Jak se rodí ideologie: vědci popsali pět českých dezinformačních profilů

Mon Jul 03 10:23:09 CEST 2023

Proruští postkomunisté, nevyhranění, antiruští demokraté, proukrajinští demokraté a obecně dezinformovaní, na takové skupiny rozdělili výzkumníci českou společnost. Studie vědců z Psychologického ústavu Akademie věd a Národního institutu SYRI se zabývala pohledem do politickopsychologické mentality Čechů. Proti dezinformacím jsou podle studie odolnější racionální lidé s demokratickým smýšlením.
Vědci analyzovali odpovědi lidí na třicet otázek mapujících vztah respondentů k hoaxům a dezinformacím. Statistickou metodou pak odhalili hlavní myšlenkové proudy dezinformací: konspirace o covidu-19, proruské politické narativy, ekonomické narativy zaměřené proti Ukrajincům a přesvědčení o obecné vině ruských občanů za válku na Ukrajině. S těmito proměnnými pak pracovali v dalších fázích výzkumu.
„Nezajímaly nás průměrné hodnoty pro průměrného Čecha, spíše jsme se snažili objevit konkrétní typické dezinformační profily a profily, které dezinformacím úspěšně vzdorují,“ uvedla vedoucí výzkumu Martina Klicperová z Psychologického ústavu AV ČR.
Skoro polovinu vzorku tvořili nevyhranění dotázaní. Přes pětinu tzv. proukrajinští demokraté a dále jim dosti podobný méně početný profil pracovně nazvaný antiruští demokraté. Těm do značné míry vytvořili protiváhu tzv. proruští postkomunisté a další málo početný antisystémový profil obecně dezinformovaných občanů.
Proukrajinští demokraté jsou podle studie odolní proti covidovým konspiracím, silně odmítají proruské politiky, stejně jako ekonomické postoje související s rusko-ukrajinským konfliktem. Podobný profil mají i antiruští demokraté, liší se v postoji k vině Rusů. Podle antiruských demokratů by se obecně měla vina, nebo alespoň odpovědnost Rusům přisuzovat, proukrajinští demokraté jsou v tomto ohledu váhavější. Proruští komunisté dávají mírně za pravdu covidovým konspiracím, charakteristický je pro ně především souhlas s proruskými politickými narativy i antiukrajinskými ekonomickými názory, vinu Rusů rozhodně popírají.
Nevyhranění tvoří největší skupinu obyvatel, v průměru se ve všech kategoriích pohybují kolem středové nerozhodné pozice. Naopak skupina obecně dezinformovaných je náchylná jak vůči covidovým konspiracím, tak vůči proruské politice.