Vítejte na stránkách pro veřejnost a novináře

Myslíte si, že moderní věda je příliš složitá a nepochopitelná? A že její objevy nemají žádné praktické využití? Pak jste tady správně. Zde vás totiž vyvedeme z omylu.

V této sekci vám ukážeme, čím je náš výzkum zajímavý i užitečný. Zprávy jsou stručné, srozumitelné, ověřené – prostě věda z první ruky, přímo od profesionálů.

Pokud jste novinář(ka) a některé téma vás zaujme, kontaktujte pro další informace Mgr. Jana Koláře, Ph.D. (kolar@ueb.cas.cz), Ing. Radoslavu Kvasničkovou (kvasnickova@ueb.cas.cz, za výzkumný program Potraviny pro budoucnost Strategie AV21 a Centrum strukturní a funkční genomiky rostlin), nebo rovnou příslušné vědce.

Máte-li zájem o akce pro veřejnost, školní skupiny nebo pedagogy, spojte se s Mgr. Markétou Fílovou (filova@ueb.cas.cz).

Na této stránce přinášíme odkazy na nejnovější příspěvky z celé sekce Pro veřejnost a novináře. Mnohem více jich najdete v jednotlivých rubrikách.

Poslední novinky z Ústavu experimentální botaniky

10.2.2023

Ten, kdo rád jí saláty, si určitě všiml, že se na nich občas vyskytnou červené nebo černé fleky, anebo jsou listy nějak zahnědlé. Ačkoliv se může zdát, že jde o plísně, často tomu tak být nemusí...

7.2.2023

Sedmého února 2023 jsme na našem pražském pracovišti přivítali ministryni pro vědu, výzkum a inovace ČR paní Helenu Langšádlovou v doprovodu předsedkyně Akademie věd ČR profesorky Evy Zažímalové.

15.1.2023

Rostlinou na měsíc leden se stává bromélie Billbergia windii. Tato rostlina patří do čeledi broméliovitých (Bromeliaceae).

22.12.2022

K vánočnímu období se pojí celá řada rostlin – například vánoční kaktus, jmelí bílé, nebo třeba pryšec vánoční hvězda. Někteří z nás pěstují ale i bramboříky, z nichž mnohé druhy kvetou během zimního období…

20.12.2022

Začátkem září 2022 navštívili naši šlechtitelskou stanici ve Střížovicích zástupci Spolku jihotyrolských školkařů. Reportáž z jejich cesty zveřejnil odborný měsíčník Obstbau-Weinbau.

20.12.2022

V listopadu 2022 jsme informovali o nové látce, která zvyšuje odolnost i výnosy plodin a nezatěžuje životní prostředí. Zpráva se objevila v mnoha médiích – včetně hlavního zpravodajství ČT.

Syndikovat obsah