Šumné droždí
Když rozmícháte droždí ve vodě s cukrem, začnou se po nějaké době uvolňovat bublinky plynu. Co to je za plyn, proč vzniká a jak rychle ho kvasinky obsažené v droždí vyrábějí?
Kvasinky z pekařského droždí odbourávají některé cukry na plynný oxid uhličitý (CO2) a alkohol (etanol). Tomuto pochodu se říká alkoholové kvašení. Lidé ho už od pradávna využívají pro výrobu různých potravin a nápojů.
Pečivo z kynutého těsta je měkké a nadýchané právě díky bublinkám oxidu uhličitého, které kvasinky vytvářejí během kynutí. U piva, vína a jiných alkoholických nápojů je zase důležitý druhý produkt kvašení, tedy etanol.
Bublinky CO2, které se uvolňují při kvašení, můžete pozorovat na vlastní oči. Když ale chcete přesně vědět, kolik oxidu uhličitého dokážou kvasinky vyrobit, potřebujete měřicí aparaturu.
Naštěstí si ji můžete snadno vyrobit i v domácích podmínkách. Takže vzhůru do dílny a do kuchyně!
Vhodné pro: mladší a starší školní děti. Pouze s asistencí dospělých!
Obtížnost: nízká
Náklady: nízké, zhruba do 100 Kč
Návod na pokus si můžete stáhnout jako soubor ve formátu DOC nebo PDF.
S touto aparaturou jsme pokus předváděli na ústavních dnech otevřených dveří v roce 2019. V „kuchyňské“ úpravě se obejdete i bez skleněných baněk a odměrných válců. Foto Jan Kolář.