Vítejte na stránkách pro veřejnost a novináře

Myslíte si, že moderní věda je příliš složitá a nepochopitelná? A že její objevy nemají žádné praktické využití? Pak jste tady správně. Zde vás totiž vyvedeme z omylu.

V této sekci vám ukážeme, čím je náš výzkum zajímavý i užitečný. Zprávy jsou stručné, srozumitelné, ověřené – prostě věda z první ruky, přímo od profesionálů.

Pokud jste novinář(ka) a některé téma vás zaujme, kontaktujte pro další informace Mgr. Jana Koláře, Ph.D. (kolar@ueb.cas.cz), Ing. Radoslavu Kvasničkovou (kvasnickova@ueb.cas.cz, za výzkumný program Potraviny pro budoucnost Strategie AV21 a Centrum strukturní a funkční genomiky rostlin), nebo rovnou příslušné vědce.

Máte-li zájem o akce pro veřejnost, školní skupiny nebo pedagogy, spojte se s Mgr. Markétou Fílovou (filova@ueb.cas.cz).

Na této stránce přinášíme odkazy na nejnovější příspěvky z celé sekce Pro veřejnost a novináře. Mnohem více jich najdete v jednotlivých rubrikách.

Poslední novinky z Ústavu experimentální botaniky

15.3.2024

Vědecká práce na Ukrajině pokračuje navzdory válce. Její formy se ovšem musely přizpůsobit obtížné situaci. Naši vědci teď například pořádají „online stáž“ pro zemědělské výzkumníky z města Dnipro.

4.3.2024

Bílkoviny komplexu exocyst regulují přepravu látek ven z buňky. Podle nové studie rovněž spolupracují s proteiny zvanými MLO, čímž ovlivňují odolnost rostlin proti patogenům.

25.2.2024

Nastal čas na únorovou rostlinu s příběhem. Letošní teplý únor probudil celou řadu rostlin, které začaly kvést. Když se vydáte do lužního lesa, můžete narazit na porosty kvetoucích sněženek, jako se poštěstilo nám v Polabí.

9.2.2024

Od 8. do 18. února 2024 můžete v Botanické zahradě Liberec vidět nejen skleníky s exotickými rostlinami, ale také jablka 61 odrůd – včetně těch, které vyšlechtili odborníci z našeho ústavu.

22.1.2024

Odrůdy jabloně vyšlechtěné v našem ústavu triumfovaly v pravidelném degustačním hodnocení, které v prosinci 2023 pořádal Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský.

31.12.2023

U většiny druhů ovoce je mráz nežádoucí a přemrzlé ovoce nebývá nejlepší ke konzumaci. Prosincová rostlina s příběhem však tvoří plody, které dozrávají až po prvních mrazech, jinak jsou nepoživatelné kvůli své trpké chuti.

Syndicate content