![](https://webarchiv.lib.cas.cz:443/wayback/20230603031941im_/http://www.ueb.cas.cz/cs/system/files/users/public/parezova_272/rostlina/23-05_bazalka/t_obr_2.jpg)
O tom, že se roubují například ovocné stromy na odolnější podnož, jste už asi slyšeli. Jenže roubování nalezlo své uplatnění i u bylin. Například mnohé experimenty nutné pro studium vývoje huseníčku rolního využívaly roubování této modelové rostliny. Květnová rostlina s příběhem také vznikla roubováním…
Řeč je o bazalce. Vhodný kultivar bazalky se roubuje na vytrvalou podnož, jíž je planá bazalka, která má kvalitnější kořenový systém a je celkově odolnější než její vyšlechtěné kultivary. Bazalkový „bonsai“ je tak vytrvalý a lze ho úspěšně pěstovat několik let. Jeho lístky se pak užívají jako u klasických kultivarů bazalky, takže se stříhají a užívají pro kulinářské účely.
![](https://webarchiv.lib.cas.cz:443/wayback/20230603031941im_/http://www.ueb.cas.cz/cs/system/files/users/public/parezova_272/rostlina/23-05_bazalka/obr_1.jpg)
Celkový pohled na roubovanou bazalku. |
![](https://webarchiv.lib.cas.cz:443/wayback/20230603031941im_/http://www.ueb.cas.cz/cs/system/files/users/public/parezova_272/rostlina/23-05_bazalka/obr_2.jpg)
![](https://webarchiv.lib.cas.cz:443/wayback/20230603031941im_/http://www.ueb.cas.cz/cs/system/files/users/public/parezova_272/rostlina/23-05_bazalka/obr_3.jpg)
![](https://webarchiv.lib.cas.cz:443/wayback/20230603031941im_/http://www.ueb.cas.cz/cs/system/files/users/public/parezova_272/rostlina/23-05_bazalka/obr_4_misto_roubu.jpg)
Místo roubu je označeno šipkou. |