Archiv novinek

Mgr. Jiřina Procházková, Ph.D. převzala Cenu Kolegia Biofyzikálního ústavu v.v.i.

24. 6. 2023

Oddělení Cytokinetiky Biofyzikálního ústavu AV ČR, se podílelo na řešení projektu: Profilování sfingolipidů přítomných na povrchu nádorových buněk prsu​.



"Je mi velkou ctí jménem nás z oddělení Cytokinetiky BFÚ AV ČR, kteří jsme se podíleli na řešení projektu: ​'Profilování sfingolipidů přítomných na povrchu nádorových buněk prsu​' poděkovat Kolegiu ředitelky BFÚ AV ČR doc. RNDr. Evy Bártové, PhD., DSc., za udělení finanční dotace 'Program interní podpory výzkumu Biofyzikálního ústavu AV ČR, v. v. i.' v kategorii 'Junior'.

Za všechny zúčastněné"


Mgr. Jiřina Procházková, Ph.D.

Tento projekt byl zastřešen spoluprací Mgr. Karla Součka, Ph.D. s MUDr. Jiřím Navrátilem, Ph.D. a MUDr. Pavlem Fabianem, Ph.D. z Masarykova onkologického ústavu.


Biofyzikální ústav AV ČR ani letos nechyběl na Veletrhu vědy

19. 6. 2023

V rámci třídenní akce přivítal stánek Biofyzikálního ústavu AV ČR mnoho návštěvníků. Mezi ty nejvýznamnější patřila ministryně pro vědu, výzkum a inovace Mgr. Helena Langšádlová v doprovodu předsedkyně Akademie věd České republiky prof. RNDr. Evou Zažímalovou, CSc., dr. h. c.

Video BFÚ NA VELETRHU VĚDY 2023 NALEZNETE ZDE:
https://www.facebook.com/BFUavcr/videos/629236475933330







Biofyzikální ústav AV ČR, v. v. i. a České Biofyzikální sdružení, z.s. společně organizovali konferenci.

19. 6. 2023

Na této akci bylo mezinárodní zastoupení. Konference se zúčastnili studenti z Princeton University v USA a také kolegové z blízkého Rakouska. Příští akce tohoto typu bude zaměřena na praktické prezentace biofyzikálních metod.


Vzácná návštěva v Biofyzikálním ústavu Akademie věd České republiky

19. 6. 2023

Ve středu 10.5. jsme v Biofyzikální ústav AV ČR přivítali vzácnou návštěvu. Předsedkyni Akademie věd České republiky prof. RNDr. Evu Zažímalovou, CSc., dr. h. c. a místopředsedu Akademie věd České republiky RNDr. Zdeňka Havlase, DrSc. Ti, během svého pobytu, zavítali do nové laboratoře projektu Junior Star GA ČR a ERA Individual Fellowship a do Aplikační laboratoře.








V rámci návštěvy proběhla také diskuze nejen s mladými vědci ale i o činnosti dětské skupiny v BFÚ a hledání možností výstavby nového předškolního zařízení pro všechny brněnské ústavy AV ČR.




Biofyzikální ústav AV ČR a ICRC prohlubují spolupráci

19. 6. 2023

Biomedicínský výzkum v Brně udělal další krok na cestě k excelenci. V pátek 19. května 2023 podepsali ředitelka Biofyzikálního ústavu Akademie věd ČR, doc. RNDr. Eva Bártová, Ph.D., DSc., ředitel Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně, Ing. Vlastimil Vajdák, smlouvu o spolupráci na společném výzkumu.

Podpis smlouvy navazuje na dosavadní úspěšnou spolupráci BFÚ AV ČR a Mezinárodního centra klinického výzkumu FNUSA a LF MU (ICRC). „Smlouva umožňuje hledání nových příležitostí. Jednou z nich je i společný klinický výzkum, pro který poskytuje FNUSA ideální zázemí. V rámci setkání jsme také diskutovali stav přístrojového vybavení obou pracovišť a možnost sdílení těchto kapacit,“ vysvětlil ředitel Vajdák.

Spolupráce ICRC a BFÚ AV ČR probíhá zejména mezi výzkumnými týmy, které se zaměřují na výzkum akutních a chronických zánětlivých procesů či molekulárních mechanismů při tvorbě a rozvoji nádorů a metastáz. „Aktualizovanou smlouvou upevňujeme spolupráci mezi oběma výzkumnými institucemi a významně tak přispíváme k posílení excelence biomedicínského výzkumu v Brně,“ dodala doc. Bártová.

V plánu je také rozšíření spolupráce, diskutuje se možnost využití čistých laboratoří pro výrobu přípravků pro moderní terapie, včetně buněčné terapie a tkáňového inženýrství. To potvrdila i přednostka ICRC prof. MUDr. Irena Rektorová, Ph.D. „Plánujeme i nadále hledat společná témata a využívat grantové příležitosti, např. v rámci Operačního programu Jan Amos Komenský.“