Intranet Areál web

Aktuality

2. Bilaterální setkání s Nencki institutem Polské akademie věd ve Varšavě (17.10. 2022)

Sedm vědeckých pracovníků Fyziologického ústavu AV ČR, včetně ředitele ústavu dr. Kopeckého, se ve dnech 10.-12.10. 2022 zúčastnilo 2. Bilaterálního setkání s Nencki institutem Polské akademie věd ve Varšavě. Pracovníci Fyziologického ústavu prezentovali formou přednášek výsledky svého výzkumu, především v oblasti metabolismu a neurověd. Cílem konference bylo vzájemně představit vybranná vědecká témata řešená na jednotlivých ústavech, ať už se jednalo o témata řešená v rámci již probíhajících společných grantů anebo o možnosti budoucí spolupráce včetně servisních služeb (např. metabolomické analýzy).

Ve dnech 13. a 14. 10. se uskutečnilo setkání mezinárodního poradního sboru FGÚ AV ČR s vedením ústavu. V průběhu zasedání se členové sboru seznámili s organizační strukturou ústavu, vědeckou i pedagogickou činností a také s celkovým rozpočtem a ekonomickým modelem financování jednotlivých laboratoří. Během diskusí a návštěv vybraných vědeckých a servisních oddělení byly otevřeny otázky výzkumné strategie a dalšího rozvoje ústavu, start up programu pro vznik nových oddělení či možnosti zapojení do evropských výzkumných projektů.  Poradní sbor bude dále pomáhat při zlepšování mezinárodní spolupráce a prestiže ústavu, při navrhování hodnoticích kritérií pro kvalitu práce jednotlivých laboratoří a v optimalizaci řízení celého ústavu.

Enrico Patrono vyhrál národní kolo mezinárodní soutěže Falling Walls Lab (6.10. 2022)

Enrico Patrono vyhrál národní kolo mezinárodní soutěže Falling Walls Lab v polské Vratislavi. Cílem celého projektu je propojit budoucí generaci vědců a inovátorů a přijít s průlomovou myšlenkou – vědeckým projektem, byznys plánem nebo sociální iniciativou, která zboří všechny zdi a bariéry. Enrico postoupil do celosvětového finále v Berlíně, které se pravidelně koná v předvečer výročí pádu Berlínské zdi, 7. listopadu 2022.

Vyhrál se svým projektem, který se týká inovativního transdisciplinárního přístupu k neurovědám. Ve spolupráci s fyzikem z univerzity v Hamburku se snaží o zavedení nového in vitro zařízení zvaného "Brain-on-a-Chip" (BoC), které reprodukuje specifické oblasti mozku v plastovém čipu. Tento nový nástroj umožní modelovat veškeré potenciální rysy psychopatologie a studovat do hloubky a včas konkrétní neurotransmisi. Kromě toho může ve spojení s optogenetickými metodami řešit problém "časoprostorového rozlišení" v neurovědách, který je rozhodující pro odhalení hlavních mozkových aktérů u psychiatrických poruch.

Michal Pravenec obdržel Čestnou oborovou medaili G. J. Mendela (16.9. 2022)

Ve středu 14.9. 2022 obdržel Ing. Michal Pravenec, DrSc. Čestnou oborovou medaili Gregora Johanna Mendela za zásluhy v biologických vědách. Michal Pravenec zkoumá, jaké genetické varianty způsobují běžné choroby – třeba cukrovku. Mezinárodní uznání si vybudoval zejména v oblasti genetiky komplexních znaků u zvířecích modelů. Uznání ve světě je patrné i z výčtu získaných prestižních zahraničních grantových projektů. V roce 2015 obdržel nejvyšší ocenění Akademie věd – Akademickou prémii. Ta byla vázaná na projekt, ve kterém Michal Pravenec s týmem zkoumá, jak nadbytek soli způsobuje či nezpůsobuje hypertenzi. Sehrál také klíčovou úlohu při navržení a tvorbě unikátních biologických modelů a analytických přístupů pro odhalení genetických determinant multifaktoriálně podmíněných metabolických a kardiovaskulárních fenotypů na molekulární úrovni u zvířat a při využití těchto výsledků pro pochopení patogeneze podobných znaků u lidí.

Dalibor Košek obdržel Prémii Otto Wichterleho (27.6. 2022)

Pětadvacet výrazných mladých vědeckých talentů získalo prestižní ocenění Akademie věd ČR: Prémii Otto Wichterleho pro rok 2022. Budoucí vědecká generace ve věku do 35 let převzala ocenění od předsedkyně Akademie věd ČR Evy Zažímalové během ceremoniálu 20. června 2022. Jedním z oceněných je i Dalibor Košek z Fyziologického ústavu AV ČR. Dr. Košek studuje  tzv. DNA transpozony. Jde o mobilní genetické elementy přítomné v genomu téměř všech organismů. Mimo jiné se podílejí na vzniku a šíření odolnosti bakterií vůči antibiotikům. Košek podle AV významně přispěl k objasnění řady otázek a je expert na řešení molekulárních mechanismů zapojených do rekombinace DNA. Popsal i mobilizační systém, který může mít v budoucnu využití v genetické medicíně. 

Načíst další