Projekt se zabývá formami koexistence lidí a mikroorganismů v České republice v kontextu postsocialistického vývoje. Výzkum je postaven na třech klíčových konceptech, a to mikrobiopolitika, (mikro)biologického občanství a situované biologie. Soustředí se na mapování a analýzu toho, jak se formy vtělených subjektivit, biosocialit, vládnutí a státního dohledu proměňují ve vztahu k mikrobiálním aktérům a zároveň i jejich prostřednictvím. Empirické studie se věnují praktikám fermentace potravin, životě lidí s dysbiotickými střevy a houbaření, přičemž sledují podoby probiotických a antibiotických vztahů a praktik spojujícím lidi a mimolidské organismy.
Publikace vydané v rámci projektu (celkem 5, zobrazeno 1 - 5)
Kapitola sociologicky analyzuje případ výzkumné a zároveň komerční iniciativy společnosti ZOE, která představuje globální avantgardu lékařsko-mikrobiomového výzkumu v oblasti personalizované medicíny a výživy.
Drawing upon ethnographic research on human living and producing with fungi, and Haraway’s theorization of sympoiesis and the model ecosystems of mycorrhizae developed in current mycological research, we offer a concept of sympoietic growth.
This article offers insights into eating practices, conceptualising and making of ‘good’ food by people living with chronic disease. Based on ethnographic research focussing on people with Inflammatory Bowel Disease (Crohn’s disease, ulcerative colitis and undefined IBD) in the Czech Republic, we explore what it would mean to conceptualise disability from the non-normative gut.
Objectives: The growing popularity of diets that restrict the consumption of animal-based foods is an important new challenge for the public healthcare system in Czechia. While the environmental and health-related benefits of plant-based diets are widely discussed in the media, people who follow these diets may lack professional support in terms of nutritional advice and even access to healthcare.
Facebook
Twitter
Tweets by SociologickyNewsletter