Nové knihy: březen 2022

Nové přírůstky v Knihovně AV ČR – březen 2022

Nové přírůstky řazené podle oborů.

Můžete využít náš formulář k napsání návrhu na zakoupení knihy do fondu Knihovny AV ČR.

 

Výběr z novinek ve fondu za měsíc březen 2022

Všechny vybrané knižní novinky jsou vystaveny ve studovně, kde je možné si je prohlédnout a případně ihned vypůjčit.

Elektronická podoba výběru z nových knih je dostupná v Digitální knihovně AV ČR (na vyhrazených počítačích ve studovně knihovny). Digitalizovanými knihami je možné listovat a případně si jejich části vytisknout.

string(769) "Publikace pojednává o nepodmíněném základním příjmu, který se stává stále více diskutovaným tématem jak mezi vědci, tak mezi občany a politiky, kteří je zastupují. Nepodmíněný základní příjem je finanční částka, která je všem občanům poskytována státem v pravidelných intervalech (obvykle měsíčně) bez naplnění jakýchkoli podmínek, tj. nehledě na to, zda občan má ještě jiný příjem ze mzdy či jiných zdrojů, nehledě na věk, pohlaví a gender, rodinné postavení nebo jiné charakteristiky. Poskytnutí základního příjmu by umožnilo naplnit základní potřeby občanů a uvolnit jejich tvůrčí potenciál pro jejich další činnosti, čímž by se mohla podstatně zvýšit jejich životní úroveň."

Marek Hrubec a kol.

Základní příjem ve světě: argumenty, experimenty, dějiny

Publikace pojednává o nepodmíněném základním příjmu, který se stává stále více diskutovaným tématem jak mezi vědci, tak mezi občany a politiky, kteří je zastupují. Nepodmíněný základní příjem je finanční částka, která je všem občanům poskytována státem v pravidelných intervalech (obvykle měsíčně) bez naplnění jakýchkoli podmínek, tj. nehledě na to, zda občan má ještě jiný příjem ze mzdy či jiných zdrojů, nehledě na věk, pohlaví a gender, rodinné postavení nebo jiné charakteristiky. Poskytnutí základního příjmu by umožnilo naplnit základní potřeby občanů a uvolnit jejich tvůrčí potenciál pro jejich další činnosti, čímž by se mohla podstatně zvýšit jejich životní úroveň.

Nakladatel: Epocha, 2021

string(712) "Tekutý život přispívá k rostoucí nerovnosti, nejistotě a nedůvěře. Současná, moderní společnost rezignovala na své sociální základy a stabilní, pevný řád transformovala do měkké a pružné formy v domnění, že tím dosáhne maximální otevřenosti. Taková společnost ale nedokáže trvale udržet tvar, přetéká z jedné polohy do druhé, její podoby jsou krátkodobé a cíle méně angažované. Člověk se může opírat jen o minimum jistot a stále méně spoléhat na solidaritu a odpovědnost jednotlivce. Sociolog Zygmunt Bauman, autor teorie o "tekutosti" současného světa, ve své knize Tekutý život navazuje na svou nejznámější publikaci Tekutá modernita."

Zygmunt Bauman

Tekutý život

Tekutý život přispívá k rostoucí nerovnosti, nejistotě a nedůvěře. Současná, moderní společnost rezignovala na své sociální základy a stabilní, pevný řád transformovala do měkké a pružné formy v domnění, že tím dosáhne maximální otevřenosti. Taková společnost ale nedokáže trvale udržet tvar, přetéká z jedné polohy do druhé, její podoby jsou krátkodobé a cíle méně angažované. Člověk se může opírat jen o minimum jistot a stále méně spoléhat na solidaritu a odpovědnost jednotlivce. Sociolog Zygmunt Bauman, autor teorie o "tekutosti" současného světa, ve své knize Tekutý život navazuje na svou nejznámější publikaci Tekutá modernita.

Nakladatel: Pulchra, 2021

string(1101) "Když váš život vypadá perfektně, ale stále vám něco chybí… Pokud vám jako malým říkali, že bolestivé emoce jsou známkou slabosti, nebo že pokud jste zranitelní, je to pro vás nebezpečné, možná jste si vytvořili život, který vypadá na první pohled perfektně. Působíte úspěšně, zapojujete se do veřejného dění, zdá se, že jste vždy ochotni pomáhat druhým. V čem je tedy problém? Jste plni sebekritičnosti a zahanbení, nedovolíte si dát najevo svůj strach, hněv, ztrátu nebo zármutek. Je vám jasné, že něco není v pořádku, ale nejste si jisti, co to je. Máte pocit, že jste v pasti a sami. Pokud je tomu tak, možná máte perfektně skrytou depresi. Tento průvodce pomůže rozpoznat perfekcionismus, identifikovat destruktivní myšlenkové scénáře, objevíte díky němu mocné strategie zvládání nepříjemných pocitů, a co je nejdůležitější, zjistíte, že když si řeknete o pomoc, nebude to známka slabosti, ale síly. Knihu uvítají terapeuti, lidé s perfekcionistickým zaměřením a lidé s depresí."

Margaret Robinson Rutherford

Perfektně skrytá deprese: smutek maskovaný perfekcionismem

Když váš život vypadá perfektně, ale stále vám něco chybí… Pokud vám jako malým říkali, že bolestivé emoce jsou známkou slabosti, nebo že pokud jste zranitelní, je to pro vás nebezpečné, možná jste si vytvořili život, který vypadá na první pohled perfektně. Působíte úspěšně, zapojujete se do veřejného dění, zdá se, že jste vždy ochotni pomáhat druhým. V čem je tedy problém? Jste plni sebekritičnosti a zahanbení, nedovolíte si dát najevo svůj strach, hněv, ztrátu nebo zármutek. Je vám jasné, že něco není v pořádku, ale nejste si jisti, co to je. Máte pocit, že jste v pasti a sami. Pokud je tomu tak, možná máte perfektně skrytou depresi. Tento průvodce pomůže rozpoznat perfekcionismus, identifikovat destruktivní myšlenkové scénáře, objevíte díky němu mocné strategie zvládání nepříjemných pocitů, a co je nejdůležitější, zjistíte, že když si řeknete o pomoc, nebude to známka slabosti, ale síly. Knihu uvítají terapeuti, lidé s perfekcionistickým zaměřením a lidé s depresí.

Nakladatel: Portál, 2022

string(330) "V knize naleznete stručná a jasná pravidla, jak psát rychle a srozumitelně. Ať už píšete zprávu pro nadřízeného, diplomovou práci, úřední sdělení, smlouvu nebo třeba obecní vyhlášku, pravidla přístupného psaní zaručí, že váš text bude čtivý, dobře čitelný a že ho budete mít rychle napsaný."

Jakub Šváb

Jak psát, aby se to dalo číst: příručka přístupného psaní

V knize naleznete stručná a jasná pravidla, jak psát rychle a srozumitelně. Ať už píšete zprávu pro nadřízeného, diplomovou práci, úřední sdělení, smlouvu nebo třeba obecní vyhlášku, pravidla přístupného psaní zaručí, že váš text bude čtivý, dobře čitelný a že ho budete mít rychle napsaný.

Nakladatel: Leges, 2021

string(441) "Autor píše o tajemstvích lidské vytrvalosti jako student sportovní vědy, sportovní fanoušek a dychtivý pozorovatel lidských výkonů – a také jako běžec zkoumající limity těla a mysli sám na sobě. Hutchinson jasně ukazuje, že jeho pojetí vytrvalosti platí pro většinu sportovních disciplín a že o tom, jak daleko můžeme dojít, nerozhodují svaly a plíce, ale mozek – takže se vždy můžeme posunout dál."

Alex Hutchinson

Vytrvalost: mysl, tělo a pozoruhodně pružné limity lidské výkonosti

Autor píše o tajemstvích lidské vytrvalosti jako student sportovní vědy, sportovní fanoušek a dychtivý pozorovatel lidských výkonů – a také jako běžec zkoumající limity těla a mysli sám na sobě. Hutchinson jasně ukazuje, že jeho pojetí vytrvalosti platí pro většinu sportovních disciplín a že o tom, jak daleko můžeme dojít, nerozhodují svaly a plíce, ale mozek – takže se vždy můžeme posunout dál.

Nakladatel: Mladá fronta, 2021

string(590) "Publikace se věnuje základním otázkám vzniku a vývoje mozku a psychiky, a to nejen z teoretického pohledu – zachycení vývojového a časového hlediska nese řadu praktických aspektů podstatných pro práci s dětmi, dospívajícími i dospělými. Autoři vycházejí z ověřených poznatků medicíny, neurovědních a dílčích psychologických disciplín a snaží se představit složité téma přehledně, srozumitelně a jasně. Pro co nejnázornější představu a větší srozumitelnost jsou nedílnou součástí textu přehledná schémata, tabulky a ilustrace."

Roman Procházka, Miroslav Orel

Vývojová neuropsychologie

Publikace se věnuje základním otázkám vzniku a vývoje mozku a psychiky, a to nejen z teoretického pohledu – zachycení vývojového a časového hlediska nese řadu praktických aspektů podstatných pro práci s dětmi, dospívajícími i dospělými. Autoři vycházejí z ověřených poznatků medicíny, neurovědních a dílčích psychologických disciplín a snaží se představit složité téma přehledně, srozumitelně a jasně. Pro co nejnázornější představu a větší srozumitelnost jsou nedílnou součástí textu přehledná schémata, tabulky a ilustrace.

Nakladatel: Grada, 2021

string(831) "Antropolog James Suzman v knize Práce pátrá po zdrojích a příčinách fenoménu politické, kulturní i osobní posedlosti prací. Odhaluje kořeny současného pojetí práce v ideologických sporech devatenáctého století, ale také v tehdejším chápání biologie. A na vlastních výzkumech i historických příkladech ukazuje, že žít a prospívat se dá i bez neustálého pracovního nasazení. Zvlášť když k tomu lidstvo má prostředky i motivaci. Automatizace ohrožuje světový trh práce. Je tedy nezbytné znovu promyslet ekonomický, psychologický, a dokonce i duchovní rozměr práce. Suzman zdůrazňuje, že to, co považujeme za „přirozené“, je často jen pochybným dědictvím průmyslových a zemědělských baronů. Fascinující čtení, které promění náš pohled na práci."

James Suzman

Práce: dějiny toho, jak trávíme čas

Antropolog James Suzman v knize Práce pátrá po zdrojích a příčinách fenoménu politické, kulturní i osobní posedlosti prací. Odhaluje kořeny současného pojetí práce v ideologických sporech devatenáctého století, ale také v tehdejším chápání biologie. A na vlastních výzkumech i historických příkladech ukazuje, že žít a prospívat se dá i bez neustálého pracovního nasazení. Zvlášť když k tomu lidstvo má prostředky i motivaci. Automatizace ohrožuje světový trh práce. Je tedy nezbytné znovu promyslet ekonomický, psychologický, a dokonce i duchovní rozměr práce. Suzman zdůrazňuje, že to, co považujeme za „přirozené“, je často jen pochybným dědictvím průmyslových a zemědělských baronů. Fascinující čtení, které promění náš pohled na práci.

Nakladatel: Host, 2021

string(881) "The EU has undergone a deep transformation in the last 25 years. The goals adopted by the EU at the international level in climate negotiations have led to the internal adoption of goals by the EU member states. The book examines the changes experienced by the European Union that have gone on in parallel to its leadership in climate negotiations since 1992 and analyses whether combating climate change has contributed to the transformation of European policies. The book takes an in-depth look at the greenhouse gases (GHG) emissions reduction goals adopted by European states, the leadership of the EU in climate negotiations, the creation of the Energy Union, the commitment to a model of sustainable development, the promotion of a circular economy and the enhancement of cities, as relevant actors in the reduction of emissions and boosting of sound environmental practices."

Xira Ruiz-Campillo

The transformation of the European Union: the impact of climate change in European policies

The EU has undergone a deep transformation in the last 25 years. The goals adopted by the EU at the international level in climate negotiations have led to the internal adoption of goals by the EU member states. The book examines the changes experienced by the European Union that have gone on in parallel to its leadership in climate negotiations since 1992 and analyses whether combating climate change has contributed to the transformation of European policies. The book takes an in-depth look at the greenhouse gases (GHG) emissions reduction goals adopted by European states, the leadership of the EU in climate negotiations, the creation of the Energy Union, the commitment to a model of sustainable development, the promotion of a circular economy and the enhancement of cities, as relevant actors in the reduction of emissions and boosting of sound environmental practices.

Nakladatel: World Scientific, 2020

string(787) "The Arctic: A Barometer of Global Climate Variability provides a comprehensive source of information on all aspects of the Arctic region. Through thorough research, first-hand accounts and case studies, the book details international arctic research initiatives and native environments, including flora and fauna. Sections explore the impact of climate change, the effect of the Arctic on climate change, the environmental issues facing the region and how it is adapting. It is also a must-read source of information for polar scientists, applicable PhD students, early researchers, environmental scholars, and anyone searching for information on any aspect of the Arctic region. Users will find a great resource that brings together all aspects of Arctic research into one concise book."

Neloy Khare, Rajni Khare

The arctic: a barometer of global climate variability

The Arctic: A Barometer of Global Climate Variability provides a comprehensive source of information on all aspects of the Arctic region. Through thorough research, first-hand accounts and case studies, the book details international arctic research initiatives and native environments, including flora and fauna. Sections explore the impact of climate change, the effect of the Arctic on climate change, the environmental issues facing the region and how it is adapting. It is also a must-read source of information for polar scientists, applicable PhD students, early researchers, environmental scholars, and anyone searching for information on any aspect of the Arctic region. Users will find a great resource that brings together all aspects of Arctic research into one concise book.

Nakladatel: Elsevier, 2021

string(430) "Laurie Bauer has expertly crafted a compendium of essential things for linguistics students to know – from the IPA chart to the Saussurean dichotomies, this book will be the constant companion of anyone undertaking studies of linguistics. Part reference work, part revision guide, and with tables providing summary information on some 300 languages, the book provides a new learning tool as a supplement to your usual textbooks."

Laurie Bauer

The linguistics student's handbook

Laurie Bauer has expertly crafted a compendium of essential things for linguistics students to know – from the IPA chart to the Saussurean dichotomies, this book will be the constant companion of anyone undertaking studies of linguistics. Part reference work, part revision guide, and with tables providing summary information on some 300 languages, the book provides a new learning tool as a supplement to your usual textbooks.

Nakladatel: Edinburgh University Press, 2021