Kognitivní rehabilitace seniorů: psychosociální a edukační souvislosti

Odborná monografie se zabývá problematikou ucelené rehabilitace osob v seniorském věku s ohledem na kognitivní deficity způsobené procesem stárnutí a rozvojem patologických změn, především při Alzheimerově nemoci. Autorský kolektiv se zaměřil na vliv lékařských, psychologických, sociologických, edukačních a ergoterapeutických faktorů na průběh stárnutí, péči a kvalitu života lidí. Důraz je kladen na rozpracování přístupů k podpoře a rozvoji kognitivních funkcí seniorů a využití alternativních prvků v rámci terapie a rehabilitace.  

Nakladatel: Grada, 2021

string(777) "Říká se, že stáří je přirozené a jeho následky neodvratitelné. Říká se, že poslední desetiletí života jsme odsouzeni trpět nemocemi. Kdo by chtěl žít do sta let, když nás čeká jen bolestné přežívání a žádná zábava? David Sinclair spolu s dalšími předními odborníky na dlouhověkost však toto paradigma mění, když dokazuje, že stárnutí je nemoc, kterou lze léčit. Věda dnes dokáže zbrzdit, zastavit i zvrátit stárnutí zvířat, klinické studie na lidech se chystají. Jejich cílem však není pouhé prodloužení života, ale také zachování zdraví a vitality. Seznamte se i vy s posledními výzkumy, s nově vyvíjenými způsoby léčby a s tím, jak tyto poznatky aplikovat již teď ve svém životě.  "

David A. Sinclair a Matthew D. Laplante

Konec stárnutí: proč stárneme a proč už nemusíme

Říká se, že stáří je přirozené a jeho následky neodvratitelné. Říká se, že poslední desetiletí života jsme odsouzeni trpět nemocemi. Kdo by chtěl žít do sta let, když nás čeká jen bolestné přežívání a žádná zábava? David Sinclair spolu s dalšími předními odborníky na dlouhověkost však toto paradigma mění, když dokazuje, že stárnutí je nemoc, kterou lze léčit. Věda dnes dokáže zbrzdit, zastavit i zvrátit stárnutí zvířat, klinické studie na lidech se chystají. Jejich cílem však není pouhé prodloužení života, ale také zachování zdraví a vitality. Seznamte se i vy s posledními výzkumy, s nově vyvíjenými způsoby léčby a s tím, jak tyto poznatky aplikovat již teď ve svém životě.  

Nakladatel: Jan Melvil Publishing, 2020

string(327) "Neuroložka a odbornice na proces čtení Maryanne Wolfová v knize shrnuje dosavadní vědecké poznání o vlivu digitálních médií na proces čtení a lidský mozek. Nová média nechápe jako ohrožení, nýbrž jako výzvu: už tu s námi jsou, takže se s nimi musíme naučit zacházet tak, aby nám dobře sloužila."

Maryanne Wolf

Čtenáři, vrať se: mozek a čtení v digitálním světě

Neuroložka a odbornice na proces čtení Maryanne Wolfová v knize shrnuje dosavadní vědecké poznání o vlivu digitálních médií na proces čtení a lidský mozek. Nová média nechápe jako ohrožení, nýbrž jako výzvu: už tu s námi jsou, takže se s nimi musíme naučit zacházet tak, aby nám dobře sloužila.

Nakladatel: Host, 2020