PODCAST LIVE: Řasy na talíři. Richard Lhotský představuje výzkum mikrořas v praxi
11. 01. 2024
Skrytěnky, zlativky, krásnoočka nebo třeba parožnatky – mnohé z řas mají poetické názvy. Stanou se někdy důležitou součástí našeho jídelníčku? Nebo už jí jsou, aniž bychom to tušili? Poslechněte si, jak se řasy dají využít v kuchyni, medicíně nebo průmyslu. Richarda Lhotského z Centra Algatech při Mikrobiologickém ústavu AV ČR jsme se při příležitosti Týdne Akademie věd zeptali, jak se řasy zkoumají a jak se v tomto oboru daří propojovat vědu a byznys.
Vznik epizody byl finančně podpořen ze Strategie AV21.
Edit a mastering Anna Rice Kolářová // Moderuje Martina Spěváčková.
Poslechněte si nás na Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts. Seznam všech dosavadních epizod najdete na naší stránce věnované podcastu.
Text: Jitka Kostelníková, Divize vnějších vztahů SSČ AV ČR
Foto: Josef Landergott, Divize vnějších vztahů SSČ AV ČR
Přečtěte si také
- PODCAST: S Kristýnou Károvou o možnostech obnovy míchy pomocí genové terapie
- AUDIOČLÁNEK: Bylo nebylo. Co dělá pohádky pohádkami a jsou ty české něčím specifické?
- PODCAST: Botanik Ondřej Mudrák provází jedinečnou krajinou Bílých Karpat
- PODCAST: S Danielem Münichem o nefunkčních přijímačkách a zaměstnanosti žen
- PODCAST: O životě mimo Zemi, černé díře a horizontu událostí s Michalem Bursou
- PODCAST: S astročásticovým fyzikem Jakubem Víchou o kosmickém záření
- PODCAST: Otevřená věda nabízí středoškolákům možnost strávit rok v Akademii věd
- PODCAST: Chronická bolest, fotovoltaika budoucnosti a život v jiné galaxii
- PODCAST: O magii a čarodějnictví jako novém pohanství s Pavlem Horákem
- PODCAST: O mikrosvětě v našich střevech s gnotobiologem Martinem Schwarzerem