Intranet Areál web

Aktuality

Kateryna Semenovykh získala Pamětní grant Martiny Roeselové (20.12. 2022)

Pamětní grant Martiny Roeselové je určen pro postgraduální studentky a studenty a začínající vědkyně a vědce v oblasti přírodních věd, kteří se snaží skloubit kompetitivní vědeckou činnost s kvalitní péčí o dítě v předškolním věku. Nadační fond IOCB Tech jím podpoří 10 nadějných tváří české vědy ročním stipendiem 150 tisíc korun. Stipendium na rok 2023 při slavnostním ceremoniálu v pátek 16. prosince 2022 obdržela i Kateryna Semenovykh z Fyziologického ústavu AV ČR. Gratulujeme!

Čtyři významní vědečtí pracovníci FGÚ oslavili svá jubilea (13.12. 2022)

V pondělí 12. prosince proběhl předvánoční seminář „Vědecká stopa práce čtyř osobností Fyziologického ústavu“ věnovaný Jaroslavě Folbergrové, Heleně Illnerové, Zdeňku Drahotovi a Pavlu Marešovi. Večer byl poctou těmto čtyřem osobnostem, jejichž život je neodmyslitelně spjat s Fyziologickým ústavem. K jejich významným životním jubileím ještě jednou gratulujeme.

zleva: Z. Drahota, H. Illnerová, J. Folbergrová, P. Mareš

Výsledky bibliometrické analýzy M17+ (8.12. 2022)

Fyziologický ústav AV ČR, v.v.i. (dále jen FGÚ) se zařadil mezi nejlépe hodnocené výzkumné organizace v rámci bibliometrického hodnocení publikací za období 2016-2020 v systému M17+. V komisi příslušného odborného panelu Basic medicine byl zejména pozitivně hodnocen vysoký počet vysoce kvalitních publikací v prvním kvartilu časopisů (Q1) podle parametru article influence score (AIS) s korespondujícím autorem z FGÚ (55%). Jak je uvedeno ve zprávě komise, informace o korespondujícím autorovi je zásadní pro určení vedoucího spolupracujících týmů, kdo je původcem projektu a kdo celý projekt řídí. Výborné výsledky  tohoto hodnocení tak potvrzují významnou  pozici FGÚ v oblasti biomedicínského výzkumu v České republice a důležitou roli vědců v FGÚ při  charakterizaci komplexních mechanismů vzniku a možné terapie řady závažných civilizačních onemocnění.

Od letošního roku  bude výzkum v této oblasti posílen účastí většiny vědeckých týmů FGÚ v jednom ze dvou strategických  projektů podporovaných z prostředků Evropské unie prostřednictvím Next generation EU EXCELES, Národním institutu pro výzkum metabolických a kardiovaskulárních onemocnění (CarDia) a Národním ústavu pro neurologický výzkum (NÚNV). Partnerství FGÚ v těchto dvou projektech umožní prohloubit spolupráci mezi základním a klinickým výzkumem a zlepší kvalitu biomedicínského výzkum v celé  České republice.

Veronika Palůchová obdržela Cenu Josefa Hlávky (30.11. 2022)

Ve středu 16. listopadu 2022 obdržela Veronika Palůchová v prostorách zámku Lužany Cenu Josefa Hlávky. Toto prestižní oceněni je určeno nejlepším studentům, či absolventům pražských vysokých škol, brněnské techniky a mladým vědeckým pracovníkům Akademie věd České republiky. Cena Josefa Hlávky je, na uctěni památky známého českého architekta, stavitele a mecenáše, každoročně předávána na jeho zámku v Lužanech u Přeštic, v předvečer oslav státního svátku 17. listopadu. 

Veronika Palůchová (na fotografii druhá zprava)

Skvělé první místo studenta Martina Kubeše, který svou stáž v rámci projektu Otevřená věda absolvoval v FGÚ (29.11. 2022)

Na závěrečné konferenci projektu Otevřená věda  24. 11. 2022 zvítězil student Gymnázia Čáslav Martin Kubeš, který absolvoval svou stáž na Fyziologickém ústavu.  Martin Kubeš se umístil na 1. místě v kategorii Věd o živé přírodě se svou prezentací s názvem "Kationty – klíčové prvky pro život eukaryotních buněk". Stáž absolvoval v laboratoři Membránového transportu pod vedením Ing. Olgy Zimmermannové, Ph.D. Martinovi srdečně gratulujeme!

Načíst další