Prosincový výběr z novinek ve fondu

Všechny tyto vybrané knižní novinky jsou vystaveny ve studovně, kde je možné si je prohlédnout a vypůjčit.

Elektronická podoba výběru z nových knih je dostupná v Digitální knihovně AV ČR (na vyhrazených počítačích ve studovně knihovny). Digitalizovanými knihami je možné listovat a případně si jejich části vytisknout.

Všechny nové přírůstky jsou rovněž k nalezení v katalogu.

string(829) "V životě, kde jsou hodnoty odvozovány od kasovních trháků a lidé touží po nejnovějších technických a módních vychytávkách, kde svůj názor odvozují od bulvárních drbů a jsou líní přemýšlet nad složitými otázkami, čelíme vážnému riziku, že ztratíme citlivost a přestaneme vnímat utrpení druhých. Zlo totiž neodhaluje svou tvář jen za okolností, v nichž lidé často jednají pod extrémním nátlakem, jako jsou například války, projevuje se převážně v každodenní necitlivosti k utrpení druhých, v neschopnosti či odmítání je pochopit a v náhodném odvracení etického pohledu. Zlo a mravní slepota se skrývají v tom, co považujeme za normální, v triviálnostech a v banalitě každodenního života, a to nejen v abnormálních a výjimečných případech."

Zygmunt Bauman

Morální slepota: ztráta citlivosti v tekuté modernitě

V životě, kde jsou hodnoty odvozovány od kasovních trháků a lidé touží po nejnovějších technických a módních vychytávkách, kde svůj názor odvozují od bulvárních drbů a jsou líní přemýšlet nad složitými otázkami, čelíme vážnému riziku, že ztratíme citlivost a přestaneme vnímat utrpení druhých. Zlo totiž neodhaluje svou tvář jen za okolností, v nichž lidé často jednají pod extrémním nátlakem, jako jsou například války, projevuje se převážně v každodenní necitlivosti k utrpení druhých, v neschopnosti či odmítání je pochopit a v náhodném odvracení etického pohledu. Zlo a mravní slepota se skrývají v tom, co považujeme za normální, v triviálnostech a v banalitě každodenního života, a to nejen v abnormálních a výjimečných případech.

Nakladatel: Pulchra, 2023

string(1327) "Unesený Západ, osmý svazek esejů Milana Kundery, obsahuje dva texty: Nesamozřejmost národa, projev Milana Kundery na sjezdu Svazu československých spisovatelů v roce 1967, a francouzsky psaný esej Unesený Západ (1983) v překladu Anny Kareninové. Na vstupní projev Milana Kundery na sjezdu spisovatelů v roce 1967, obsažený v této knížce pod názvem Nesamozřejmost národa, reagovala komunistická strana obviněním, že vytvořil „politickou a filozofickou platformu“ opozice. Kundera však nemířil jen do prostoru tehdejší politiky. Problém nesamozřejmosti, tj. i ohroženosti kultury národa nastolil jako problém evropský. Překračování národních kultur interpretoval jako výrazný rys českého bytí v dějinách, jako osvobozující duchovní rozměr; a návrat české kultury k evropským hodnotám jako jedinou možnou alternativu. Druhý text, francouzsky psaný esej Unesený Západ (1983), je apelem k ochraně evropské duchovní identity, včetně zemí „uprostřed“. Kundera začíná vzpomínkou na rok 1956: Vpád ruských tanků do Maďarska spatřuje nejen jako tragédii střední Evropy, ale také jako tragédii do sebe zahleděného Západu. Tragédii Evropy, která se již „nepociťuje jako hodnota“, a kde „kultura již postoupila své místo“."

Milan Kundera

Unesený Západ

Unesený Západ, osmý svazek esejů Milana Kundery, obsahuje dva texty: Nesamozřejmost národa, projev Milana Kundery na sjezdu Svazu československých spisovatelů v roce 1967, a francouzsky psaný esej Unesený Západ (1983) v překladu Anny Kareninové. Na vstupní projev Milana Kundery na sjezdu spisovatelů v roce 1967, obsažený v této knížce pod názvem Nesamozřejmost národa, reagovala komunistická strana obviněním, že vytvořil „politickou a filozofickou platformu“ opozice. Kundera však nemířil jen do prostoru tehdejší politiky. Problém nesamozřejmosti, tj. i ohroženosti kultury národa nastolil jako problém evropský. Překračování národních kultur interpretoval jako výrazný rys českého bytí v dějinách, jako osvobozující duchovní rozměr; a návrat české kultury k evropským hodnotám jako jedinou možnou alternativu. Druhý text, francouzsky psaný esej Unesený Západ (1983), je apelem k ochraně evropské duchovní identity, včetně zemí „uprostřed“. Kundera začíná vzpomínkou na rok 1956: Vpád ruských tanků do Maďarska spatřuje nejen jako tragédii střední Evropy, ale také jako tragédii do sebe zahleděného Západu. Tragédii Evropy, která se již „nepociťuje jako hodnota“, a kde „kultura již postoupila své místo“.

Nakladatel: Atlantis, 2023

string(832) "Výbuch islandské sopky Laki je jednou z největších přírodních katastrof v dějinách. Vychrlila jedovatou mlhu, která přetrvávala osm měsíců a Evropu ovlivňovala ještě několik dalších let. Způsobila smrt lidí až na Nilu a hladomor, který podle některých vědců možná vyvolal francouzskou revoluci. Ostrov v plamenech je příběhem nejen o sopce, ale také o lidech, jimž změnila život, například o knězi Jonu Steingrímssonovi, který byl svědkem těchto událostí a zaznamenal je. Je to i příběh moderní vulkanologie a potenciálu supervulkánů po celém světě. A zřejmě vůbec nejdůležitější je to, že po erupci sopky Eyjafjallajökull, která v roce 2010 uzavřela evropský vzdušný prostor, odborníci řeší, jak by se události mohly vyvíjet, kdyby Laki vybuchla znovu."

Alexandra Witzeová, Jeff Kanipe

Ostrov v plamenech: neobyčejný příběh Laki, sopky, která v 18. století zatáhla nebe nad Evropou

Výbuch islandské sopky Laki je jednou z největších přírodních katastrof v dějinách. Vychrlila jedovatou mlhu, která přetrvávala osm měsíců a Evropu ovlivňovala ještě několik dalších let. Způsobila smrt lidí až na Nilu a hladomor, který podle některých vědců možná vyvolal francouzskou revoluci. Ostrov v plamenech je příběhem nejen o sopce, ale také o lidech, jimž změnila život, například o knězi Jonu Steingrímssonovi, který byl svědkem těchto událostí a zaznamenal je. Je to i příběh moderní vulkanologie a potenciálu supervulkánů po celém světě. A zřejmě vůbec nejdůležitější je to, že po erupci sopky Eyjafjallajökull, která v roce 2010 uzavřela evropský vzdušný prostor, odborníci řeší, jak by se události mohly vyvíjet, kdyby Laki vybuchla znovu.

Nakladatel: Academia, 2023

string(371) "Zápodoukrajinský Lvov, kdysi součást habsburské říše, byl centrem mnoha kultur a dějištěm mnoha snů a tragédií. Býval považován za "Jeruzalém Evropy", kde společně žili Poláci, Židé, Ukrajinci a Němci. Tamní kulturní i vědecké prostředí si před druhou světovou válkou v ničem nezadalo s Berlínem a Vídní, avšak jako mnoho jiných..."

Lutz C. Kleveman

Lvov: zapomenutý střed Evropy

Zápodoukrajinský Lvov, kdysi součást habsburské říše, byl centrem mnoha kultur a dějištěm mnoha snů a tragédií. Býval považován za "Jeruzalém Evropy", kde společně žili Poláci, Židé, Ukrajinci a Němci. Tamní kulturní i vědecké prostředí si před druhou světovou válkou v ničem nezadalo s Berlínem a Vídní, avšak jako mnoho jiných...

Nakladatel: Argo, 2023

string(562) "Zdrojem pohádky je častý sen nějakých v historii ztracených jednotlivých dětí, který se pak vyprávěný objevil v různých variacích ve folklóru a mohl být následně zapsán či přepsán sběratelem. Ideální konfigurace: rodiče vyprávějí nebo čtou před spaním jinému, svému dítěti takovou pohádku, o níž nevědomě tuší, že mu její problematika „straší“ v hlavě, že by se mu mohla zdát; tím mu indukují takový průběh snu, kde budou moci být latentní témata probrána a který většinou skončí happy endem."

Miloš Kučera

Teorie pohádky: psychoanalýza Karkulky

Zdrojem pohádky je častý sen nějakých v historii ztracených jednotlivých dětí, který se pak vyprávěný objevil v různých variacích ve folklóru a mohl být následně zapsán či přepsán sběratelem. Ideální konfigurace: rodiče vyprávějí nebo čtou před spaním jinému, svému dítěti takovou pohádku, o níž nevědomě tuší, že mu její problematika „straší“ v hlavě, že by se mu mohla zdát; tím mu indukují takový průběh snu, kde budou moci být latentní témata probrána a který většinou skončí happy endem.

Nakladatel: Univerzita Karlova, nakladatelství Karolinum, 2023

string(671) "Ne-lidská fotografie hledá koncepční rámec pro takové pochopení obrazových médií, jejich vizuality a percepce, jaké odpovídá situaci, kde člověk nefiguruje jako objekt, aktér ani adresát. V tomto ohledu jsou totiž klasické teorie fotografie, které se zaměřují na indexikalitu nebo pěstují konvenční narativ člověk versus stroj, už bez užitku. Zylinska proto přesouvá pozornost na ne-reprezentativní aspekty fotografické tvorby. S jejich pomocí představuje fotografii jako životodárnou sílu, formativní životní činnost i médium, které má moc adekvátně reagovat na mezní situaci, v níž se lidstvo a tato planeta ocitají."

Joanna Zylinska

Ne-lidská fotografie

Ne-lidská fotografie hledá koncepční rámec pro takové pochopení obrazových médií, jejich vizuality a percepce, jaké odpovídá situaci, kde člověk nefiguruje jako objekt, aktér ani adresát. V tomto ohledu jsou totiž klasické teorie fotografie, které se zaměřují na indexikalitu nebo pěstují konvenční narativ člověk versus stroj, už bez užitku. Zylinska proto přesouvá pozornost na ne-reprezentativní aspekty fotografické tvorby. S jejich pomocí představuje fotografii jako životodárnou sílu, formativní životní činnost i médium, které má moc adekvátně reagovat na mezní situaci, v níž se lidstvo a tato planeta ocitají.

Nakladatel: Karolinum, 2023

string(882) "Kniha svým názvem záměrně provokuje. Slovo moderní se stalo floskulí, která popisuje stav aktuálnosti v pomíjivém světě. Leadership byl zase redukován pouze na efektivitu, růst zisku a neustálý rozvoj. Naše kniha však popisuje moderního leadera pomocí atributů, které budou trvat v každé době, kdy bude člověk člověku průvodcem. Moderní leader je efektivní, ale především vede ty, co ho chtějí následovat, ukazuje směr a inspiruje ostatní k něčemu lepšímu. A jaké jsou vlastnosti, které musí leader naplnit, aby byl hoden vést druhé? Autoři na tyto otázky odpovídají prostřednictvím témat wellbeingu, lidského kapitálu a podnikatelské etiky. Tato témata odrážejí proměny na trhu práce a jejich srozumitelné a čtivé zpracování pomůže vnímavému čtenáři v odborném, kvalifikačním i osobním růstu."

Petra Horváthová, Lucjan Klimsza, Lech Nierostek

Moderní leadership: trendy a úspěšná řešení

Kniha svým názvem záměrně provokuje. Slovo moderní se stalo floskulí, která popisuje stav aktuálnosti v pomíjivém světě. Leadership byl zase redukován pouze na efektivitu, růst zisku a neustálý rozvoj. Naše kniha však popisuje moderního leadera pomocí atributů, které budou trvat v každé době, kdy bude člověk člověku průvodcem. Moderní leader je efektivní, ale především vede ty, co ho chtějí následovat, ukazuje směr a inspiruje ostatní k něčemu lepšímu. A jaké jsou vlastnosti, které musí leader naplnit, aby byl hoden vést druhé? Autoři na tyto otázky odpovídají prostřednictvím témat wellbeingu, lidského kapitálu a podnikatelské etiky. Tato témata odrážejí proměny na trhu práce a jejich srozumitelné a čtivé zpracování pomůže vnímavému čtenáři v odborném, kvalifikačním i osobním růstu.

Nakladatel: Leges, 2022

string(880) "Kniha je originálním pohledem na vztah autorského práva a literatury, napsaný se sympatickým nadhledem. Nabízí přehled všech důležitých institutů a prvků autorského práva v oblasti tvorby, vydávání a distribuce literárních děl. Vysvětluje, jaké jsou funkce vydavatele, nakladatele i distributora a uvádí i možnost soukromého tisku. Popisuje proces přípravy knihy včetně redakční práce, korektury a zpracování grafických návrhů. Rozebírá i problematiku kalkulace nákladů a prodejních cen. Důležitou součástí publikace je analýza osobnostních i majetkových práv autora, nakládání s nimi a jejich ochrana. Kniha je určena studentům právnických fakult, právníkům i všem nadšencům do literatury, kteří chtějí nahlédnout do spletitého světa autorskoprávních a dalších vztahů v popisované oblasti."

Jiří Srstka, Antonín Kočí

Autorské právo v literatuře

Kniha je originálním pohledem na vztah autorského práva a literatury, napsaný se sympatickým nadhledem. Nabízí přehled všech důležitých institutů a prvků autorského práva v oblasti tvorby, vydávání a distribuce literárních děl. Vysvětluje, jaké jsou funkce vydavatele, nakladatele i distributora a uvádí i možnost soukromého tisku. Popisuje proces přípravy knihy včetně redakční práce, korektury a zpracování grafických návrhů. Rozebírá i problematiku kalkulace nákladů a prodejních cen. Důležitou součástí publikace je analýza osobnostních i majetkových práv autora, nakládání s nimi a jejich ochrana. Kniha je určena studentům právnických fakult, právníkům i všem nadšencům do literatury, kteří chtějí nahlédnout do spletitého světa autorskoprávních a dalších vztahů v popisované oblasti.

Nakladatel: Leges, 2023

string(518) "Monografie se zabývá základními zásadami a základními principy zadávání veřejných zakázek. Přináší nový úhel pohledu na právní úpravu veřejného zadávání, a to způsobem propojujícím normy národní, evropské i mezinárodní. Obsah této publikace vyplňuje doposud prázdné místo v aplikaci pozitivních norem a pomáhá dobře uchopit předmětnou problematiku a využít potenciál, který zásady i principy umožňují. Monografie se opírá o rozsáhlou literaturu a judikaturu."

Kateřina Burešová

Základní principy zadávání veřejných zakázek

Monografie se zabývá základními zásadami a základními principy zadávání veřejných zakázek. Přináší nový úhel pohledu na právní úpravu veřejného zadávání, a to způsobem propojujícím normy národní, evropské i mezinárodní. Obsah této publikace vyplňuje doposud prázdné místo v aplikaci pozitivních norem a pomáhá dobře uchopit předmětnou problematiku a využít potenciál, který zásady i principy umožňují. Monografie se opírá o rozsáhlou literaturu a judikaturu.

Nakladatel: Wolters Kluwer, 2023

string(690) "Cítíte se zavaleni informacemi, které se vám nedaří efektivně vyhodnocovat, třídit a využívat? Nebo jen chcete zdokonalit své poznámkové workflow? Tato kniha vám bude skvělým pomocníkem. Informační zahlcení nás v dnešním světě zbytečně stresuje, vyčerpává a vytváří neustálou úzkost, že něco zanedbáváme, nestíháme nebo nemůžeme ihned dohledat. Tiago vás však krok za krokem provede dvěma systémy, na jejichž základě se naučíte třídit, ukládat i kategorizovat informace a následně s nimi efektivně pracovat. Z informací, které vás zahlcují a tíží, se rázem stanou kostičky stavebnice, se kterou bude radost si hrát."

Tiago Forte

Pořiďte si druhý mozek: uspořádejte si digitální život a uvolněte místo pro svůj tvůrčí potenciál

Cítíte se zavaleni informacemi, které se vám nedaří efektivně vyhodnocovat, třídit a využívat? Nebo jen chcete zdokonalit své poznámkové workflow? Tato kniha vám bude skvělým pomocníkem. Informační zahlcení nás v dnešním světě zbytečně stresuje, vyčerpává a vytváří neustálou úzkost, že něco zanedbáváme, nestíháme nebo nemůžeme ihned dohledat. Tiago vás však krok za krokem provede dvěma systémy, na jejichž základě se naučíte třídit, ukládat i kategorizovat informace a následně s nimi efektivně pracovat. Z informací, které vás zahlcují a tíží, se rázem stanou kostičky stavebnice, se kterou bude radost si hrát.

Nakladatel: Jan Melvil Publishing, 2023