Nové knihy: říjen 2023

Výběr z novinek ve fondu

Všechny vybrané knižní novinky jsou vystaveny ve studovně, kde je možné si je prohlédnout a ihned vypůjčit.

Elektronická podoba výběru z nových knih je dostupná v Digitální knihovně AV ČR (na vyhrazených počítačích ve studovně knihovny). Digitalizovanými knihami je možné listovat a případně si jejich části vytisknout.

Všechny nové přírůstky v naší knihovně k nalezení zde.

string(1254) "Větší zájem o přírodu v poslední době má svůj odraz i v terapeutické práci. Příroda nabízí oproti terapeutickému křeslu jinou dimenzi zážitku, psychologové a terapeuti začínají takříkajíc mezi stromy stále více terapeuticky pracovat. Vyrazit s klientem ven totiž rozhodně není jen nouzové řešení – když chodíme a mluvíme, naše mysl a tělo se integrují. Pokud jsme v něčem zaseknutí, zjistíme, že nám pomáhá pohyb a chůze vpřed. Fyzický pohyb také pomáhá například v naladění se na rytmus pohybů klienta, což je fyzický druh empatie. Terapie v přírodě má navíc příznivé dopady na samotné psychology a terapeuty, kteří jsou vystaveni příběhům a prožívání svých klientů. Terapie v přírodě zvyšuje jejich obvyklou fyzickou aktivitu, což vede ke zmírnění negativních dopadů sedavějších přístupů k terapii. Kniha přibližuje teoretické základy i praktické rozměry terapie v přírodě, zaměřuje se na chůzi a mindfulness v přírodě, přináší četné kazuistiky, snaží se definovat dobrou praxi, zdůvodňuje přínosy psychoterapie v přírodě a to, proč dává smysl ve své praxi vyměnit čtyři stěny za stromy a na co si dávat pozor."

Adam Táborský

Terapie mezi stromy

Větší zájem o přírodu v poslední době má svůj odraz i v terapeutické práci. Příroda nabízí oproti terapeutickému křeslu jinou dimenzi zážitku, psychologové a terapeuti začínají takříkajíc mezi stromy stále více terapeuticky pracovat. Vyrazit s klientem ven totiž rozhodně není jen nouzové řešení – když chodíme a mluvíme, naše mysl a tělo se integrují. Pokud jsme v něčem zaseknutí, zjistíme, že nám pomáhá pohyb a chůze vpřed. Fyzický pohyb také pomáhá například v naladění se na rytmus pohybů klienta, což je fyzický druh empatie. Terapie v přírodě má navíc příznivé dopady na samotné psychology a terapeuty, kteří jsou vystaveni příběhům a prožívání svých klientů. Terapie v přírodě zvyšuje jejich obvyklou fyzickou aktivitu, což vede ke zmírnění negativních dopadů sedavějších přístupů k terapii. Kniha přibližuje teoretické základy i praktické rozměry terapie v přírodě, zaměřuje se na chůzi a mindfulness v přírodě, přináší četné kazuistiky, snaží se definovat dobrou praxi, zdůvodňuje přínosy psychoterapie v přírodě a to, proč dává smysl ve své praxi vyměnit čtyři stěny za stromy a na co si dávat pozor.

Nakladatel: Portál, 2023

string(1175) "
  • Kam až nás může zavést vnější tlak na výsledek a vnitřní touha po úspěchu?
  • Jsou ambice, ctižádost a tlak na výkon vždy přínosem?
  • Dokáže jedna nevhodná poznámka poškodit zdraví člověka?
Na tyto a mnohé další otázky hledají odpověď autoři této knihy. Velmi citlivě odkrývají tenkou hranici mezi tím, kdy touha po zdravém životním stylu vede ke zdraví a spokojenosti, a kdy naopak k utrpení a nemocem, jako jsou tabuizované poruchy příjmu potravy. Seznámíte se s příběhem tanečnice, která si při cestě za úspěchem jednou z nich prošla. Příklad ze života odhaluje, jak zrádné může být nevhodné pojaté sportovní prostředí či jak velký vliv mají rodiče, pedagogové, ale zejména trenéři na zdravý vývoj a psychiku jedince. Autoři se zamýšlejí nad nejčastějšími příčinami vzniku těchto poruch, vysvětlují souvislosti a radí, jak se vyvarovat chybám při motivaci mladého člověka. Knihu ocení nejen trenéři a ti, kteří s dětmi a mladými lidmi pracují, ale také každý rodič, kterému záleží na zdraví jeho dítěte."

Marian Jelínek, Iveta Fárová, Pavlína Hlučková

Zdravé hranice úspěchu: o vnitřním strachu, komplexech a jejich dopadech na psychiku

  • Kam až nás může zavést vnější tlak na výsledek a vnitřní touha po úspěchu?
  • Jsou ambice, ctižádost a tlak na výkon vždy přínosem?
  • Dokáže jedna nevhodná poznámka poškodit zdraví člověka?
Na tyto a mnohé další otázky hledají odpověď autoři této knihy. Velmi citlivě odkrývají tenkou hranici mezi tím, kdy touha po zdravém životním stylu vede ke zdraví a spokojenosti, a kdy naopak k utrpení a nemocem, jako jsou tabuizované poruchy příjmu potravy. Seznámíte se s příběhem tanečnice, která si při cestě za úspěchem jednou z nich prošla. Příklad ze života odhaluje, jak zrádné může být nevhodné pojaté sportovní prostředí či jak velký vliv mají rodiče, pedagogové, ale zejména trenéři na zdravý vývoj a psychiku jedince. Autoři se zamýšlejí nad nejčastějšími příčinami vzniku těchto poruch, vysvětlují souvislosti a radí, jak se vyvarovat chybám při motivaci mladého člověka. Knihu ocení nejen trenéři a ti, kteří s dětmi a mladými lidmi pracují, ale také každý rodič, kterému záleží na zdraví jeho dítěte.

Nakladatel: Grada, 2023

string(790) "O třetí říši byla již napsána celá řada knih. Málokterá se však zabývala vztahem nacistů ke zvířatům. Přitom tento vztah byl pro samotnou nacistickou ideologii jedním z ústředních témat, které pak dalekosáhle ovlivňovalo chování říšských Němců – od postoje k domácím mazlíčkům přes ochranu krajiny až po „očistu“ árijské rasy od Židů. Hmyz byl součástí přípravy na válku, chov psů sloužil jako vzor pro rasovou mánii a jelen měl podpořit mýtus „německého lesa“. Jan Mohnhaupt s velkými sympatiemi ke zvířatům přibližuje jejich zvláštní úlohu v nacionálním socialismu. Ve stylu historické reportáže se vydává po jejich stopách, od koní na východní frontě až po kočky v německých obývácích."

Jan Mohnhaupt

Zvířata v Hitlerově říši

O třetí říši byla již napsána celá řada knih. Málokterá se však zabývala vztahem nacistů ke zvířatům. Přitom tento vztah byl pro samotnou nacistickou ideologii jedním z ústředních témat, které pak dalekosáhle ovlivňovalo chování říšských Němců – od postoje k domácím mazlíčkům přes ochranu krajiny až po „očistu“ árijské rasy od Židů. Hmyz byl součástí přípravy na válku, chov psů sloužil jako vzor pro rasovou mánii a jelen měl podpořit mýtus „německého lesa“. Jan Mohnhaupt s velkými sympatiemi ke zvířatům přibližuje jejich zvláštní úlohu v nacionálním socialismu. Ve stylu historické reportáže se vydává po jejich stopách, od koní na východní frontě až po kočky v německých obývácích.

Nakladatel: Prostor, 2023

string(730) "Po léta existující dohady o nemoci Bedřicha Smetany, jež ke konci jeho života vyústily do dramatického závěru, osvětluje kniha specialisty v čelistní a obličejové chirurgii se zaměřením na dětský věk. Na základě svých bohatých klinických zkušeností klade autor vznik onemocnění mezi 7. a 12. rok Smetanova života, které se kryje s jeho pobytem v Jindřichově Hradci. Během dlouhých let klinického bádání, pátrání v archivech, podrobného studia autentických pramenů zvláště v osobních denících, rozsáhlé korespondenci a vzpomínkách současníků se autorovi podařilo získat množství údajů, které chronologicky tvoří podrobný zdravotní záznam, Smetanův chorobopis."

Jiří Ramba

Osudná hra Bedřicha Smetany: mistrova celoživotní nemoc ve světle moderní medicíny

Po léta existující dohady o nemoci Bedřicha Smetany, jež ke konci jeho života vyústily do dramatického závěru, osvětluje kniha specialisty v čelistní a obličejové chirurgii se zaměřením na dětský věk. Na základě svých bohatých klinických zkušeností klade autor vznik onemocnění mezi 7. a 12. rok Smetanova života, které se kryje s jeho pobytem v Jindřichově Hradci. Během dlouhých let klinického bádání, pátrání v archivech, podrobného studia autentických pramenů zvláště v osobních denících, rozsáhlé korespondenci a vzpomínkách současníků se autorovi podařilo získat množství údajů, které chronologicky tvoří podrobný zdravotní záznam, Smetanův chorobopis.

Nakladatel: Togga, 2023

string(1268) "Porucha pozornosti s hyperaktivitou (ADHD) patří mezi nejčastější neurovývojové odlišnosti u dětí. Její symptomy přetrvávají většinou i do dospělosti. Kniha nabízí ucelený pohled na život jedinců pod taktovkou ADHD. Popisuje jednotlivá vývojová období života člověka ve vztahu k projevům a potížím spojeným s touto diagnózou. Zaměřuje se hlavně na prostředí školy, ale i na domácí prostředí, mapuje klíčové momenty při vzdělávání a výchově těchto dětí, jako je samotný vstup do mateřské/základní školy, přestupy mezi jednotlivými stupni škol, volba povolání apod. Sleduje také specifika vývoje dětí, dospívajících a dospělých s ADHD. Sdílí příklady dobré praxe. Popis života dítěte s ADHD začíná v předškolním období, pokračuje mladším školním obdobím – pubertou – a adolescencí až po dospělost. Nechybí ani kapitola o mimoškolní oblasti, informace o možnostech a významu volnočasových aktivit. Autorky se v jednotlivých kapitolách zamýšlejí nad specifiky daného období, přinášejí svou profesní erudici i letité zkušenosti získané při práci s těmito jedinci v konkrétním prostředí, ve kterém se společně setkávají."

Markéta Závěrková, Jaroslava Budíková, Markéta Dobiášová, Jitka Kendíková, Veronika Vitošková

Cesta životem s ADHD: jak se vyrovnat s diagnózou v jednotlivých etapách života

Porucha pozornosti s hyperaktivitou (ADHD) patří mezi nejčastější neurovývojové odlišnosti u dětí. Její symptomy přetrvávají většinou i do dospělosti. Kniha nabízí ucelený pohled na život jedinců pod taktovkou ADHD. Popisuje jednotlivá vývojová období života člověka ve vztahu k projevům a potížím spojeným s touto diagnózou. Zaměřuje se hlavně na prostředí školy, ale i na domácí prostředí, mapuje klíčové momenty při vzdělávání a výchově těchto dětí, jako je samotný vstup do mateřské/základní školy, přestupy mezi jednotlivými stupni škol, volba povolání apod. Sleduje také specifika vývoje dětí, dospívajících a dospělých s ADHD. Sdílí příklady dobré praxe. Popis života dítěte s ADHD začíná v předškolním období, pokračuje mladším školním obdobím – pubertou – a adolescencí až po dospělost. Nechybí ani kapitola o mimoškolní oblasti, informace o možnostech a významu volnočasových aktivit. Autorky se v jednotlivých kapitolách zamýšlejí nad specifiky daného období, přinášejí svou profesní erudici i letité zkušenosti získané při práci s těmito jedinci v konkrétním prostředí, ve kterém se společně setkávají.

Nakladatel: Pasparta, 2023

string(688) "Rostliny představují lákavou kořist plnou živin pro ohromnou armádu patogenů a predátorů. Dokonce se ani nemohou hnout z místa. Jak vůbec mohou přežít? Odpověď nabízí populárně naučná kniha britského botanika Daleho Walterse Rostlina jako pevnost. Jak se nenechat sežrat, která čtenáře seznamuje s nekonečnou válkou mezi rostlinami a jejich protivníky. Walters vykresluje rostliny nikoliv jako bezbranné oběti potravního řetězce, ale jako mistry v přežívání, kteří mají po ruce řadu skvělých triků, díky nimž jsou důstojnými soupeři pro nelítostné mikroskopické patogeny i věčně hladové herbivory. Kdo se bojí, nesmí na louku!"

Dale Walters

Rostlina jako pevnost: jak se nenechat sežrat

Rostliny představují lákavou kořist plnou živin pro ohromnou armádu patogenů a predátorů. Dokonce se ani nemohou hnout z místa. Jak vůbec mohou přežít? Odpověď nabízí populárně naučná kniha britského botanika Daleho Walterse Rostlina jako pevnost. Jak se nenechat sežrat, která čtenáře seznamuje s nekonečnou válkou mezi rostlinami a jejich protivníky. Walters vykresluje rostliny nikoliv jako bezbranné oběti potravního řetězce, ale jako mistry v přežívání, kteří mají po ruce řadu skvělých triků, díky nimž jsou důstojnými soupeři pro nelítostné mikroskopické patogeny i věčně hladové herbivory. Kdo se bojí, nesmí na louku!

Nakladatel: Nakladatelství Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, 2022

string(611) "
  • A leading scientist highlights the obstacles, blatant and subtle, faced by women in science
  • Explores historical attitudes towards women doing science, and what progress has been made
  • Contrasts the common, damaging perceptions of science with the creative, collaborative reality
  • Examines the impacts of societal expectations and stereotyping
  • Considers the ways in which women are belittled, ignored, and harassed in scientific research contexts
  • Provides moral and business cases for encouraging girls and women to pursue science
"

Athene Donald

Not just for the boys: why we need more women in science

  • A leading scientist highlights the obstacles, blatant and subtle, faced by women in science
  • Explores historical attitudes towards women doing science, and what progress has been made
  • Contrasts the common, damaging perceptions of science with the creative, collaborative reality
  • Examines the impacts of societal expectations and stereotyping
  • Considers the ways in which women are belittled, ignored, and harassed in scientific research contexts
  • Provides moral and business cases for encouraging girls and women to pursue science

Nakladatel: Oxford University Press, 2023

string(1352) "A comprehensive review of the scientific literature on the possible benefits of CBD, describing findings from both preclinical and human clinical studies. CBD (cannabidiol), a nonintoxicating compound derived from the cannabis plant, can be found in products ranging from lotion and smoothies to chewable gummies and pet treats. It's been promoted—but not always scientifically validated—as a treatment for medical conditions including psychosis, anxiety, pain, and even cancer. In this book, three leading cannabis researchers look at the science of CBD, offering a comprehensive review of the scientific literature on the possible benefits of CBD and describing their findings from both preclinical and human clinical studies. As it turns out, the current CBD fad has some basis in preclinical animal research that indicates potential beneficial effects. Clinical studies, hampered by regulations governing research with cannabis, have lagged behind the basic animal research. The authors examine what research shows about chemical and pharmacological aspects of CBD and CBD's interaction with THC, the main psychotropic compound found in cannabis. They go on to review the current state of knowledge about CBD's effectiveness in treating epilepsy, cancer, nausea, pain, anxiety, PTSD, depression, sleep disorders, psychosis, and addiction."

Linda A. Parker, Erin M. Rock, and Raphael Mechoulam

CBD: what does the science say?

A comprehensive review of the scientific literature on the possible benefits of CBD, describing findings from both preclinical and human clinical studies. CBD (cannabidiol), a nonintoxicating compound derived from the cannabis plant, can be found in products ranging from lotion and smoothies to chewable gummies and pet treats. It's been promoted—but not always scientifically validated—as a treatment for medical conditions including psychosis, anxiety, pain, and even cancer. In this book, three leading cannabis researchers look at the science of CBD, offering a comprehensive review of the scientific literature on the possible benefits of CBD and describing their findings from both preclinical and human clinical studies. As it turns out, the current CBD fad has some basis in preclinical animal research that indicates potential beneficial effects. Clinical studies, hampered by regulations governing research with cannabis, have lagged behind the basic animal research. The authors examine what research shows about chemical and pharmacological aspects of CBD and CBD's interaction with THC, the main psychotropic compound found in cannabis. They go on to review the current state of knowledge about CBD's effectiveness in treating epilepsy, cancer, nausea, pain, anxiety, PTSD, depression, sleep disorders, psychosis, and addiction.

Nakladatel: The MIT Press, 2022

string(936) "Kniha nabízí svébytný příspěvek do debaty o potenciálu výuky dějepisu a jejím propojení s moderními poznatky historických a společenských věd. Zároveň odpovídá na zvýšenou poptávku po výuce kritického myšlení a mediální gramotnosti, které jsou v moderní společnosti klíčové. Autoři se domnívají, že dějepis je k předávání těchto kompetencí obzvláště vhodný. Inspirace je čerpána z oblastí jako jsou teorie historického výzkumu, filozofie historiografie či v mezinárodním prostředí velmi vlivný koncept Velké historie (Big History). Specifikem prezentovaného přístupu je důraz na transdisciplinaritu. Jednotlivé kapitoly analyzují vývoj dějepisného vzdělávání v ČR od roku 1989, prezentují teoretické debaty o povaze historického poznání, budují specifický didaktický přístup k dějepisu a nabízejí návod, jak formovat vlastní výukové lekce."

David Černín, Blažena Gracová, Michael Stefan, Slavoj Tomeček

Dějepis mezi vědou a vyprávěním

Kniha nabízí svébytný příspěvek do debaty o potenciálu výuky dějepisu a jejím propojení s moderními poznatky historických a společenských věd. Zároveň odpovídá na zvýšenou poptávku po výuce kritického myšlení a mediální gramotnosti, které jsou v moderní společnosti klíčové. Autoři se domnívají, že dějepis je k předávání těchto kompetencí obzvláště vhodný. Inspirace je čerpána z oblastí jako jsou teorie historického výzkumu, filozofie historiografie či v mezinárodním prostředí velmi vlivný koncept Velké historie (Big History). Specifikem prezentovaného přístupu je důraz na transdisciplinaritu. Jednotlivé kapitoly analyzují vývoj dějepisného vzdělávání v ČR od roku 1989, prezentují teoretické debaty o povaze historického poznání, budují specifický didaktický přístup k dějepisu a nabízejí návod, jak formovat vlastní výukové lekce.

Nakladatel: Pavel Mervart; Ostravská univerzita, 2023

string(1236) "Být ženou v Česku není jednoduché. Ale mohlo by! Už více než sto let hledá česká i celá západní společnost odpověď na takzvanou ženskou otázku. Ale těch otázek je ve skutečnosti velké množství. Některé už řešení mají, jiné stále vzbuzují kontroverze. Přijali jsme za samozřejmé, že ženy mohou volit, v politice jsou však stále podezřelé — kdo se asi doma stará o jejich děti? Mužů se na takové věci neptáme. Podobně ženám nikdo nebrání zastávat jakoukoli pracovní pozici — pokud se do ní ovšem ve složitém období návratu po mateřské dostanou. Jsou tu přece hlavně od maminkování. A jestliže žena děti nemá, nebo je dokonce nechce, pak s ní musí být něco špatně. A co teprve, když chce měnit zažité pořádky — vždyť je to proti přirozenosti! Novinářka Silvie Lauder v knize V pasti pohlaví popisuje, na čem se ženská emancipace v Česku zadrhla a jaké to má následky. Nejen pro samotné ženy, ale rovněž pro celou společnost, ať už jako strukturální znevýhodnění postihující celé rodiny, nebo téměř všudypřítomné násilí — symbolické, slovní, sexuální. Zkrátka přišel čas na pádné odpovědi."

Silvie Lauder

V pasti pohlaví: o politice, péči, sexu, násilí a postavení žen v Česku

Být ženou v Česku není jednoduché. Ale mohlo by! Už více než sto let hledá česká i celá západní společnost odpověď na takzvanou ženskou otázku. Ale těch otázek je ve skutečnosti velké množství. Některé už řešení mají, jiné stále vzbuzují kontroverze. Přijali jsme za samozřejmé, že ženy mohou volit, v politice jsou však stále podezřelé — kdo se asi doma stará o jejich děti? Mužů se na takové věci neptáme. Podobně ženám nikdo nebrání zastávat jakoukoli pracovní pozici — pokud se do ní ovšem ve složitém období návratu po mateřské dostanou. Jsou tu přece hlavně od maminkování. A jestliže žena děti nemá, nebo je dokonce nechce, pak s ní musí být něco špatně. A co teprve, když chce měnit zažité pořádky — vždyť je to proti přirozenosti! Novinářka Silvie Lauder v knize V pasti pohlaví popisuje, na čem se ženská emancipace v Česku zadrhla a jaké to má následky. Nejen pro samotné ženy, ale rovněž pro celou společnost, ať už jako strukturální znevýhodnění postihující celé rodiny, nebo téměř všudypřítomné násilí — symbolické, slovní, sexuální. Zkrátka přišel čas na pádné odpovědi.

Nakladatel: Host, 2023