Srážení mléka
Jak vyrobit z tekutého mléka pevný sýr? Prvním krokem je vysrážet z něj bílkoviny a tuky. V našem experimentu zjistíte, že to dokážou i některé rostliny.
Výroba sýrů je docela věda. Musíte mít správné suroviny, správné podmínky, správné mlékařské kultury různých užitečných bakterií nebo plísní, … Na začátku je potřeba mléko srazit, aby se rozdělilo na tekutou syrovátku a měkkou pevnou sýřeninu. Ta pak slouží jako výchozí surovina pro přípravu sýrů.
Mléko můžete srazit buď okyselením, nebo činností enzymů, které narušují mléčné bílkoviny. V potravinářství se dnes používají hlavně enzymy vyráběné pomocí mikroorganismů. My si ovšem ukážeme, že podobné jsou i v ananasu. Pro okyselení zase použijeme citronovou šťávu.
Vhodné pro: předškoláky, mladší a starší školní děti. Doporučujeme asistenci dospělých.
Obtížnost: nízká
Náklady: nízké, zhruba do 150 Kč
Návod na pokus si můžete stáhnout jako soubor ve formátu DOC nebo PDF.

Ilustrační obrázek: Zátiší se sýry, mandlemi a preclíky od vlámské malířky Clary Peeters, cca 1615. Zdroj Wikimedia Commons, úpravy Jan Kolář, volné dílo / Public Domain.

Výsledek experimentu. Foto Jan Kolář.