official magazine of CAS

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Výzkum zrání oocytů

Buněčné a molekulární procesy doprovázející zrání oocytů v ovariálním folikulu

16_1.jpg
MVDr. Eva Nagyová, DSc., působí v oblasti reprodukční biologie v Ústavu živočišné fyziologie a genetiky AV ČR v Liběchově. Disertaci „Cellular and molecular events associated with oocyte maturation in preovulatory follicles“ obhájila před komisí v oboru „Zoologie a fyziologie živočichů“ a získala vědecký titul „doktor biologicko-ekologických věd“.

Na ovulační proces hledíme jako na sérii biochemických a morfologických změn, které vedou k uvolnění zralého oocytu a k transformaci Graafova folikulu na žluté tělísko. Proces vyžaduje akutní změny ve steroidogenezi a organizaci oocyt-kumulární matrix, znovuzahájení meiózy a prasknuti folikulární stěny. Normálně (in vivo) jsou všechny tyto změny stimulované synchronně předovulačním zvýšením luteinizačního hormonu. Experimentálně (in vitro) můžeme tyto změny ve steroidogenezi a zrání oocytů oddělit jednu od druhé, a tak ukázat, že vliv luteinizačního hormonu je zprostředkován přes rozdílné signální molekuly.

Předmětem disertace byla analýza buněčných a molekulárních procesů, které doprovázejí zrání oocytů v ovariálním folikulu u prasat. Experimentálně byly hodnoceny změny ve steroidogenezi, v expresi matrix asociovaných transkriptů a proteinů, některých signálních drah, které jsou regulované růstovými faktory, ale i faktory produkovanými oocyty a kumulárními buňkami.

Savčí oocyty jsou obklopené extracelulární matrix bohatou na hyaluronan, do níž jsou ponořené kumulární buňky, a spolu tak tvoří oocyt-kumulární komplex. Odpovídající struktura kumulární extracelulární matrix, která je zásadní pro ovulaci, transport oocyt-kumulárního komplexu do vejcovodu a jeho oplození, závisí na interakci mezi hyaluronanem a hyaluronan-asociovanými proteiny. Právě proteiny jako inter-alpha-trypsin inhibitor, pentraxin 3 a tumor necrosis factor alpha-indukovaný protein 6, které jsou důležité pro formování oocyt-kumulární matrix, jsou v disertaci detailně popsané.

V současnosti i pomocí biofyzikálních metod byly intenzivně zkoumané molekulární interakce důležité pro formování a stabilizaci hyaluronan-extracelulární matrix. Zjistilo se, že směs tří proteinů připravená z inter-alpha trypsin inhibitoru, pentraxinu 3 a tumor necrosis factor alpha-indukovaného proteinu 6 je dostačující pro formování stabilní matrix bohaté na hyaluronan. Předpokládá se, že právě tento molekulární mechanismus je nezbytný pro správné kompletování oocyt-kumulárni matrix v ovariálním folikulu. Výsledky mohou posloužit nejen pro objasnění příčin neplodnosti u žen, ale i zánětlivých procesů v organismu.

V závěru bych chtěla poděkovat za skvělou spolupráci kolegyním, které se spolupodílely na formování mé odbornosti, jmenovitě prof. Antoniettě Salustri a Antonelle Camaioni z University Tor Vergata v Římě, prof. Barbaře C. Vanderhyden z Ovarian Cancer Research University v Ottawě, ale i kolegovi dr. Jaroslavu Kolenovi z Ústavu experimentální endokrinologie SAV v Bratislavě. Mé poděkování patří též OECD za několikrát udělený „Fellowship Award“ (1997, 2002, 2013), který mi umožnil pracovat ve špičkových světových laboratořích.

EVA NAGYOVÁ,
Ústav živočišné fyziologie a genetiky AV ČR, v. v. i.