Nové knihy: duben 2022

Nové přírůstky v Knihovně AV ČR – duben 2022

Nové přírůstky řazené podle oborů.

Můžete využít náš formulář k napsání návrhu na zakoupení knihy do fondu Knihovny AV ČR.

 

Výběr z novinek ve fondu za měsíc duben 2022

Všechny vybrané knižní novinky jsou vystaveny ve studovně, kde je možné si je prohlédnout a případně ihned vypůjčit.

Elektronická podoba výběru z nových knih je dostupná v Digitální knihovně AV ČR (na vyhrazených počítačích ve studovně knihovny). Digitalizovanými knihami je možné listovat a případně si jejich části vytisknout.

string(977) "Jsou tři témata, o nichž se až posedle diskutuje: gender, práva zvířat a eutanazie. V akademickém světě se těmito otázkami zabývají tři politicky korektní disciplíny: gender studies, animal studies a bioetika. Když si čteme texty zakladatelů těchto disciplín Johna Moneyho, Judith Butlerové, Petera Singera, Donny Harawayové a několika dalších, zjišťujeme, že jako vedlejší produkt prezentovaných dobrých záměrů tu prosvítají absurdní, ne-li naprosto zavrženíhodné důsledky. Pokud pohlaví nesouvisí s pohlavními orgány, proč ho každé ráno neměnit? Pokud je tělo podřízeno našemu úsudku, proč ho nepředělávat donekonečna? Pokud není rozdíl mezi člověkem a zvířetem, proč neprovádět vědecké pokusy místo na zvířatech? Autor přečetl tisíce stran těchto teoretiků, rozebral jejich myšlenky, poukázal na rozpory v nich i na osobní vývoj autorů; analyzuje, zdůrazňuje, namítá, dekonstruuje."

Jean-François Braunstein

Filosofie, která přišla o rozum: gender, zvíře, smrt

Jsou tři témata, o nichž se až posedle diskutuje: gender, práva zvířat a eutanazie. V akademickém světě se těmito otázkami zabývají tři politicky korektní disciplíny: gender studies, animal studies a bioetika. Když si čteme texty zakladatelů těchto disciplín Johna Moneyho, Judith Butlerové, Petera Singera, Donny Harawayové a několika dalších, zjišťujeme, že jako vedlejší produkt prezentovaných dobrých záměrů tu prosvítají absurdní, ne-li naprosto zavrženíhodné důsledky. Pokud pohlaví nesouvisí s pohlavními orgány, proč ho každé ráno neměnit? Pokud je tělo podřízeno našemu úsudku, proč ho nepředělávat donekonečna? Pokud není rozdíl mezi člověkem a zvířetem, proč neprovádět vědecké pokusy místo na zvířatech? Autor přečetl tisíce stran těchto teoretiků, rozebral jejich myšlenky, poukázal na rozpory v nich i na osobní vývoj autorů; analyzuje, zdůrazňuje, namítá, dekonstruuje.

Nakladatel: Centrum pro studium demokracie a kultury, 2021

string(954) "Autor vyvrací běžné mýty o stárnutí a přesvědčí vás, že osud mozku více než geny ovlivňuje životní styl. A protože na svá budoucí onemocnění si zakládáme desítky let před jejich prvními projevy, je zásadní zahrnout péči o mozek do svých každodenních návyků již v mládí. Kniha postupně srozumitelně vysvětluje nejen základní anatomii a fascinující schopnosti mozku, ale i možné projevy patologií. Zkoumá, zda existuje nejlepší dieta nebo cvičební režim pro mozek, a vysvětlí, zda je zdravější hrát videohry, nebo více pečovat o vztahy. Ukáže, co se můžeme naučit od „supermozků“, kterým se blíží devadesát a nejeví známky zpomalení – a zda jsou léky, doplňky stravy a vitamíny skutečně přínosem. Závěr knihy se věnuje nemocným Alzheimerovou chorobou, s konkrétními návody pro různé fáze onemocnění jak pro pacienty, tak pro jejich pečovatele a rodiny."

Sanjay Gupta a Kristin Loberg

Bystřejší mozek: jak zlepšit jeho výkon v každém věku

Autor vyvrací běžné mýty o stárnutí a přesvědčí vás, že osud mozku více než geny ovlivňuje životní styl. A protože na svá budoucí onemocnění si zakládáme desítky let před jejich prvními projevy, je zásadní zahrnout péči o mozek do svých každodenních návyků již v mládí. Kniha postupně srozumitelně vysvětluje nejen základní anatomii a fascinující schopnosti mozku, ale i možné projevy patologií. Zkoumá, zda existuje nejlepší dieta nebo cvičební režim pro mozek, a vysvětlí, zda je zdravější hrát videohry, nebo více pečovat o vztahy. Ukáže, co se můžeme naučit od „supermozků“, kterým se blíží devadesát a nejeví známky zpomalení – a zda jsou léky, doplňky stravy a vitamíny skutečně přínosem. Závěr knihy se věnuje nemocným Alzheimerovou chorobou, s konkrétními návody pro různé fáze onemocnění jak pro pacienty, tak pro jejich pečovatele a rodiny.

Nakladatel: Jan Melvil Publishing, 2022

string(526) "Mezigenerační vztahy, tajemství v rodině, syndrom výročí, přenos traumatu – to vše jsou způsoby, jimiž do našich životů zasahují nevyřešené konflikty a traumata našich předků. Toto působení je často nevědomé a proto se jen těžko dobíráme poznání, že to, s čím ve svých životech zápolíme, se táhne naší rodinou po generace. Přerušit bludný kruh v rodině může pomoci terapie využívající metody sociogenogramu, ve kterém jedinec zmapuje linii potíží napříč generacemi."

Anne Ancelin Schützenberger

Bolest mých předků mě provází: transgenerační přenos v terapii

Mezigenerační vztahy, tajemství v rodině, syndrom výročí, přenos traumatu – to vše jsou způsoby, jimiž do našich životů zasahují nevyřešené konflikty a traumata našich předků. Toto působení je často nevědomé a proto se jen těžko dobíráme poznání, že to, s čím ve svých životech zápolíme, se táhne naší rodinou po generace. Přerušit bludný kruh v rodině může pomoci terapie využívající metody sociogenogramu, ve kterém jedinec zmapuje linii potíží napříč generacemi.

Nakladatel: Portál, 2021

string(736) "Battling an overfilled inbox? Your ever-lengthening to-do lists? Struggling against distraction? What if you tried to stop doing everything, so you could finally get round to what counts? If you live to 80, you'll have barely more than four thousand weeks on earth. How will you decide how to spend them? Rejecting the futile modern obsession with 'getting everything done,' Four Thousand Weeks introduces readers to tools for constructing a meaningful life by embracing rather than denying their limitations. Drawing on the insights of both ancient and contemporary philosophers, psychologists, and spiritual teachers, Oliver Burkeman sets out to realign our relationship with time – and in doing so, to liberate us from its tyranny."

Oliver Burkeman

Four thousand weeks: time and how to use it

Battling an overfilled inbox? Your ever-lengthening to-do lists? Struggling against distraction? What if you tried to stop doing everything, so you could finally get round to what counts? If you live to 80, you'll have barely more than four thousand weeks on earth. How will you decide how to spend them? Rejecting the futile modern obsession with 'getting everything done,' Four Thousand Weeks introduces readers to tools for constructing a meaningful life by embracing rather than denying their limitations. Drawing on the insights of both ancient and contemporary philosophers, psychologists, and spiritual teachers, Oliver Burkeman sets out to realign our relationship with time – and in doing so, to liberate us from its tyranny.

Nakladatel: The Bodley Head, 2021

string(1012) "Události posledních měsíců obrátily na hlavu mnohé z toho, co víme, pocit dezorientace však není namístě. Společenské otřesy nám totiž také nabízí nové pohledy na svět kolem nás. Kniha tyto perspektivy otevírá a ukazuje, jak je můžeme využít pro pochopení současné české společnosti. Vychází ze sociologických průzkumů, historických studií i filozofie a nebojí se klást si zdánlivě banální otázky a hledat na ně odpovědi na nečekaných místech. Proč má tolik Čechů vlastní bazén? Proč všichni toužíme po tom, být sami sebou? Proč si ještě pořád vyprávíme vtipy o frontách na banány? A proč se nedokážeme dohodnout na základních faktech o pandemii COVID-19? V Neznámé společnosti se čtenář stane cizincem ve vlastní zemi. Skutečnosti, které doposud dávaly smysl a působily nesporně, se najednou začnou zdát podezřelé – a naopak, zdánlivé historické nahodilosti a anomálie náhle začínají dávat smysl."

Pavel Pospěch

Neznámá společnost: pohledy na současné Česko

Události posledních měsíců obrátily na hlavu mnohé z toho, co víme, pocit dezorientace však není namístě. Společenské otřesy nám totiž také nabízí nové pohledy na svět kolem nás. Kniha tyto perspektivy otevírá a ukazuje, jak je můžeme využít pro pochopení současné české společnosti. Vychází ze sociologických průzkumů, historických studií i filozofie a nebojí se klást si zdánlivě banální otázky a hledat na ně odpovědi na nečekaných místech. Proč má tolik Čechů vlastní bazén? Proč všichni toužíme po tom, být sami sebou? Proč si ještě pořád vyprávíme vtipy o frontách na banány? A proč se nedokážeme dohodnout na základních faktech o pandemii COVID-19? V Neznámé společnosti se čtenář stane cizincem ve vlastní zemi. Skutečnosti, které doposud dávaly smysl a působily nesporně, se najednou začnou zdát podezřelé – a naopak, zdánlivé historické nahodilosti a anomálie náhle začínají dávat smysl.

Nakladatel: Host, 2021

string(1154) "Klimatická krize je tady a je reálná. Hory vědeckých dat a důkazů prostě nejde ignorovat. A přece se nám to daří. Na vině je však vedle obvyklých podezřelých (politiky, fosilní lobby nebo médií) i někdo další: naše vlastní mysl. Hledání odpovědi na trpkou otázku současnosti – proč navzdory kupícím se faktům o globálním oteplování vlastně nic moc nepodnikáme – proto klimatického experta George Marshalla vedlo do ordinací psychologů, vědeckých laboratoří, aktivistických štábů či politických kanceláří. Ať už se však jedná o vystrašené klimatology, konzervativní aktivisty popírající klimatickou krizi, nebo cynické politiky, Marshall nepátrá po příčinách jejich sporů a rozdílných názorů, ale naopak sleduje to společné – lidskou psychologickou a kognitivní výbavu. Jsou to totiž obranné mechanismy v našich hlavách, které reagují na alarmující podněty zvenčí, a zapříčiňují tak zdánlivě neřešitelné spory i lhostejnost. Teprve až pochopíme, jak a co nás děsí, můžeme pokročit k řešení skutečných hrozeb."

George Marshall

Ani na to nemyslete: proč náš mozek ignoruje změnu klimatu

Klimatická krize je tady a je reálná. Hory vědeckých dat a důkazů prostě nejde ignorovat. A přece se nám to daří. Na vině je však vedle obvyklých podezřelých (politiky, fosilní lobby nebo médií) i někdo další: naše vlastní mysl. Hledání odpovědi na trpkou otázku současnosti – proč navzdory kupícím se faktům o globálním oteplování vlastně nic moc nepodnikáme – proto klimatického experta George Marshalla vedlo do ordinací psychologů, vědeckých laboratoří, aktivistických štábů či politických kanceláří. Ať už se však jedná o vystrašené klimatology, konzervativní aktivisty popírající klimatickou krizi, nebo cynické politiky, Marshall nepátrá po příčinách jejich sporů a rozdílných názorů, ale naopak sleduje to společné – lidskou psychologickou a kognitivní výbavu. Jsou to totiž obranné mechanismy v našich hlavách, které reagují na alarmující podněty zvenčí, a zapříčiňují tak zdánlivě neřešitelné spory i lhostejnost. Teprve až pochopíme, jak a co nás děsí, můžeme pokročit k řešení skutečných hrozeb.

Nakladatel: Host, 2022

string(499) "This book presents the first conceptual framework for broadening meaning and heterogeneity of interdisciplinarity. Examines inter- and trans-disciplinary boundary work across sectors of the academy, government, industry, and communities in the North and South. Includes updated authoritative definitions, strategies, models, and resources for a wide audience of scholars, educators, students, administrators, and members of professional organizations, policy bodies, funding agencies, and libraries."

Julie Thompson Klein

Beyond interdisciplinarity: boundary work, communication, and collaboration

This book presents the first conceptual framework for broadening meaning and heterogeneity of interdisciplinarity. Examines inter- and trans-disciplinary boundary work across sectors of the academy, government, industry, and communities in the North and South. Includes updated authoritative definitions, strategies, models, and resources for a wide audience of scholars, educators, students, administrators, and members of professional organizations, policy bodies, funding agencies, and libraries.

Nakladatel: Oxford University Press, 2021

string(692) "Schopnost chodit vzpřímeně na dvou nohách je jednou z hlavních vlastností, která nás odlišuje jako člověka, a přesto důvody jejího vývoje zůstávají mezi vědci tajemstvím. Navíc má chůze zásadní vliv na naše zdraví. Kniha zkoumá záhadu evoluce chůze tím, že popisuje složité mechanismy, které nám umožňují efektivní chůzi po dvou nohách. Pohlíží na celé tělo jako na propojenou jednotku a vysvětluje, jak můžeme znovu dosáhnout plynulosti v tomto komplexním a složitém typu pohybu. Autor v knize představuje vhodný model pro porozumění složitosti pohybu a zároveň získává hlubší vhled do fyziologie a mechaniky procesu chůze."

James Earls

Zrozeni k chůzi: proč a jak chodíme po dvou

Schopnost chodit vzpřímeně na dvou nohách je jednou z hlavních vlastností, která nás odlišuje jako člověka, a přesto důvody jejího vývoje zůstávají mezi vědci tajemstvím. Navíc má chůze zásadní vliv na naše zdraví. Kniha zkoumá záhadu evoluce chůze tím, že popisuje složité mechanismy, které nám umožňují efektivní chůzi po dvou nohách. Pohlíží na celé tělo jako na propojenou jednotku a vysvětluje, jak můžeme znovu dosáhnout plynulosti v tomto komplexním a složitém typu pohybu. Autor v knize představuje vhodný model pro porozumění složitosti pohybu a zároveň získává hlubší vhled do fyziologie a mechaniky procesu chůze.

Nakladatel: Grada Publishing, 2021

string(1201) "Kniha přináší příběh významné osobnosti pražského kulturního života 19. století. Vlastním jménem Ferdinand František Fingerhut byl synem Anny Fingerhutové, známé podnikatelky a mecenášky, a starším bratrem Vojty Náprstka, který se proslavil jako zakladatel Českého průmyslového muzea. Několik let získával praktické zkušenosti v zahraničí, v roce 1848 se zapojil do studentského revolučního hnutí. Po porážce revoluce a emigraci mladšího bratra Vojty do Severní Ameriky pomáhal matce s vedením podniku, od roku 1860 byl majitelem Černého pivovaru na Karlově náměstí. Po nevydařeném manželství pivovar prodal a až do posledních dní zůstal věrný českému divadlu, kvalitní hudbě, dobrému jídlu i vlastenecké společnosti. Podporoval řadu malířů, hudebníků nebo herců. Od roku 1882 začal pořádat Domácí hudební a deklamatorní zábavy, kterých se účastnily nejen přední osobnosti české kultury a politiky, ale také proslulí hudební skladatelé, hudebníci, zpěvačky a herečky. K častým hostům patřili např. Antonín Dvořák nebo Karel Bendl, kteří začali k Ferdinandovi chodit na pravidelné obědy."

Milena Secká a Jan Šejbl

Ferdinand Pravoslav Náprstek: labužník života

Kniha přináší příběh významné osobnosti pražského kulturního života 19. století. Vlastním jménem Ferdinand František Fingerhut byl synem Anny Fingerhutové, známé podnikatelky a mecenášky, a starším bratrem Vojty Náprstka, který se proslavil jako zakladatel Českého průmyslového muzea. Několik let získával praktické zkušenosti v zahraničí, v roce 1848 se zapojil do studentského revolučního hnutí. Po porážce revoluce a emigraci mladšího bratra Vojty do Severní Ameriky pomáhal matce s vedením podniku, od roku 1860 byl majitelem Černého pivovaru na Karlově náměstí. Po nevydařeném manželství pivovar prodal a až do posledních dní zůstal věrný českému divadlu, kvalitní hudbě, dobrému jídlu i vlastenecké společnosti. Podporoval řadu malířů, hudebníků nebo herců. Od roku 1882 začal pořádat Domácí hudební a deklamatorní zábavy, kterých se účastnily nejen přední osobnosti české kultury a politiky, ale také proslulí hudební skladatelé, hudebníci, zpěvačky a herečky. K častým hostům patřili např. Antonín Dvořák nebo Karel Bendl, kteří začali k Ferdinandovi chodit na pravidelné obědy.

Nakladatel: Národní muzeum, 2021

string(877) "Publikace představuje postupný rozvoj cirkulární ekonomie jako reakci na prosazování cirkulární ekonomiky v reálném světě a také jako reakci na společenskou poptávku, resp. společenské paradigma, promítnuté do politických rozhodnutí. Mapuje základní vztahy mezi tradiční ekonomií a jejími východisky a mezi cirkulární ekonomií a postuláty, ze kterých vychází. Předkládá řadu otázek, které bude brzy potřeba řešit. Jsou mezi nimi například přijatelné meze regulací, přijatelné meze podpory cirkulárních výrobních řetězců, přirozené prameny růstu cirkulární ekonomiky a řada dalších. Publikace také upozorňuje na novou složitost vztahů mezi politikou a ekonomií, jak vyplývá ze specifického postavení cirkulární ekonomie jako teoretického ekonomického naplnění nových společenských požadavků."

Eva Kislingerová a kol.

Cirkulární ekonomie a ekonomika: společenské paradigma, postavení, budoucnost a praktické souvislosti

Publikace představuje postupný rozvoj cirkulární ekonomie jako reakci na prosazování cirkulární ekonomiky v reálném světě a také jako reakci na společenskou poptávku, resp. společenské paradigma, promítnuté do politických rozhodnutí. Mapuje základní vztahy mezi tradiční ekonomií a jejími východisky a mezi cirkulární ekonomií a postuláty, ze kterých vychází. Předkládá řadu otázek, které bude brzy potřeba řešit. Jsou mezi nimi například přijatelné meze regulací, přijatelné meze podpory cirkulárních výrobních řetězců, přirozené prameny růstu cirkulární ekonomiky a řada dalších. Publikace také upozorňuje na novou složitost vztahů mezi politikou a ekonomií, jak vyplývá ze specifického postavení cirkulární ekonomie jako teoretického ekonomického naplnění nových společenských požadavků.

Nakladatel: Grada Publishing, 2021