Intranet Areál web

Pro média

Vědci popsali vzájemné působení důležitých proteinů, které jsou klíčové pro stárnutí buněk (27.4. 2022)

Stres spouští v těle celou kaskádu dění. Na buněčné úrovni na něj reaguje také tzv. transkripční faktor p53, který brání tomu, aby se vlivem stresu staly z normálních buněk buňky nádorové. Významnou roli hraje i další transkripční faktor FOXO4. Za stresových podmínek pak tyto proteiny interagují a společně zvyšují produkci proteinu p21, čímž způsobují přechod buněk do tzv. senescentního neboli stárnoucího stavu. Hromadění takových buněk přispívá ke stárnutí organismu. 

Tisková zpráva

8. únor - Mezinárodní den epilepsie (5.2. 2021)

Téměř 400 000 Čechů zažilo za život epileptický záchvat, 80 000 lidí v ČR žije s aktivní epilepsií. Kvůli obavám ze záchvatu se pacienti často omezují ve svých volnočasových aktivitách, a to včetně sportu. Právě sport ale průběh epilepsie, nejčastějšího chronického onemocnění mozku, prokazatelně zlepšuje. I na to má upozornit Mezinárodní den epilepsie, který se slaví 8. února.

Tisková zpráva

Evropské výzkumné konsorcium LipiDiDiet prokázalo prospěšné účinky podávání multinutričního nápoje u pacientů s počínající Alzheimerovou nemocí (18.11. 2020)

Mezinárodní výzkumný tým LipiDiDiet, jehož součástí jsou i vědci z oddělení Neurochemie Fyziologického ústavu AV ČR, prokázal v klinické studii, že dlouhodobé podávání multinutričního nápoje Fortasyn Connect významně zlepšuje poznávání, paměť, atrofii mozku a další projevy související s počínajícími stadii Alzheimerovy choroby (AD).

Tisková zpráva

Šťáva z červené řepy může pomoci zabránit vzniku hypertenze při zvýšeném příjmu soli (17.4. 2019)

Epidemiologické studie ukazují, že zvýšený výskyt vysokého krevního tlaku je z velké části spojen s vyšším příjmem soli v potravě. Vědci z Fyziologického ústavu AV ČR, Kalifornské univerzity v San Francisku a Michiganské státní univerzity zjistili, že při současném podání roztoku soli a malého množství dusičnanu sodného nebo šťávy z červené řepy nedochází u potkanů ke zvyšování krevního tlaku.

Tisková zpráva

Fyziologický ústav AV ČR získal ocenění HR Excellence in Research Award (15.3. 2019)

Fyziologický ústav AV ČR se zařadil do úzké skupiny pracovišť, kterým se podařilo získat prestižní evropské ocenění HR Excellence in Research Award.

Ocenění uděluje Evropská komise těm výzkumným a univerzitním pracovištím, která se výrazně zasazují o zlepšování strategie v oblasti lidských zdrojů, v souladu s principy Evropské charty pro výzkumné pracovníky a Kodexem chování pro přijímání výzkumných pracovníků.

Tisková zpráva

Logo HR Award

Načíst další