Poskytovatel: Grantová agentura ČR
Řešitel: RNDr. Hana Vaisocherová, Ph.D.
Od: 2014-01-01
Do: 2016-12-31
Moderní potravinová diagnostika se opírá o vývoj nových technologií pro rychlou a citlivou detekci látek přímo v neupravených či nezředěných vzorcích potravin (např. 100% zeleninové šťávy, mléko). Čipové technologie jako jsou sensory s povrchovými plazmony (SPR) představují perspektivní technologii v této oblasti. Důležitým prvkem takových senzorů jsou ultra-rezistentní povrchové chemie, které nejen efektivně zabraňují nespecifickým vazbám látek z komplexních vzorků, ale umožnují i ukotvení bioreceptorů při zachování jejich biologické aktivity. V tomto projektu budou studovány vztahy mezi fyzikálně-chemickými vlastnostmi rezistentních povrchů (např. tloušťka vrstvy, hydrofilicita) a biologickou aktivitou povrchů s různými biomolekulárními receptory. Bude připravena a demonstrována kompozice nového bioaktivního povrchu pro biosenzování v komplexních roztocích s využitím protilátek konjugovaných s polymery. S pomocí takového povrchu budou sledovány interakce patogenních látek (bakterie, toxiny) s imobilizovanými biomolekulárními receptory přímo v potravinových vzorcích.