Intranet Areál web

Aktuality

Veronika Palůchová obdržela Cenu Josefa Hlávky (30.11. 2022)

Ve středu 16. listopadu 2022 obdržela Veronika Palůchová v prostorách zámku Lužany Cenu Josefa Hlávky. Toto prestižní oceněni je určeno nejlepším studentům, či absolventům pražských vysokých škol, brněnské techniky a mladým vědeckým pracovníkům Akademie věd České republiky. Cena Josefa Hlávky je, na uctěni památky známého českého architekta, stavitele a mecenáše, každoročně předávána na jeho zámku v Lužanech u Přeštic, v předvečer oslav státního svátku 17. listopadu. 

Veronika Palůchová (na fotografii druhá zprava)

Skvělé první místo studenta Martina Kubeše, který svou stáž v rámci projektu Otevřená věda absolvoval v FGÚ (29.11. 2022)

Na závěrečné konferenci projektu Otevřená věda  24. 11. 2022 zvítězil student Gymnázia Čáslav Martin Kubeš, který absolvoval svou stáž na Fyziologickém ústavu.  Martin Kubeš se umístil na 1. místě v kategorii Věd o živé přírodě se svou prezentací s názvem "Kationty – klíčové prvky pro život eukaryotních buněk". Stáž absolvoval v laboratoři Membránového transportu pod vedením Ing. Olgy Zimmermannové, Ph.D. Martinovi srdečně gratulujeme!

Vojtěch Vyklický uspěl v projektu JUNIOR STAR vyhlášeném GA ČR (7.11. 2022)

Vojtěch Vyklický uspěl v grantové soutěží vyhlašené Grantovou agenturou České republiky (GA ČR) se svým projektem "Konformační dynamika NMDA receptorů: od struktury k funkci a farmakologii". GA ČR bude od příštího roku financovat 10 nových projektů EXPRO a 23 projektů JUNIOR STAR. Obě prestižní soutěže mají za cíl nadstandardními podmínkami podpořit vědeckou excelenci – EXPRO jsou určeny pro zkušené vědce, kteří mají přelomovou myšlenku, zatímco JUNIOR STAR umožní vynikajícím začínajícím vědcům věnovat se vlastním badatelským tématům. Na pětileté projekty připadne celkem téměř miliarda korun. V rámci soutěží EXPRO a JUNIOR STAR jsou vždy podpořeny pouze ty nejlepší projekty, které získali podporu mezinárodních hodnoticích panelů. Jejich řešitelé mají lepší podmínky podpory v průběhu pětileté doby řešení. 

Lucie Bačáková obdržela prestižní Akademickou prémii (7.11. 2022)

Lucie Bačáková získala prestižní Akademickou prémii – Praemium Academiae pro rok 2022. Smyslem Akademické prémie, jako přísně výběrového nástroje finanční a morální podpory vědecké excelence v Akademii věd ČR, je podpořit vynikající vědecké osobnosti, které jsou nositeli výzkumu na špičkové mezinárodní úrovni, a vytvořit jim takové podmínky, v nichž by mohli lépe rozvinout svůj potenciál ve prospěch Akademie věd ČR a celé české vědy. Gratulujeme doc. Bačákové i celému jejímu týmu!

2. Bilaterální setkání s Nencki institutem Polské akademie věd ve Varšavě (17.10. 2022)

Sedm vědeckých pracovníků Fyziologického ústavu AV ČR, včetně ředitele ústavu dr. Kopeckého, se ve dnech 10.-12.10. 2022 zúčastnilo 2. Bilaterálního setkání s Nencki institutem Polské akademie věd ve Varšavě. Pracovníci Fyziologického ústavu prezentovali formou přednášek výsledky svého výzkumu, především v oblasti metabolismu a neurověd. Cílem konference bylo vzájemně představit vybranná vědecká témata řešená na jednotlivých ústavech, ať už se jednalo o témata řešená v rámci již probíhajících společných grantů anebo o možnosti budoucí spolupráce včetně servisních služeb (např. metabolomické analýzy).

  

  

nahoře zleva: Jerzy Duszyński, Agnieszka Dobrzyń, Jan Kopecký; přednáška Tomáše Čajky

dole foto vpravo: Adam Szewczyk 

Načíst další