Intranet Areál web

Aktuality

Den fyziologie a medicíny pro vysokoškoláky (24.1. 2023)

Studujete vysokou školu přírodovědeckého nebo medicínského zaměření? Připravili jsme pro vás speciální den otevřených dveří s nabídkou zajímavých témat pro vaši bakalářskou či magisterskou práci i témata pro studium PhD. Vědci z FGÚ vás s nimi seznámí v dopoledním bloku (prezenční i online formou) a odpoledne budete mít možnost nahlédnout přímo do jejich laboratoří. Více nformací

Kateryna Semenovykh získala Pamětní grant Martiny Roeselové (20.12. 2022)

Pamětní grant Martiny Roeselové je určen pro postgraduální studentky a studenty a začínající vědkyně a vědce v oblasti přírodních věd, kteří se snaží skloubit kompetitivní vědeckou činnost s kvalitní péčí o dítě v předškolním věku. Nadační fond IOCB Tech jím podpoří 10 nadějných tváří české vědy ročním stipendiem 150 tisíc korun. Stipendium na rok 2023 při slavnostním ceremoniálu v pátek 16. prosince 2022 obdržela i Kateryna Semenovykh z Fyziologického ústavu AV ČR. Gratulujeme!

Čtyři významní vědečtí pracovníci FGÚ oslavili svá jubilea (13.12. 2022)

V pondělí 12. prosince proběhl předvánoční seminář „Vědecká stopa práce čtyř osobností Fyziologického ústavu“ věnovaný Jaroslavě Folbergrové, Heleně Illnerové, Zdeňku Drahotovi a Pavlu Marešovi. Večer byl poctou těmto čtyřem osobnostem, jejichž život je neodmyslitelně spjat s Fyziologickým ústavem. K jejich významným životním jubileím ještě jednou gratulujeme.

zleva: Z. Drahota, H. Illnerová, J. Folbergrová, P. Mareš

Výsledky bibliometrické analýzy M17+ (8.12. 2022)

Fyziologický ústav AV ČR, v.v.i. (dále jen FGÚ) se zařadil mezi nejlépe hodnocené výzkumné organizace v rámci bibliometrického hodnocení publikací za období 2016-2020 v systému M17+. V komisi příslušného odborného panelu Basic medicine byl zejména pozitivně hodnocen vysoký počet vysoce kvalitních publikací v prvním kvartilu časopisů (Q1) podle parametru article influence score (AIS) s korespondujícím autorem z FGÚ (55%). Jak je uvedeno ve zprávě komise, informace o korespondujícím autorovi je zásadní pro určení vedoucího spolupracujících týmů, kdo je původcem projektu a kdo celý projekt řídí. Výborné výsledky  tohoto hodnocení tak potvrzují významnou  pozici FGÚ v oblasti biomedicínského výzkumu v České republice a důležitou roli vědců v FGÚ při  charakterizaci komplexních mechanismů vzniku a možné terapie řady závažných civilizačních onemocnění.

Od letošního roku  bude výzkum v této oblasti posílen účastí většiny vědeckých týmů FGÚ v jednom ze dvou strategických  projektů podporovaných z prostředků Evropské unie prostřednictvím Next generation EU EXCELES, Národním institutu pro výzkum metabolických a kardiovaskulárních onemocnění (CarDia) a Národním ústavu pro neurologický výzkum (NÚNV). Partnerství FGÚ v těchto dvou projektech umožní prohloubit spolupráci mezi základním a klinickým výzkumem a zlepší kvalitu biomedicínského výzkum v celé  České republice.

Veronika Palůchová obdržela Cenu Josefa Hlávky (30.11. 2022)

Ve středu 16. listopadu 2022 obdržela Veronika Palůchová v prostorách zámku Lužany Cenu Josefa Hlávky. Toto prestižní oceněni je určeno nejlepším studentům, či absolventům pražských vysokých škol, brněnské techniky a mladým vědeckým pracovníkům Akademie věd České republiky. Cena Josefa Hlávky je, na uctěni památky známého českého architekta, stavitele a mecenáše, každoročně předávána na jeho zámku v Lužanech u Přeštic, v předvečer oslav státního svátku 17. listopadu. 

Veronika Palůchová (na fotografii druhá zprava)

Načíst další