Jablka z ÚEB získala prvních šest příček v odborné degustaci. Zvítězil Sirius
Odrůdy jabloně vyšlechtěné v našem ústavu triumfovaly v pravidelném degustačním hodnocení, které v prosinci 2023 pořádal Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský.
Součástí našeho ústavu je Stanice šlechtění jabloně na rezistenci k chorobám. Odborníci zde šlechtí odrůdy jabloně odolné vůči některým vážným chorobám – především strupovitosti a padlí jabloňovému, v poslední době také bakteriální spále růžovitých, způsobující závažné hospodářské škody v mnohých pěstitelsky významných oblastech světa.
Rezistence je podstatnou konkurenční výhodou našich odrůd. Umožňuje totiž pěstitelům výrazně zredukovat počet postřiků pesticidy v sadech, což šetří peníze i životní prostředí a umožňuje produkci zdravého ovoce. Vybrané odrůdy jabloně z ÚEB je případně možné pěstovat i zcela bez chemického ošetřování, tedy v souladu s podmínkami ekologického zemědělství.
Aby se však odrůda prosadila na náročném světovém trhu, musí mít kromě odolnosti k chorobám i další vlastnosti, díky nimž bude atraktivní jak pro pěstitele, tak pro spotřebitele. Pěstitele zajímá například skladovatelnost plodů, růstové vlastnosti stromů nebo jejich plodnost, která by měla být vysoká a také vyrovnaná, bez střídavé obroční plodnosti, odborně nazývané alternace.
Spotřebitelé pochopitelně požadují, aby jablka hezky vypadala a poskytla jim co nejlepší chuťový zážitek. Tyto smyslové vlastnosti plodů hodnotí ovocnáři na pravidelných degustacích (ochutnávkách), odborně nazývaných organoleptická hodnocení.
![](https://webarchiv.lib.cas.cz:443/wayback/20240203030150im_/http://www.ueb.cas.cz/cs/system/files/users/public/Jan%20Kol%C3%A1%C5%99_27/prispevky_web/img_0726_sirius_upr.jpg)
![](https://webarchiv.lib.cas.cz:443/wayback/20240203030150im_/http://www.ueb.cas.cz/cs/system/files/users/public/Jan%20Kol%C3%A1%C5%99_27/prispevky_web/img_1015_admiral_upr.jpg)
![](https://webarchiv.lib.cas.cz:443/wayback/20240203030150im_/http://www.ueb.cas.cz/cs/system/files/users/public/Jan%20Kol%C3%A1%C5%99_27/prispevky_web/img_0745_lucy_upr.jpg)
Odrůdy ze šlechtitelské stanice Ústavu experimentální botaniky AV ČR, které se umístily na prvních třech místech. Shora dolů Sirius, Admiral a Lucy.
V České republice patří k prestižním hodnocením jablek prosincová degustace, kterou již od roku 1958 pořádá v moravských Lysicích Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ). V roce 2023 se konala 13. prosince a degustátoři v ní posuzovali 40 odrůd.
Hodnotil se vzhled plodů, vůně, vlastnosti slupky, konzistence a šťavnatost dužniny, chuť a kyselost. Výsledky degustace nás velice potěšily. Odrůdy vyšlechtěné našimi odborníky zcela ovládly horní příčky žebříčku – obsadily první až šesté místo!
Vítězem se stal Sirius, který bodoval hlavně šťavnatostí, konzistencí dužniny a celkovou chutí. Pomyslné stříbro a bronz získali Admiral a Lucy, čtvrtý skončil Orion. Na pátou až šestou pozici se probojovaly dvě nové odrůdy: UEB 6581, uplatňovaná pod obchodní značkou Dolce vita®, a UEB 47021, která bude uplatňována pod obchodní značkou, o jejímž názvu bude rozhodnuto v roce 2024.
Odrůdy z našeho ústavu slaví úspěchy na degustacích pravidelně, ovšem tentokrát opravdu dominovaly. Svým šlechtitelům tak jistě připravily krásný dárek k Vánocům.
„Výsledku si upřímně považujeme, neboť v organoleptickém hodnocení pořádaném ÚKZÚZ jsou v naprosté většině degustovány a srovnávány vzorky jablek vypěstované a následně skladované ve Zkušební stanici Lysice. Tím je zajištěna maximální nezávislost a objektivita hodnocení. Doplnil bych, že v Lysicích probíhá zkoušení nových odrůd jabloně pro udělení ochranných práv podmíněných zjištěním odlišnosti, uniformity a stálosti příslušné nové odrůdy,“ říká vedoucí šlechtitelské stanice ÚEB doktor Radek Černý.
![](https://webarchiv.lib.cas.cz:443/wayback/20240203030150im_/http://www.ueb.cas.cz/cs/system/files/users/public/Jan%20Kol%C3%A1%C5%99_27/prispevky_web/p10502931_upr.jpg)
Ovocnáři během degustace v Lysicích 13. prosince 2023. Foto Jan Zima, ÚEB AV ČR