Intranet Areál web

Aktuality

Fyziologický ústav AV ČR slaví 70 let od svého založení (29.8. 2024)

Fyziologický ústav AV ČR v letošním roce slaví 70 let od svého založení. Posláním Fyziologického ústavu je prohlubování základních znalostí fyziologických a patologických procesů souvisejících s nervovým systémem, kardiovaskulárním systémem a metabolickými funkcemi. Již sedmdesát let se systematicky věnuje výzkumu v oblasti normální a patologické fyziologie se zvláštním zaměřením na biomedicínský výzkum. Hlavním náplní výzkumu je charakterizace patofyziologických mechanismů  a objasnění vzniku závažných onemocnění člověka s cílem přispět k vývoji nových přístupů v jejich účinné terapii, prevenci a ke zlepšení diagnostiky.

K letošnímu 70. výročí založení ústavu jsme připravili řadu aktivit. Vznikla nová prezentační brožura ústavu, vydali jsme sérii článků na aktuální výzkumná témata, která vyšla v časopise Vesmír (3/2024) a v neposlední řadě si dovolujeme pozvat na symposium, která proběhne 11. září 2024 v budově Fyziologického ústavu v Praze 4 - Krči (Vídeňská 1083). 

Program:

 9.30 – 11.00       Slavnostní zahájení

11.00 – 12.00      Pohled do historie ústavu

13.00 – 17.00      Vědecké zaměření ústavu pro další desetiletí (v anglickém jazyce)

Zemřel Ivo Syrový (27.8. 2024)

S hlubokým zármutkem oznamujeme, že v pátek 9. srpna 2024 ve věku 93 let, zemřel RNDr. Ivo Syrový, DrSc.

Ivo byl dlouholetým vědeckým pracovníkem Fyziologického ústavu AV ČR, kde se výzkumně věnoval celé řadě témat. Po nástupu do ústavu se v laboratoři Arnošta Gutmanna začal zabývat studiem kosterního svalu a vlivem denervace nebo imobilizace na funkci svalu. V tomto období také ve spolupráci s A. Gutmannem publikoval vědeckou práci na téma metabolických změn kosterního svalu během vývoje v prestižním časopise Nature. Jako vedoucí vědeckého oddělení Fibrilárních bílkovin se pak dále věnoval problematice kosterního svalu se zaměřením na metabolismus proteinů a jejich glykosylaci. Posléze byl také členem oddělení Biologie tukové tkáně, kde se podílel na výzkumu metabolismu buněk tukové tkáně a jeho významu pro energetickou homeostázu organismu. Čest jeho památce!

Helena Janíčková získala prestižní grant ERC CZ (22.7. 2024)

Helena Janíčková z oddělení Neurochemie získala prestižní grant programu ERC CZ, jehož cílem je podpora projektů tzv. „hraničního výzkumu“ (tj. projektů posunujících hranici poznání bez ohledu na tradiční členění) českých, mezinárodně uznávaných výzkumných pracovníků, které uspěly v hodnocení prováděném odbornými panely Evropské rady pro výzkum (The European Research Council). Dr.Janíčková uspěla s projektem "Cílená manipulace a zobrazování nikotinových acetylcholinových receptorů pro přesné řízení nervových obvodů a chování". Grant poskytuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy v rámci programu podpory výzkumu, experimentálního vývoje a inovací. Gratulujeme!

Implantáty - ano, ale jen kvůli zdraví (1.7. 2024)

Zdá se, že dnes je to už běžná věc, nad kterou uvažuje mnoho žen převážně z kosmetických důvodů - prsní implantáty. Lidské tělo je docela dobře přijímá. Přesto jde stále o cizí těleso, které může měnit polohu, praskat, rozpadat se. I proto je namístě zvážení všech pro a proti. Lucie Bačáková z Fyziologického ústavu AV ČR však varuje před zbytečnými zásahy a říká: "Implantáty - ano, ale jen kvůli zdraví". V tomto tématu je velmi důležité dělat osvětu, proto doc. Bačáková poskytla rozhovor týdeníku Blesk pro ženy, jehož každé číslo přečte téměř 600 tisic čtenářů. 

Obezita - závažný problém současné doby (17.6. 2024)

Více než 60 procent Čechů má nadváhu, trpí jí až čtvrtina dětí. Obezita je nemoc, kterou významně ovlivňují geny a částečně životní styl. Zároveň spouští mnoho dalších nemocí. Jak ji léčit? A proč jde obézním lidem hubnutí výrazně hůř než ostatním? Na tyto otázky odpovídá Petr Zouhar z oddělení Biologie tukové tkáně ve Fyziologickém ústavu AV ČR.

Celý rozhovor

Načíst další