Nové knihy: květen 2022

Nové přírůstky v Knihovně AV ČR – květen 2022

Nové přírůstky řazené podle oborů.

Můžete využít náš formulář k napsání návrhu na zakoupení knihy do fondu Knihovny AV ČR.

 

Výběr z novinek ve fondu za měsíc květen 2022

Všechny vybrané knižní novinky jsou vystaveny ve studovně, kde je možné si je prohlédnout a případně ihned vypůjčit.

Elektronická podoba výběru z nových knih je dostupná v Digitální knihovně AV ČR (na vyhrazených počítačích ve studovně knihovny). Digitalizovanými knihami je možné listovat a případně si jejich části vytisknout.

string(317) "Studie se týká obecných, pozitivních a negativních estetických soudů o vlastnostech a hodnotách uměleckého díla. Kritéria pro identifikaci kýče a podmínky pro aplikaci pojmu kýč a jeho projevu v uměleckých žánrech (fotografii, literatuře, hudbě, architektuře, moderním umění a suvenýrech)."

Tomáš Kulka

Umění a kýč

Studie se týká obecných, pozitivních a negativních estetických soudů o vlastnostech a hodnotách uměleckého díla. Kritéria pro identifikaci kýče a podmínky pro aplikaci pojmu kýč a jeho projevu v uměleckých žánrech (fotografii, literatuře, hudbě, architektuře, moderním umění a suvenýrech).

Nakladatel: Leda, 2022

string(613) "Všudypřítomný jazyk hodnocení a bodování zásadně změnil naše vnímání hodnoty a statusu. Vzestup kvantifikace vytvořil a posílil sociální hierarchie a kvalitativní rozdíly proměnil v kvantitativní nerovnosti. Ačkoli původním záměrem mohlo být budování důvěry a transparentnosti, Steffen Mau ukazuje, jak se metriky ve skutečnosti staly formou sociálního podmiňování. Tato aktuální analýza vlivu kvantifikace zaujme studenty a vědce napříč společenskými vědami, stejně jako každého, koho zajímá kult čísel a jeho dopad na naše životy a dnešní společnost."

Steffen Mau

Metrická společnost: o kvantifikaci sociálna

Všudypřítomný jazyk hodnocení a bodování zásadně změnil naše vnímání hodnoty a statusu. Vzestup kvantifikace vytvořil a posílil sociální hierarchie a kvalitativní rozdíly proměnil v kvantitativní nerovnosti. Ačkoli původním záměrem mohlo být budování důvěry a transparentnosti, Steffen Mau ukazuje, jak se metriky ve skutečnosti staly formou sociálního podmiňování. Tato aktuální analýza vlivu kvantifikace zaujme studenty a vědce napříč společenskými vědami, stejně jako každého, koho zajímá kult čísel a jeho dopad na naše životy a dnešní společnost.

Nakladatel: Karolinum, 2022

string(535) "Autor pátrá po dokonalé rovnici, která by pomohla odhalit nejhlubší tajemství našeho světa a odpovědět na otázky týkající se celého vesmíru. Líčí hledání finální teorie i všechny peripetie jedné z nejpodivuhodnějších kapitol v dějinách fyziky. A vysvětluje, proč se kolem této „božské rovnice“ vedou ostré spory. Poutavě a srozumitelně vykládá složitá vědecká témata, proto se jeho práce pravidelně řadí mezi nejoceňovanější odborné a populárně-naučné knihy současnosti."

Michio Kaku

Božská rovnice: hledání teorie všeho

Autor pátrá po dokonalé rovnici, která by pomohla odhalit nejhlubší tajemství našeho světa a odpovědět na otázky týkající se celého vesmíru. Líčí hledání finální teorie i všechny peripetie jedné z nejpodivuhodnějších kapitol v dějinách fyziky. A vysvětluje, proč se kolem této „božské rovnice“ vedou ostré spory. Poutavě a srozumitelně vykládá složitá vědecká témata, proto se jeho práce pravidelně řadí mezi nejoceňovanější odborné a populárně-naučné knihy současnosti.

Nakladatel: Prostor, 2022

string(424) "Sociolog Daniel Prokop v knize Slepé skvrny pohlíží na problémy a výzvy současného Česka i světa. Neřešená chudoba a exekuce, nerovné vzdělávání a omezené životní šance, nárůst populismu a neschopnost na něj reagovat, mýty o veřejném mínění zastiňující realitu – to vše souvisí s klesající důvěrou Čechů v demokracii a s její životaschopností ve stále složitější realitě."

Daniel Prokop

Slepé skvrny: o chudobě, vzdělávání, populismu a dalších výzvách české společnosti

Sociolog Daniel Prokop v knize Slepé skvrny pohlíží na problémy a výzvy současného Česka i světa. Neřešená chudoba a exekuce, nerovné vzdělávání a omezené životní šance, nárůst populismu a neschopnost na něj reagovat, mýty o veřejném mínění zastiňující realitu – to vše souvisí s klesající důvěrou Čechů v demokracii a s její životaschopností ve stále složitější realitě.

Nakladatel: Host, 2022

string(924) "On the surface, pain seems like a fairly straightforward experience, but it’s actually sophisticated and complex, and culturally, our relationship with it has changed over millennia, and not for the better. Through in-depth interviews, investigation into the historical record and original research this book will challenge the notion that all pain is bad and harmful. The authors argue that understanding how pain works, how we think and talk about it, how we treat it, how it is expressed and what it means, can provide the foundation to build a healthier relationship with it. They explore pain within a framework that encompasses the suffering, the survivors, and the ‘extremists’ on the edges of society using pain for pleasure. Ouch! dismantles the ideas that we all have about pain, and uncovers a truth that we instinctively know but seem to have lost in a misguided quest for a state of perfect painlessness."

Margee Kerr, Linda Rodriguez McRobbie

Ouch!: why pain hurts and why it doesn’t have to

On the surface, pain seems like a fairly straightforward experience, but it’s actually sophisticated and complex, and culturally, our relationship with it has changed over millennia, and not for the better. Through in-depth interviews, investigation into the historical record and original research this book will challenge the notion that all pain is bad and harmful. The authors argue that understanding how pain works, how we think and talk about it, how we treat it, how it is expressed and what it means, can provide the foundation to build a healthier relationship with it. They explore pain within a framework that encompasses the suffering, the survivors, and the ‘extremists’ on the edges of society using pain for pleasure. Ouch! dismantles the ideas that we all have about pain, and uncovers a truth that we instinctively know but seem to have lost in a misguided quest for a state of perfect painlessness.

Nakladatel: Bloomsbury Sigma, 2021

string(574) "Autor osvětluje poznatky moderní fyziky aneb co nám tato zásadní věda říká o vesmíru a povaze samotné reality. Začíná představením základních pojmu jako prostor, čas, energie a hmota, poté popisuje tři pilíře moderní fyziky – kvantovou fyziku, teorii relativity a termodynamiku. Pomocí příkladů a analogií objasňuje fyziku na extrémních vesmírných i kvantových škálách, vymezuje hranice, za nimiž se tento obor stává spekulativním, a ukazuje, proč a jak tvoří fyzika základ našich každodenních zkušeností a technologií."

Jim Al Khalili

Svět podle fyziky

Autor osvětluje poznatky moderní fyziky aneb co nám tato zásadní věda říká o vesmíru a povaze samotné reality. Začíná představením základních pojmu jako prostor, čas, energie a hmota, poté popisuje tři pilíře moderní fyziky – kvantovou fyziku, teorii relativity a termodynamiku. Pomocí příkladů a analogií objasňuje fyziku na extrémních vesmírných i kvantových škálách, vymezuje hranice, za nimiž se tento obor stává spekulativním, a ukazuje, proč a jak tvoří fyzika základ našich každodenních zkušeností a technologií.

Nakladatel: Slovart, 2022

string(844) "Kniha hledá odpověď na otázku, jak se změnila role vysokoškolského vzdělání v době probíhající průmyslové revoluce a nastupujícího Průmyslu 4.0. Po roce 2000 došlo v Česku k masivnímu rozmachu vysokoškolského vzdělání. Diplom má v současné době víc než dvojnásobný počet lidí oproti roku 2000. Došlo navíc k výraznému zvýšení podílu vysokoškolsky vzdělaných žen a absolventů nově nabízených oborů. I přesto nedošlo ani k inflaci hodnoty vzdělání, ani ke snížení příjmových nerovností mezi muži a ženami. Na trhu práce totiž vlivem technologické změny dochází k zásadním proměnám, kdy méně kvalifikovanou a rutinní práci přebírají počítače a roboti. Proto roste tlak na vyšší kvalifikaci pracovní síly a proměně pojetí zaměstnání jako takového."

Tomáš Doseděl

Proměna role vzdělání v době čtvrté průmyslové revoluce

Kniha hledá odpověď na otázku, jak se změnila role vysokoškolského vzdělání v době probíhající průmyslové revoluce a nastupujícího Průmyslu 4.0. Po roce 2000 došlo v Česku k masivnímu rozmachu vysokoškolského vzdělání. Diplom má v současné době víc než dvojnásobný počet lidí oproti roku 2000. Došlo navíc k výraznému zvýšení podílu vysokoškolsky vzdělaných žen a absolventů nově nabízených oborů. I přesto nedošlo ani k inflaci hodnoty vzdělání, ani ke snížení příjmových nerovností mezi muži a ženami. Na trhu práce totiž vlivem technologické změny dochází k zásadním proměnám, kdy méně kvalifikovanou a rutinní práci přebírají počítače a roboti. Proto roste tlak na vyšší kvalifikaci pracovní síly a proměně pojetí zaměstnání jako takového.

Nakladatel: Barrister & Principal : Masarykova univerzita, 2021

string(719) "Na základě rozvoje různých oblastí (doprava, stravování, komunikace, zdraví nebo zemědělství) autor zkoumá historii inovací ve světě od pravěku do současnosti. Kniha navazuje na tituly Racionální optimista a Evoluce všeho, v nichž líčí cestu lidstva od doby kamenné k současné prosperitě. Základním faktorem na této cestě jsou inovace a proces, který vskrytu formuje historii lidské civilizace a je obdobou biologické evoluce. V řadě příběhů seznamuje s inovacemi od vzniku zemědělství přes parní stroj a očkování až po sociální média a sdílenou ekonomiku. Vůbec první a nejdůležitější inovací je však z hlediska planety Země vznik života samotného."

Matt Ridley, Pavel Pecháček

Jak fungují inovace: a proč se jim nejvíc daří ve svobodné společnosti

Na základě rozvoje různých oblastí (doprava, stravování, komunikace, zdraví nebo zemědělství) autor zkoumá historii inovací ve světě od pravěku do současnosti. Kniha navazuje na tituly Racionální optimista a Evoluce všeho, v nichž líčí cestu lidstva od doby kamenné k současné prosperitě. Základním faktorem na této cestě jsou inovace a proces, který vskrytu formuje historii lidské civilizace a je obdobou biologické evoluce. V řadě příběhů seznamuje s inovacemi od vzniku zemědělství přes parní stroj a očkování až po sociální média a sdílenou ekonomiku. Vůbec první a nejdůležitější inovací je však z hlediska planety Země vznik života samotného.

Nakladatel: Argo, 2022

string(420) "Kniha vysvětluje význam kritického myšlení, jeho jednotlivé pilíře, jevy ovlivňující kritické myšlení, chyby v argumentaci a poskytuje základní návod, jak s kritickým myšlením pracovat v praxi. Publikace je věcná a didaktická, přesto si nečiní nároky na úplnost. Veškeré uvedené teze jsou provázány s literárními odkazy v závěru knihy, které slouží jako další prameny ke studiu."

Jiří Šedý

Kritické myšlení

Kniha vysvětluje význam kritického myšlení, jeho jednotlivé pilíře, jevy ovlivňující kritické myšlení, chyby v argumentaci a poskytuje základní návod, jak s kritickým myšlením pracovat v praxi. Publikace je věcná a didaktická, přesto si nečiní nároky na úplnost. Veškeré uvedené teze jsou provázány s literárními odkazy v závěru knihy, které slouží jako další prameny ke studiu.

Nakladatel: Galén, 2021

string(436) "Kniha představuje historické osobnosti z pohledu psychiatra. Čtenář se v úvodní části dozví, co je osobnost, jaké jsou její složky a jak se vyvíjely psychiatrické přístupy k této problematice. Příběhy československých parašutistů z Anglie, osudy tří našich prezidentů a Tří králů, legendárních postav protinacistického odboje, ukazují, co jejich osobnosti formovalo, ať pozitivně, nebo negativně."

Radkin Honzák, František Honzák

Osobnosti úžasné i porouchané

Kniha představuje historické osobnosti z pohledu psychiatra. Čtenář se v úvodní části dozví, co je osobnost, jaké jsou její složky a jak se vyvíjely psychiatrické přístupy k této problematice. Příběhy československých parašutistů z Anglie, osudy tří našich prezidentů a Tří králů, legendárních postav protinacistického odboje, ukazují, co jejich osobnosti formovalo, ať pozitivně, nebo negativně.

Nakladatel: Galén, 2021